Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: Twórcze podejście do pieluch

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Twórcze podejście do pieluch

Nie wiedziałam jaki temat postu dać, ale chodzi z grubsza o to, żeby zebrać pomysły na trochę inne zastosowanie różnych elementów pieluchowych. Może się przyda mamom zaczynającym pieluchowanie ... I tak na przykład:

1. Kieszonka PUL = Otulacz

Kieszonkę PUL (bez wkładu) można wykorzystać również jako otulacz. Rozwiązanie sprawdza się w sytuacjach kiedy nagle zabraknie czystego otulacza.

2. Wkład chłonny = pielucha

Z kolei kiedy zabraknie pieluchy do otulacza można wykorzystać wkład chłonny (bawełniany/bambusowy/konopny ... w każdym razie uszytego z materiału przyjaznego dla skóry) i umieścić go bezpośrednio w otulaczu. Kolejny plus - w ten sposób wykorzystuje się naturalne antybakteryje właściwości niektórych włókien (bambus.konopie), które w kieszonce PUL się marnują

....
    Macie jeszcze jakieś fajne patenty to wpisujcie

Chustofanka Awatar AJ
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Nie przejmowanie się konwenansami i założenie pieluszki tył na przód, gdy tak wygodniej - np. gdy dziecko leży na brzuchu. Wyczytałam to u Kingi i bardzo mi się przydało (a sama pewnie tak szybko bym na to nie wpadła) i gdy zaszła potrzeba założenia pieluch w nocy, to nie kręciłam dzieckiem dodatkowo, tylko zakładałam jak wygodniej

ps. ale jakbym była początkująca, to nie wiem czy trafiłabym do wątku po tytule. Może dodać nawias, że "dla początkujących"?
    A. mama J. (13.12.2008) i T. (15.11.2010)

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

AJ, tytuł zawsze można zmienić, na razie zostawię chyba, bo jak dodam dla początkujących to inne osoby nie wejdą. No a wasze pomysły są tutaj bezcenne ...

Chustomanka Awatar Mania
    Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny, Ornontowice

Domyślnie

gdy mała ubrudziła wszystkie otulacze, to jako otulacz rewelacyjnie sprawdziły się zwykłe polarowe spodenki
    Mama Stasia (15.04.2006), Róży (25.03.2009) i Helenki (15.10.2011)

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

No cóż, może to niezbyt oryginalny pomysł ale używam PULa od IB jako otulacza do tetry albo muślinów albo innych wkładek.

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Jak mi zabrakło otulaczy i kieszonek to odwrotnie założyłam formowaną kieszonkę z polarkiem w środku i polarek służył jako otulacz tylko ciężko się rzepy zapinało
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustomanka Awatar Foxy Lady
    Miejscowość
    Warszawa Włochy :)

Domyślnie

I ja banalnie, ale nie od razu wpadłam na to, żeby dokupić wkładek do kieszonek. Ja zawsze piorę całe (niektórzy chyba nie?!), a kieszonka schnie zazwyczaj szybciej niż wkład.
    No i jak ma się na zmianę, to można częściej używać.
    Helenka piękna 23 lipca 2009

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Domyślnie

ja takze uzywam IB jako otulaczy, kieszonek jako otulaczy, zapinam odwrotnie jak dziec sie wierci,
    ale jedna lekarka opowiadala mi jak "tworczo" uzywac pampersow - mianowicie ona uzywala 10 lat temu pamkow jako otulaczy - czyli w pampersa pakowala tetre - dzieki temu pampers starczal jej na pol dnia albo i caly
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaduo Zobacz posta
    ja takze uzywam IB jako otulaczy, kieszonek jako otulaczy, zapinam odwrotnie jak dziec sie wierci,
    ale jedna lekarka opowiadala mi jak "tworczo" uzywac pampersow - mianowicie ona uzywala 10 lat temu pamkow jako otulaczy - czyli w pampersa pakowala tetre - dzieki temu pampers starczal jej na pol dnia albo i caly
    znam takie praktyki, moja mama pracowała w domu małego dziecka i tam tez tak "się robiło"
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

ja b czesto uzywam polarowych spodenek jako otulacza ;P
    bo skoro mozna uzywac welnianych to dlaczego by nie polarowych.Wpadlam na ten pomysl, kiedy mloda wyrosla z otulaczy, w tym polarkowcyh. W sumie idea nie jest nowa, bo jak sie okazalo w uk takie spodenki sa b popularne, nazywaja sie potocznie flongis i mozna je kupic w roznych kolorach i tylko w tym celu.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Ja myślę, że wełniane gacie (ale takie długie, nie tylko pupę zasłaniające) to jest w ogóle rewelacja. U nas chyba to jest wciąż mało popularne, chyba ze względu na ceny.

Chustofanka

Domyślnie

Kiedyś zabrakło mi wkładów i użyłam wielorazowych chusteczek frotkowych.

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloha Zobacz posta
    Ja myślę, że wełniane gacie (ale takie długie, nie tylko pupę zasłaniające) to jest w ogóle rewelacja. U nas chyba to jest wciąż mało popularne, chyba ze względu na ceny.
    W ogole one sa piekne jak sobie ogladam czasami to padam z zachwytu. mam ochote sama sobie, tzn malinowce, wydziergac, tylko ze nie potrafie
    One wszedzie sa uwazane za b drogie, i dlugo sie na nie czeka, niestety, ale cos za cos. Tutaj sa tez w uzyciu takie mini spodniczki dla dziewczynek.

Aloha, uzywacie? Bo ja sie zastanawiam, czy uzywanie ich latem ma sens. Polar tez chyba bedzie za goracy, nawet jako otulacz.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Wełnianych długich gaci nie mam. Mam tylko krótsze, za to różne. Tylko na pupę i takie prawie do kolan. A na lato wełna nadaje się lepiej niż polar, bo jest przewiewniejsza. Podobno wełna na lato właśnie najlepsza, bo nie dogrzewa tak jak sztuczne materiały.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Podzielę się jeszcze pewnym patentem na wieszanie pieluch w przypadku braku miejsca na sznurku: spinam dwie pieluchy rzepami (spinam skrzydełka ze skrzydełkami) i przerzucam to przez sznurek

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

ja wieszam tylko za jedno skrzydełko, reszta dynda
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie

ja wszystkie wkladki BG, iB itd przypinam na suszarce - "osmiornicy" - takiej jak do skarpetek i wieszam toto niedaleko kaloryfera
    na 1 haczyku miesci mi się 14szt, lub nawet podwójnie
    schnie szybko i zyskuje mnostwo miejsca na suszarce...

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

A z innych patentów, to dla dodatkowej ochrony przed przesikaniem pieluchy (np. w nocy lub na spacerze, zwłaszcza zimą) zakładam na pieluchę (np. kieszonkę) wełniane szorty. Super działa!

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

Ja w domu czasem zakładam pieluchę formowankę bez otulacza albo tetrę w majteczki dziecięce. Zawsze zaoszczędza to otulacza. Ostatnio otulacz często przemaka po pierwszym siku i mamy ciągły niedobór.

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Nie miałam kąpieluszek a jednorazóki okazały się trochę za duże a bałam się o wpadkę z kupką więc ubrałam małą w kieszonkę PUlową of course bez wkładu i też dało radę Poza tym to mało twórcza jestem.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Uprawnienia umieszczania postów