ja chciałam z góry przeprosić, że ciasta nie przywiozę ale jakoś targać mi się nie chce
oczywiście teraz mi się przypomniało, że miałam przepis wrzucić
razowiec na bananach (z puszka.pl)
Składniki: /proporcje na tortownicę o średnicy 21-23 cm lub inną formę o podobnej objętości/
4 spore, bardzo dojrzałe (!) banany
3 łyżki słodu lub trochę rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości)
2 szkl. mąki razowej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek
Banany (ew. z rodzynkami, które można wcześniej namoczyć we wrzątku) zmiksować blenderem. Jeżeli ciasto słodzimy czymś innym niż rodzynkami, to równie dobrze można rozgnieść banany widelcem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Z mieszaniem mąki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód, żeby używać mąki nieoczyszczanej![]()
Wylać ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piec w 180°C przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.
i kajam się publicznie
IzoBK kasę Ci winna jestema Ty się nie upominasz :/ - jutro oddam