Pokaż wyniki od 1 do 20 z 97

Wątek: Do wszystkich szyjących ChMT/ patent Ocah na pasy!

Mieszany widok

Chustofanka Awatar melkaj
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dla wszystkich zainteresowanych prawami patentowymi pasów Kerry - aby uniknąć nieporozumień - przeczytajcie na jej stronie -
    http://ocah.typepad.com/carriers/inf...-to-know-.html
    Agnieszka - kobieta, żona, mama dwóch uroczych dziewczynek
    www.melkaj.blogspot.com
    mei tai-e, chusty kółkowe

Chusteryczka Awatar Zelda
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melkaj Zobacz posta
    Dla wszystkich zainteresowanych prawami patentowymi pasów Kerry - aby uniknąć nieporozumień - przeczytajcie na jej stronie -
    dzieki, ale nie rozumiem wszystkiego... jakby ktos mogl w skrocie cos napisac, ale i tak nad tym posiedze
    Kubuś (7.7.2005) i Ninusia (13.7.2007)
    Nubik - nosidła ergonomiczne, MT
    moj blog

POŁOŻNA))))) i DOULA - wsparcie dla przyszłych rodziców
    MASAŻ SHANTALA oraz Doradca Laktacyjny CNoL - Lublin i okolice, zapraszam
    DORADZTWO CHUSTOWE - Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule®
    gosia_nubik

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Ola zmien moze temat, zeby moze wszystkie szyjace MT mamy tu trafily, bo przydatne dla nich informacje tu sa.

Chustomanka Awatar Anntenka
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Generalnie chodzi o to że:
    Ocah ma opatentowany taki projekt:
    Góra pasów wypełniana, po czym rozchodząca sie w jedną wartstwę materiału.
    I nie ważne w jaki sposób się tą górę złoży/wypełni/zszyje, jeśli potem materiał rozejdzie się w jedną warstwę to jest to kopia projektu Ocah i jest to zabronione.
    Czyli projekt pasów pół mejtajowych, pół chustowych jest zabroniony do szycia przez kogokolwiek innego (z wyjątkiem Tulikowa i Bamberoo).

No i sprawa jasna.
    Ostatnio edytowane przez Anntenka ; 07-01-2010 o 13:05
    szyjąca mama Dawida (25.01.2007) i Milana (09.11.2009)
    TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy

Najgorzej jak się coś komuś wydaje

Chusteryczka Awatar Zelda
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anntenka Zobacz posta
    Generalnie chodzi o to że:
    Ocah ma opatentowany taki projekt:
    Góra pasów wypełniana, po czym rozchodząca sie w jedną wartstwę materiału.
    I nie ważne w jaki sposób się tą górę złoży/wypełni/zszyje, jeśli potem materiał rozejdzie się w jedną warstwę to jest to kopia projektu Ocah i jest to zabronione.
    Czyli projekt pasów pół mejtajowych, pół chustowych jest zabroniony do szycia przez kogokolwiek innego (z wyjątkiem Tulikowa i Bamberoo).

No i sprawa jasna.
    dziekuje
    Kubuś (7.7.2005) i Ninusia (13.7.2007)
    Nubik - nosidła ergonomiczne, MT
    moj blog

POŁOŻNA))))) i DOULA - wsparcie dla przyszłych rodziców
    MASAŻ SHANTALA oraz Doradca Laktacyjny CNoL - Lublin i okolice, zapraszam
    DORADZTWO CHUSTOWE - Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule®
    gosia_nubik

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Lika dobrze prawi. Walczcie o swoje.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Tutaj musiałaby Ania z Tulikowa taki protest uskutecznić bo ona pierwsza te pasy opublikowała.
    A co w przypadku gdy Kerry udowodni że te pasy szyła wcześniej tylko ich nie opublikowała? Patent cofa się czy jednak zostaje obroniony?
    TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dobrze by było bo niestety to, że Ocah opatentowała pasy sprawia, że użytkownicy nie mają dużego dostępu do takich MT

wiadomo, Ocah nie jest z Polski, więc niewiele osob od nas sobie zamówi u niej MT, a u Ani kolejka 5 miesięcy...

ogólnie takie patenty to ograniczenie konukrencji na rynku...

Chustofanka Awatar manika
    Miejscowość
    Będzborg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    dobrze by było bo niestety to, że Ocah opatentowała pasy sprawia, że użytkownicy nie mają dużego dostępu do takich MT

wiadomo, Ocah nie jest z Polski, więc niewiele osob od nas sobie zamówi u niej MT, a u Ani kolejka 5 miesięcy...

ogólnie takie patenty to ograniczenie konukrencji na rynku...
    Zgadzam sie w 100 %

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no właśnie, mogłaby oprotestować Ania ale zwróćmy uwagę, że Ania ma prawo szyć takie pasy, więc to nie leży w jej interesie

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

A ja jeszcze raz zapytam - czy można sobie uszyć ChMT w domu? i samemu nosić? Albo uszyć dla kogoś w prezencie? To chyba nie jest złamanie prawa patentowego - w końcu nie czerpie się z tego korzyści materialnych...

Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stivel Zobacz posta
    A ja jeszcze raz zapytam - czy można sobie uszyć ChMT w domu? i samemu nosić? Albo uszyć dla kogoś w prezencie? To chyba nie jest złamanie prawa patentowego - w końcu nie czerpie się z tego korzyści materialnych...
    do prywatnego uzytku mozna sobie uszyc
    w prezencie chyba tez

Chustofanka Awatar vombati
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

to jak z kopiowaniem płyt - sobie przegrać możesz i w domku słuchac.
    Kto będzie wiedział że uszyłaś koleżance takie MT jeśli nie pochwalisz sie gnieś publicznie zdjęciami
    Aga, mama Tymka (20.04.2006) i Zoi (28.11.2007)

Moje Vombati - chusty kółkowe www.vombati.eu i nie tylko...

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melkaj Zobacz posta
    O dzięki wielkie to dużo wyjaśnia tylko ja czegoś nie rozumiem, wcześniej u niej na stronie nie było chyba tego wpisu albo ślepa jestem i jakoś tak nagle pojawił się w trakcie powstawania tego wątku. Ktoś wie czy Ocah zna język polski i czyta co tutaj piszemy? A może ktoś ma po prostu z nią komitywę? Śmierdzi mi to na odległość i tyle...Chyba że to zbieg okoliczności...
    I mam czkawkę...

Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta-la Zobacz posta
    O dzięki wielkie to dużo wyjaśnia tylko ja czegoś nie rozumiem, wcześniej u niej na stronie nie było chyba tego wpisu albo ślepa jestem i jakoś tak nagle pojawił się w trakcie powstawania tego wątku. Ktoś wie czy Ocah zna język polski i czyta co tutaj piszemy? A może ktoś ma po prostu z nią komitywę?
    no ja mialam pisac maila po szczegoly patentu.. juz nie musze
    bo widze ze ktos wczesniej poinformowal Kerry o naszych rozwazaniach tutaj...
    dobrze ze umiescila wpis na blogu
    a reszte pomine milczeniem bo sie niemilo robi
    Ostatnio edytowane przez Anntenka ; 07-01-2010 o 13:38

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

to znaczy że nie można szyć takich pasów komercyjnie, tak? a dla siebie? a w prezencie?
    wogóle śmierdząca sprawa - radzę opatentowywać kapturki, zagłówki, kieszonki itp w miętkach, bo niedługo tez się mogą zrobić "zakazane"

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Zgodnie z prawem patentowym, osoby które mają zastrzeżenia do nadania komuś patentu, mogą złożyć zastrzeżenie do UP. Jest na to określony czas od momentu publikacji patentu. Wtedy patent zostanie tej dziewczynie cofnięty. Jeżeli więc macie uzasadnione pretensje, tzn. wcześniej już szyłyście takie pasy, to jej UP powinien patent cofnąć. Ona dostała patent, bo nikt tego wcześniej nie opatentował, a nie dlatego, że akurat ona wpadła na takie rozwiązanie. UP sprawdza w swoich bazach jedynie, czy ktoś już coś takiego opatentował. Nie szuka innych osób, które to wymyśliły wcześniej. I dlatego patent można oprotestować. Nie wiem tylko w jakim okresie czasu, chyba 6 miesięcy ale tu się mogę mylić. Jeśli więc informacja o jej "wynalazku" została opublikowana w grudniu, to macie szanse ją pozbawić patentu, szczególnie że macie dowody, że szyłyście w ten sposób wcześniej. A co zrobicie, jeśli ona opatentuje inne sposoby szycia pasów, które też od dawna stosujecie?

Chustofanka Awatar vombati
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lika Zobacz posta
    Zgodnie z prawem patentowym, osoby które mają zastrzeżenia do nadania komuś patentu, mogą złożyć zastrzeżenie do UP. Jest na to określony czas od momentu publikacji patentu. Wtedy patent zostanie tej dziewczynie cofnięty. Jeżeli więc macie uzasadnione pretensje, tzn. wcześniej już szyłyście takie pasy, to jej UP powinien patent cofnąć. Ona dostała patent, bo nikt tego wcześniej nie opatentował, a nie dlatego, że akurat ona wpadła na takie rozwiązanie. UP sprawdza w swoich bazach jedynie, czy ktoś już coś takiego opatentował. Nie szuka innych osób, które to wymyśliły wcześniej. I dlatego patent można oprotestować. Nie wiem tylko w jakim okresie czasu, chyba 6 miesięcy ale tu się mogę mylić. Jeśli więc informacja o jej "wynalazku" została opublikowana w grudniu, to macie szanse ją pozbawić patentu, szczególnie że macie dowody, że szyłyście w ten sposób wcześniej. A co zrobicie, jeśli ona opatentuje inne sposoby szycia pasów, które też od dawna stosujecie?
    o to to właśnie!!!
    Aga, mama Tymka (20.04.2006) i Zoi (28.11.2007)

Moje Vombati - chusty kółkowe www.vombati.eu i nie tylko...

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

to znaczy że nie można szyć takich pasów komercyjnie, tak? a dla siebie? a w prezencie?
    wogóle śmierdząca sprawa - radzę opatentowywać kapturki, zagłówki, kieszonki itp w miętkach, bo niedługo tez się mogą zrobić "zakazane"
    Ale Wiesz patent wiąże się z tym że potem siedzisz w necie, szpiegujesz i egzekwujesz gdy ktoś zrobi podobnie a na szczęście większość szyjących jak sądzę ma gdzieś takie przepychanki. Nie wyobrażam sobie pisać potem do kogoś "ej Ty ja byłam pierwsza, mam dowód/patent". Mam ważniejsze rzeczy na głowie niż karmienie swojego ego w ten sposób.

Uprawnienia umieszczania postów