Pokaż wyniki od 1 do 20 z 130

Wątek: O pielęgnacji wełny ...

Mieszany widok

Chustonówka

Domyślnie

A ja mam pytanie: czy wasze wełniane pieluszki też nasiąkają zapachem siku? Mnie po 3 miesiącach używania oba wełniane otulacze zaczęły nieładnie pachnieć. Jak je wysuszę, to jest OK, ale na pupci, jak zawilgotnieją, zaraz zapach się pojawia. Trochę to może wina formowanek (muszę je wystrippingować), ale na pewno nie tylko. Nawet po lanolinowaniu problem nie zniknął. Dodam, że piorę je ręcznie w płynie do prania wełny, może powinnam w pralce?
    Dziękuję za pomoc

Chustopróchno Awatar Paprotka
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

A są porządnie zalanolinowane? Tj. po kontakcie z przemoczoną pieluchą nawilgają, czy nie?
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Zapraszam do galerii TUTAJ na handmade TUTAJ

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canaima Zobacz posta
    A ja mam pytanie: czy wasze wełniane pieluszki też nasiąkają zapachem siku? Mnie po 3 miesiącach używania oba wełniane otulacze zaczęły nieładnie pachnieć. Jak je wysuszę, to jest OK, ale na pupci, jak zawilgotnieją, zaraz zapach się pojawia. Trochę to może wina formowanek (muszę je wystrippingować), ale na pewno nie tylko. Nawet po lanolinowaniu problem nie zniknął. Dodam, że piorę je ręcznie w płynie do prania wełny, może powinnam w pralce?
    Dziękuję za pomoc
    lepiej nie pierz w pralce, bo jest duża szansa, że Ci się zbiegną. A zapachu mam wrażenie u nas gatki nie łapią przez większo czasu po wypraniu. Dopiero gdy szczelność jest na wykończeniu i wtedy wiem, że czas na pranie i lanolinowanie,

Chustonówka

Domyślnie

No tak, w kontakcie z pieluchą są wilgotne... Wiem, że muszę je pewnie znowu zalanolinować, ale wcześniej wypadałoby je chyba porządnie wyprać...

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Dobra. Łapią zapach. Ale wierzysz je i po wietrzeniu dalej "pachną"?

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Dziękuję za pomoc
    A jaka wełna??? Bo mi np wełniaczki ecodidi nie łapią zapaszku, ale też nie wilgotnieją. Są zalanolinowane (lepiły się aż po samym lanolinowaniu) i jak puszczę wodę na nie to ona na początku spływa i dopiero potem otulacz zaczyna namakać. Mam też gatki od magnolii i one muszą się dłużej wietrzyć, bo i wełna grubsza jest niż ecodidi...

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Chustonoszka Awatar .FK.
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

To ja też przycupnę tu z pytaniem, choć nie wiem jak ująć... Mój jeden wełniak dostał takich mikro żółtawych plamek tam, gdzie dziecina najwięcej siusia, nie wiem czy to jakieś elementy moczu skrystalizowane? Też nie mogę tego doprać, nawet odważyłam się do pralki wrzucić, otulacz się zbiegł, a plamki zostały
    Ewka, mama Jacka (02.06.2011) Tomka (08.01.2013) i Marcina (07.07.2014)

Chustomanka Awatar fensterka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .FK. Zobacz posta
    To ja też przycupnę tu z pytaniem, choć nie wiem jak ująć... Mój jeden wełniak dostał takich mikro żółtawych plamek tam, gdzie dziecina najwięcej siusia, nie wiem czy to jakieś elementy moczu skrystalizowane? Też nie mogę tego doprać, nawet odważyłam się do pralki wrzucić, otulacz się zbiegł, a plamki zostały
    chyba takie plamki już zostaną, mam otulacze z takim zaciekami od siuśków i niestety nic nie pomaga, używałam mydła odplamiającego i nic, co plam po kupie, to zależy jaki wełniak, tzn. jakiej firmy, bo w ecodidi zawsze kupy sie ładnie spierają, natomiast tetro,IV, amstedam zostawały zażółcenia, plamy

ja zamierzam sobie kupić u naszej forumowej Pat odplamiacze do wełny

edit: co do smrodku, też siedzi w ecodidi, ale ja używam go nagminnie, nie pamiętam kiedy go prałam porządnie tak całego, bo tak najczęściej go zapieram przy nóżkach, nigdy go nie lanolinowałam, i zauwazyłam, ze też ma znaczenie zapach moczu, jak zęby ida to masakra, nos wykręca
    Ostatnio edytowane przez fensterka ; 11-04-2014 o 17:20 Powód: dopisek
    Problem w tym, że jest nas czterech
    Rafał mąż- 2003, Eryczek- 04.2010, Tymusiek- 05.2012, Staś- 10.2014
    i każdy chce przy Tobie LEŻEĆ.

Chustopróchno Awatar Paprotka
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

No tak, w kontakcie z pieluchą są wilgotne... Wiem, że muszę je pewnie znowu zalanolinować, ale wcześniej wypadałoby je chyba porządnie wyprać...
    No to logiczne, że jak nawilgają siuśkami, to tymi siuśkami śmierdza Wyprać normalnie,) w misce z płynem do prania wełny, najlepiej, żeby chwilę posiedziały w tej wodzie z płynem, potem lanolinowanie i powinno być ok. Jeśli lanolinowanie nie pomaga, to znaczy, że z lanolinowaniem jest coś nie tak :> Mi szybko łapały wilgoć, jak zbyt dobrze wypłukiwałam otulacze po lanlinowaniu - czyli wypukiwałam lanolinę
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Zapraszam do galerii TUTAJ na handmade TUTAJ

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów