Pediatra kazal kolezance nosic dziecko przodem do swiata. Wiec ona chce to polaczyc z chusta. Wiem, ze tak nie mozna, ale ona przyslala mi link do tego zdjecia:
http://www.kari-me.com/
No i zglupialam![]()
Pediatra kazal kolezance nosic dziecko przodem do swiata. Wiec ona chce to polaczyc z chusta. Wiem, ze tak nie mozna, ale ona przyslala mi link do tego zdjecia:
http://www.kari-me.com/
No i zglupialam![]()
Internet jest jak papier. Przyjmie wszystko. Każdy może wszystko napisać, co nie znaczy, że pisze mądrze.
A w jakim celu pediatra kazał nosić przodem do świata?
no bywa neistety
to nie jest jakaś czołówka firm chustowych... to tak jakby...i moze chcą tym samym przyciągnąć wiekszą ilość klientów? infant co ma podróbę ergo w ofercie i womar co ma chusty wiązane niby ale jakoś "lekko" podchodzą do tematu i tez mają wisiadła i reklamują pozycję przodem do swiata...
wejdź na stronę klub u kangura i tam jest ulotka taka ze zdjeciem i opisem czemu NIE przodem do swiata.
:/
acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.
Jakie mog byc pediatryczne wskazania do noszenia niemowlecia przodem do swiata?
Pediatre niech zmieni a dziecko w wozku wozi, skoro jedynym autorytetem dla niej jest zdjecie producenta chust, ktory wszystko pokaze, zeby tylko sprzedac.
nie pamietam z jakiego powodu ale JKG tu z forum tez miała takie zalecenia.. ale ona w tym czasie chyba wogóle zrezgnowała z chusty
H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.
mojdom13.blogspot.com
http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe
---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl
Przodem do świata to się nosi dziecko na ręku podwijając jego nóżki i bioderka do przodu i lekko do góry. Tak i tylko tak.
No to rzeczywiscie madrze soibe wymyslila, zeby w chusie przodem do swiata nosic dziecko,ktore glowki nie trzyma. Co w tej pozycji ma pomoc dziecku dzwigac tę główke? Reka mamy na jego czole?
Jedynym slusznym sposobem noszenia dzicka przodem do swiata jet taki jaki kilka postow wyzej JoShiMa przytoczyla.Pediatra powinien jej to powiedziec i pokazac jak (tam sie trzeba jeszcze chyba do tylu odchylic i wtedy to strasznie niewygodne dla noszacego jest)
niestety wielu producentów (zwłaszcza w USA lecz nie tylko) pokazuje wiązanie przodem do świata...
pediatra (za przeproszeniem) debil chyba, jak dziecko nie trzymające główki ma ją wyćwiczyć jak matka jeszcze będzie nim telepać przodem do świata? wrrr...
podeślij jej ulotki klubu kangura albo z chustomanii dlaczego NIE nosić przodem do świata, niech przy okazji zaniesie je też pediatrze
a na główkę to leżenie na brzuszku - niech ćwiczy sobie dziecina... to może jeszcze nie przytrzymywać główki jak się na ręce bierze?
wrr wrr wrr![]()
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
Pożyczałam ostatnio chustę dziewczynie.Ale nie nosi,bo rehabilitantka zakazała używać chusty i nakazała nosić dziecko tylko na rękach,przodem do świata,bo"ma asymetrię i kładziony na brzuszku odchyla się na bok".
Zaproponowałam,żeby jeszcze popytali wśród rehabilitantów,ale nie chcą![]()
Cyprian też miał lekką asymetrię, ale rehabilitantka nie kazała rezygnować z chusty, tylko sugerowała, aby starać się układać małego raz na jedną, raz na drugą stronę (tzn. np. główkę, jeśli chodzi o małego niemowlaka), a potem oby tylko skrzywione ciałko nie było. Przy noszeniu na biodrze - nigdy tylko na jednym. A jeśli asymetria jest poważna, to lepiej w ogóle zrezygnować z chusty, niż nosić przodem do świata - więcej z tego szkody niż pożytku.
Aczkolwiek pomijając fakty dla nas oczywiste, nie ma sensu dawać niechcianych porad nikomu - ja sama takich nie lubię. To znaczy zasugerować coś można, jednak nic na siłę - jak kobieta się uprze, to nagabywanie może tylko jeszcze bardziej zmobilizować ją do negatywnego działania. spróbujcie podjeść i powiedzieć coś "wisiadłonoszącym".
Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014
www.ekomaluch.pl
www.wielorazowepieluszki.pl
www.kidstyle.pl
Znalazlam u naszego belgijskiego "Kangura" zalecane pozycje i jest m.in. ta:
a pod spodem pisza, ze zbyt dlugie noszenie moze powodowac "nadmierna stymulacje" dziecia, a zwisajace nozki duzy dyskomfort, bo dziec jest "podwieszony" za genitalia, wiec nalezy tego unikac.
Wiecej szczegolow (po francusku): tutaj
Kim (2009) & Tim (2011) - i 5 Aniolkow
pediatra zalecil noszenie przodem do swiata, a nie noszenie w chuscie przodem do swiata.
mysle ze pisanie o nim debil to troche przesada.
mialam na mysli, ze jedynie sluszna pozycja w noszeniu (czyli na rekach) , a nie w chustowanu.
zdjecie, ktore wkleilas to klasyczna pozycja Buddy. Nózki tam nie zwisaja, jak w linku autoki watku, ani jak w opisie francuskiego Kangura, tylko jakby 'po turecku' sa ulozone.
na nietrzymanie gowki zalecildosyc madre zalecenie
![]()
yyyy
nie chce sie madrzyc ale w pozycji przodem do swiata glowka opiera sie o piersi noszacego. i zaleca sie ja przy obnizonym napieciu.
przynajmniej takie zalecenie mielismy przy wojciszku
kurcze faktjuz mi sie wszystko pomieszalo przez pomieszanie w tym watku tzrech metod noszenia dziecka przodem do swiata
i tego, ze lekarz zalecil, a dziewczyna od razu w chuste by wpakowala. Z tego dla mnei wniosek, ze nie pokazal jak ma nosic (no chyba,z e chciala byc madrzejsza od lekarza).
Podsumowujac, na nietrzymanie gowki:
noszenie na rekach przodem do swiata - Tak
chustowanie w jakiejkolwiek pozycji przodem do swiata - NIE
Nie wiem, ale mi na zdjęciu to wygląda na pozycję Buddy a nie po prostu przodem do świata. To jedyna pozycja przodem do świata "dopuszczalna" chustowo, ale też z ograniczeniami czasowymi. Nosiłam tak kiedyś Kubka i powiem szczerze, że długo się nie da. Nie ten punkt ciężkości, że się tak wyrażę. I tym bardziej "podziwiam" rodziców noszących w nosidełkach przodem. Toż to dla rodzica też mało wygodna pozycja.
Co do pediatry. Jeśli zalecił noszenie przodem do świata to pewnie najzwyczajniej miał na myśli noszenie na rękach. A jeśli przodem do świata w chuście to spytałabym o przyczynę. Bo takie zalecenie byłabym w stanie przyjąć tylko od doświadczonego ortopedy z zacięciem chustowym.
Ostatnio edytowane przez kajkasz1 ; 20-01-2010 o 10:14
jesli w polaczeniu z noszeniem nie na rekach to tylko pouch i pozycja budda!
http://www.youtube.com/watch?v=YcTmv...eature=related
i raczej w spokojnych okolicznoscich
bo mysle sobie ze z chusta to za wiele zachodu![]()
Ostatnio edytowane przez rosass ; 20-01-2010 o 10:45