Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: sposób na bunt nocnikowy - bobomiganie

Chustomanka Awatar ewinka

Talking sposób na bunt nocnikowy - bobomiganie

Nie chodziłyśmy na żaden kurs. Nie mam też żadnej książki. Tylko kilka obrazków. Od miesięcy pokazuję co jakiś czas Tusi znak na "pić". Ona od ponad tygodnia wreszcie załapała i pokazuje śmiesznie i po swojemu, bo powinna tak jakby przykładała szklankę do buzi, a ona raczej macha rączką jakby wylewała za kołnierz Tak jej się to spodobało, że ciągle pokazuje, że chce pić, ale chyba rzeczywiście jej się chce, bo wypija za każdym razem 150-200 ml
    Zaczęłam więc jej pokazywać jeść - załapała.
    Więc postanowiłam pójść za ciosem i skoro jej się to miganie tak podoba, to chciałam wykorzystać do sikania, bo u nas nasze EC przechodzi kolejną próbę
    Ale wymyśliłam chyba za trudny gest - już kilka razy wcześniej miałam podejścia do pokazywania różnych gestów, ale zawsze nie wypał, coś za trudnego.
    Mimo tego Tuśka próbuje coś pokazywać - i to wystarczy, żebym wiedziała o co chodzi Ona tak lubi miganie, że jak jej zamigam, czy chce siku, to zaraz odmiguje i idziemy na kibelek i siku jest! Na razie słabo z jej inicjatywą, ale widzę, że się rozkręca i chyba dzięki miganiu jakoś bunt nocnikowy przetrwamy.

Muszę chyba dodać, że Tusia bardzo mało mówi. Na początku starałam się "na siłę" mobilizować ją do mówienia. Ale na szczęście szybko zaczęłam wymyślać (intuicyjnie i bezwiednie) nasz własny język migowy i teraz super się porozumiewamy.

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie

a co pokazujesz? bo się zastanawiam czy by nie wprowadzić jakiś znaków bo zaczynamy odpieluchowywanie. Mój tylko kurkę umie pokazać ale mu się podoba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez formichiere Zobacz posta
    a co pokazujesz? bo się zastanawiam czy by nie wprowadzić jakiś znaków bo zaczynamy odpieluchowywanie. Mój tylko kurkę umie pokazać ale mu się podoba.
    no nawet nie bardzo wiem, jak to opisać chciałam tak dłonią jak się pokazuje chyba klapanie dziobem ptaka, ale w końcu wychodzi takie "coś" dłonią jakby rozluźnianie pięści. W każdym razie to za trudne dla mojego dziecka, ale jak tylko podnosi rączkę i się wysila, to chodzi o siku.

Ale może ktoś ma jakiś dobry znak???

Tylko ja już nie bardzo bym chciała znów Małej mieszać i zmieniać

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie

W sumie może zamacham mu z przodu lub z tyłu w zależności co będzie. od jutra próbuję

Chustofanka Awatar AJ
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Tu na forum proponowano znak jakby pociąganie za spłuczkę górnopłuku Mojemu młodemu się podobało, ale ja zapomniałam pokazywać,zanim on zdążył się nauczyć
    A. mama J. (13.12.2008) i T. (15.11.2010)

Chustoholiczka Awatar calineczka
    Miejscowość
    100km od Torunia i 100km od 3Miasta

Domyślnie

hehe ,fajnie, ale bunt nocnikowy to bunt prawdziwy
    zadne tam miganie nie pomaga
    moj wola zwyczajnie tak mamo siusiu juz od baaaaaardzo dawna
    a jak jest bunt to nic nie wola oprócz kupy

ale probujcie probujcie-tylko sie tymi buntami nie przejmujcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calineczka Zobacz posta
    hehe ,fajnie, ale bunt nocnikowy to bunt prawdziwy
    zadne tam miganie nie pomaga
    moj wola zwyczajnie tak mamo siusiu juz od baaaaaardzo dawna
    a jak jest bunt to nic nie wola oprócz kupy

ale probujcie probujcie-tylko sie tymi buntami nie przejmujcie

No właśnie nam trochę pomaga, bo Tusia od dawna umie wołać - choć ona na wszystko woła "ee", ale nie wiem czemu, nie zawsze woła; nie chce jej się? A był czas, że woła i mieliśmy 100% sucho.
    Dlatego ja ze wszech miar staram się uatrakcyjniać pobyt w toalecie. Bo tak to nawet usiąść by nie chciała. A jak ją "zmusić" do wołania??? No nie da się więc skoro ona tak lubi machać - chyba czuje, że ma tu inicjatywę, coś do powiedzenia, że jest jakoś samodzielna, a to dzieci baaardzo przecież lubią - to postanowiłam migać do sikania.

No ale zobaczymy, jak będzie

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AJ Zobacz posta
    Tu na forum proponowano znak jakby pociąganie za spłuczkę górnopłuku Mojemu młodemu się podobało, ale ja zapomniałam pokazywać,zanim on zdążył się nauczyć
    młodszy pieluchowy może się jeszcze uda zastosować

Uprawnienia umieszczania postów