Pokaż wyniki od 1 do 20 z 4605

Wątek: Pruszków i okolice /od Ursusa po Żyrardów/

Mieszany widok

  1. #1
    Chustonoszka
    Dołączył
    Mar 2010
    Posty
    90

    Domyślnie

    Me'shell na ząbkowanie bolesne u nas sprawdziło się podawanie chamomilla 30 ch 5 granulek na noc i w dzień w razie potrzeby - to na bazie rumianku działa na dzieci rozdrażnione i na bolesne ząbkowanie. (no to się powymądrzałam)

  2. #2
    Chustomanka Awatar Me'shell
    Dołączył
    Aug 2010
    Miejscowość
    warszawa, włochy
    Posty
    855

    Domyślnie

    sylvia1 - dziękuję, na razie stosujemy brytyjski koks na zeby (taki biały proszek w papierkach) i żel, mamy jeszcze viburcol i ibufen w zapasie

    spacer jutro chętnie, ale wolałabym popołudniu, bo w związku z wcześniejszymi deklaracjami olci już sobie poustawiałam plany i muszę skoczyć do Centrum.
    mogłabym być po Ciebie Olu około 14, u Izy byłybyśmy pewnie na 14:30, pasuje?
    Zosia 25.02.2010
    Tosia 25.01.2013


  3. #3
    Chustomanka Awatar olcia
    Dołączył
    Jun 2010
    Posty
    926

    Domyślnie

    pasuje pasuje daj znac jak bedziesz jechala

  4. #4
    Chustomanka Awatar Me'shell
    Dołączył
    Aug 2010
    Miejscowość
    warszawa, włochy
    Posty
    855

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez olcia Zobacz posta
    pasuje pasuje daj znac jak bedziesz jechala


    Iza? co Ty na to?
    Zosia 25.02.2010
    Tosia 25.01.2013


  5. #5
    Chustomanka Awatar Me'shell
    Dołączył
    Aug 2010
    Miejscowość
    warszawa, włochy
    Posty
    855

    Domyślnie

    czy zauważyłyście, że niepostrzeżenie stałam się chustonoszką?

    gratulacje przyjmuję
    Zosia 25.02.2010
    Tosia 25.01.2013


  6. #6
    Chusteryczka Awatar IzaBK
    Dołączył
    Jan 2010
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa
    Posty
    2,933

    Domyślnie

    ale o 15 będę się zmywać ale nawet pół godzinki w Waszym towarzystwie jest mocno kuszące
    Me'shell - brawo! gratuluję drugiej pomarańczowej kropy !!
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

    NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

    konsultacje także poprzez SKYPE

  7. #7
    Chustomanka Awatar olcia
    Dołączył
    Jun 2010
    Posty
    926

    Domyślnie

    Me'shell brawo!!! gratuluję!!! taki awans
    to sio witać nówki, pracować na kolejną kropę

  8. #8
    Chustofanka Awatar suri80
    Dołączył
    Jan 2010
    Miejscowość
    okolice Warszawy
    Posty
    198

    Domyślnie

    1) Naleśniki z dynią:
    Nadzienie:
    - 2szkl. pokrojonej w kostkę dyni, obranej, bez nasion→ gotować na parze ok. 20min.
    -100g białego sera
    Sos imbirowy:
    -250ml soku pomarańczowego
    -1 łyżeczka miodu
    -1 łyżka świeżo startego imbiru
    Do rondelka sok+miód+imbir. Gotować, aż sos gęsty o konsystencji syropu, przez ok. 15 min.. Przelać przez sitko usuwając imbir. Dynię rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem i syropem.

    2) RACUSZKI
    -35-40 dkg mąki
    -½ l kwaśnego mleka
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2-3 jaja
    -5 dkg cukru
    -30dkg dyni startej na grubej tarce
    -tłuszcz do smażenia
    Wymieszać, na koniec dodać proszek do pieczenia. Całość konsystencji śmietany.

    3) ZUPA Z DYNI I SOCZEWICY
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 duża cebula posiekana
    - 1 duży ząbek czosnku posiekany (ja daję dużo więcej czosnku, ale to jak kto lubi)
    -2 łyżeczki zmielonego kminku
    -1 łyżeczka łagodnego chili
    -½ łyżeczki zmielonej kurkumy
    -½ łyżeczki zmielonego imbiru
    -nasiona z trzech strąków kardamonu
    - skórka z 1 cytryny, drobno starta
    -1 średnia dynia obrana pokrojona w kostkę
    225g czerwonej soczewicy
    ½wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka
    2 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz, 4łyżki chudego jogurtu
    Rozgrzać oliwę w garnku+cebula→5 min. aż zmięknie+czosnek, przyprawy, skórka z cytryny→ 1-2 min, często mieszając+dynia+soczewica, dobrze wymieszać→ 2 min.+wywar→zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 45 min, aż dynia i soczewica będą miękkie. Zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić. Podawać z łyżeczką jogurtu.

    4) ZUPA Z DYNI
    Cebula i czosnek→drobno pokrojone i podsmażone j.w.
    2 marchewki + 1 pieruszka+ ok. 3 ziemniaki+ 1kg?(nie wiem, bo biorę "na oko")dyni obranej pokrojonej zagotować do miękkości
    Dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy (sól, pieprz, papryka), ew. trochę śmietany lub jogurtu. Zmiksować.

    5) KOPYTKA
    1 szkl. ugotowanych, zmielonych ziemniaków
    1-1½szkl. upieczonego (ugotowany też może być)miąższu z dyni
    ok. 3 szkl mąki
    1 duze albo 2 małe jajka
    ¹/³ łyżeczki mielonej kurkumy

    KONFITURA Z JABŁEK I DYNI
    1kg jabłek
    1kg dyni
    1kg cukru żelującego
    trochę soku z cytryny
    cynamon, goździki
    Smażyć, usunąć cynamon, goździki, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć
    (Można dać zamiast żelującego cukru trochę zwykłego i stosować jako nadzienie do naleśników, albo szarlotki )

    WSTĄŻKI Z DYNIĄ I SZYNKĄ
    25dkg makaronu wstążki (lub inny)
    1 szkl.miąższu z dyni (kostki lub słupki)
    20 dkg szynki gotowanej
    mała cebula
    3łyżki oliwy
    ½-¾ szkl. słodkiej śmietany 30 %
    do smaku sól, pieprz cytrynowy, tymianek
    2-3 łyżki świeżego koperku
    Cebulę kroimy w półplasterki, szynkę w paski. Na patelni podsmażamy doprawiając tymiankiem. Gdy cebula zmięknie dodajemy dynię, smażymy ok. 3 min. podlewając niewielką il. wody- żeby się nie rozgotowała. Do gotującego wrzątku dodajemy łyżeczkę soli i makaron, a na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą, pieprzem, dusimy kilka min.
    nakładamy porcje i polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

    6) PESTO Z DYNI
    1szkl. pokrojonej w kostkę upieczonej dyni (ok.250g)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 szkl drobno startego parmezanu
    ½ szkl. orzeszków pini, zrumienionych na suchej patelni
    ¹/³-½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

    Dynię opłukać i pokroić. Piec na blaszce 200 st. ok. 25- 30min. aż będzie miękka, ale jeszcze jędrna
    Ostudzić i odparować. Skórę odciąć a miąższ pokroić w kostkę. Odmierzyć szkl. i do blendera.
    Dodać oliwę, parmezan, orzeszki, pieprz, sól, gałkę
    Makaron ugotować al dente, polać oliwą, dodać pesto.

    Ufff...
    Na szczęście Tymek usnął po drodze ze spaceru, dzięki czemu mogłam napisać wszystko
    http://www.oczami-mamy.pl/


    "Dziecko chce być dobre. Nie wie- wytłumacz, nie umie- naucz..."

  9. #9
    Chustonoszka
    Dołączył
    Mar 2010
    Posty
    90

    Domyślnie

    a ja zupę z dyni robię bez śmietany za to dodaję curry łyżeczkę i bez marchewki pyszna jest... spróbuję konfitury i placuszków

    Byłam dziś w pracy zachustowałam gluta bo tylko to mogło zapewnić spokój... Młody spał ponad 2 godz w chuście. Część kadry zachwycona a jedna pani uparcie próbowała mi wmówić, że młody a) się udusi b)niewygodnie mu c) położyłabym wygodnie dziecko a nie tak... Kolega sam tata 5latka i 3 latki stwierdził a temu to dobrze śpi każdy facet by spał na cycu... :-D Jedna koleżanka przyznała, że ona ostatnio się spotkała z opinia że dziecko nie powinno na płasko leżeć bo to niefizjologicznie i coś tam... Za to jedna koleżanka mi podniosła ciśnienie bo sie dopytywała czemu wracam od marca do pracy że dotrzymałabym do wrzesnia (w szkole pracuję), że szkoda dziecka do żłobka że opiekunke bym wzięła wrrrr

  10. #10
    Chustopróchno
    Dołączył
    Feb 2010
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze
    Posty
    12,805

    Domyślnie

    Zupy:
    (przepisy od ladidadi)

    Zupa dyniowa z imbirem
    500 g miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
    cebula
    2 marchewki
    800ml bulionu warzywnego
    sok z jednej pomarańczy
    łyżka masła
    kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
    150ml niesłodzonego mleczka kokosowego
    2 łyżki oliwy
    natka kolendry
    papryczka chili (u mnie czerwona)
    sól, czarny pieprz

    Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam dynię, starty imbir, startą na grubych oczkach marchewkę, masło i część soku z pomarańczy. Chwilę podsmażyłam. Następnie dodałam bulion i gotowałam do miękkości. Dolałam mleczko kokosowe, resztę soku z pomarańczy i całość zmiksowałam. Ponownie zagotowałam i przyprawiałam do smaku. Zupę posypałam kolendrą i posiekanym chili.
    ----------------------------------------------------------
    Składniki: dla 6 osób
    50 dag dyni
    30 dag ziemniaków
    3 pory
    pół szklanki ubitej śmietanki
    10 dag masła
    gałka muszkatołowa
    sól i biały pieprz do smaku
    drobne grzanki z bułki usmażone na maśle
    Przygotowanie:
    Dynię obrać i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z ziemniakami. Wlać do garnka 1,5 litra wody, osolić i zagotować. Pory obrać, umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Dynię i ziemniaki włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Na patelni roztopić masło i na małym ogniu usmażyć w nim pory. Smażyć tak długo, aż wyparuje cały sok, który pory puszczą. Gdy dynia i ziemniaki będą gotowe, zestawić je z ognia i zostawić w wywarze na około 20 minut.

    Po upływie tego czasu dodać do wywaru pory z masłem i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję kremowej zupy. Doprawić solą i pieprzem, a następnie mocno podgrzać, nie zagotowując. Po odstawieniu z ognia dodać śmietankę i szczyptę utartej gałki muszkatołowej.

    Podawać bardzo ciepłą, z grzankami.
    ----------------------------------------------------------
    Składniki: dla 4 osób
    pół dyni
    kilka cebul
    kilka ząbków czosnku
    włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kapusty/kalarepki, zielona część pora i selera i to co zwą "maggi")
    woda (może być wywar np. z kalafiora, gotowania strączkowych itp.)
    olej/oliwa do duszenia
    sos sojowy jasny
    miso (dobrze jeśli jest, ale zje się i bez
    sok z cytryny
    mąka do zagęszczenia (pszenna razowa lub amarantusowa)
    kilka kromek chleba razowego
    przyprawy: pieprze różnych rodzajów, papryka ostra, sól
    migdały starte do posypania
    Przygotowanie: ponad 60 min.

    Ugotować wywar z włoszczyzny.
    Obrać i pokroić dynie w ok. 2 cm kostkę.
    Posiekać cebulę, dusić na złoto na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty, dorzucić do włoszczyzny, gotować do półmiękkości warzyw, dodać dynię, gotować do miękkości dyni (niedługo).
    Zacząć przygotowywać grzanki.
    Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, doprawić do smaku solą, sosem sojowym, miso i sokiem z cytryny (nawet z połówki) i przyprawami.
    Już w naczyniach posypać startymi migdałami.
    ----------------------------------------------------------
    Składniki:
    350 g dyni
    3 lekko kwaśne gruszki
    środek główki sałaty
    2 łodygi i głąb selera naciowego
    4 cebulki
    2 pory
    pęczek pietruszki
    10 łodyżek szczypiorku
    oliwa extra vergine
    sól
    Przygotowanie:
    Oczyszczoną dynię kroimy w nieregularne kawałki, zaś pory w cienkie plasterki. Głąb selera także kroimy w kawałki bez odrywania mniejszych listków, a łodygi w poprzeczne plasterki. Obrane cebulki siekamy. Z gruszek zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w male kawaleczki. oddzielamy listki ze srodka salaty i pozostawiamy je w calosci. doprowadzamy do wrzenia 1,5 litra osolonej wody, wrzucamy don seler i dynie i pozwalamy, by powoli gotowaly sie we wrzatku przez 5 min. wrzucamy gruszki i gotujemy jeszcze ok. 8 min. na koncu dodajemy pory, posiekana pietruszke, skrojony szczypiorek i srodek glowki salaty. zostawiamy, by powoli wrzaly przez 2 min. gasimy ogien, doprawiamy zupe niewielka iloscia surowej oliwy i przelewamy do wazy lub od razu do glebokich talerzy.
    ----------------------------------------------------------
    300 g dyni
    cwierc cebuli (ok. 15 g)
    kawalek selera naciowego (30 g)
    pol zabka czosnku
    pol szkl. (125 ml) piwa
    1 lyzka smietany kremowki
    1 lyzka obranych pestek dyni
    galka muszkatalowa
    maslo
    sol i pieprz
    Przygotowanie:
    pokrojone w kostke cebule i seler oraz zmiazdzony czosnek zeszklic na 1 lyzeczce masla. dodac pokrojona w kostke dynie, piwo, pol szkl. wody i przyprawic. dusic 20 min. zmiksowac, dodac smietane. pestki dyni podsmazyc na patelni do lekkiego zbrazowienia, dodac do zupy.

  11. #11
    Chustofanka Awatar agatha
    Dołączył
    Aug 2010
    Miejscowość
    okolice Warszawy
    Posty
    246

    Domyślnie

    Super przepisy! Na BLW bardzo dynie zachwalali dla niemowląt.
    Spacer też był fajowy, wafle ryżowe genialne (chyba też nie będę się bz nich ruszać ), Tomasz usnął po włączeniu silnika i spał 2 godziny.
    Mnie raz jedna pani wmawiała, że co jak się przewrócę (przewracałyście się kiedyś???? ja w sumie chyba raz zimą na ukrytym pod śniegiem lodzie.)

  12. #12
    Chustopróchno
    Dołączył
    Feb 2010
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze
    Posty
    12,805

    Domyślnie

    agatha obie byłyśmy na blw?

  13. #13
    Chustomanka Awatar choco
    Dołączył
    Mar 2009
    Miejscowość
    Grodzisk Mazowiecki
    Posty
    1,412

    Domyślnie

    dziewczyny wielkie dzięki za przepisy

    mi. jeszcze ten dżem mnie intryguje z imbirem? pomarańczami? coś, kiedyś pisałaś

    a jutro do LM się wybieracie?
    aga mama tatiany '09 i tamary '12

  14. #14
    Chustopróchno
    Dołączył
    Feb 2010
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze
    Posty
    12,805

    Domyślnie

    choco - w ubiegłym roku robiłam z dyni z pomarańczą. generalnie... wrzucałam hasło do wujka googla, a potem modyfikowałam na czuja...
    ja jestem nietęga jeśli chodzi o przepisy, bo wszystko modyfikuję na czuja głównie się przepisami, że tak powiem... inspiruję

    no, chyba, że przepisy Nigelli albo Jamie'go - to co innego

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •