tak w chinach dzieciaki mają z tymi majtkami super. gdybyście słyszały, że ktoś wybiera sie do chin to koniecznie dajcie znać, tam te spodnie można kupuć za parę centów.Zamieszczone przez lizzy9
co do bezpieluchowego zimą. niektore mamy praktykują, ale myślę, że z trochę starszymi dziećmi, które robią siusiu w wiekszych odstępach czasu. trzeba sobie wtedy opracować trase pod katem toalet, mówię poważnie. jest też taki wynalazek: zamykana miseczka lub duże pudełko po margarynie, mały słoiczek i chusteczki jednorazowe. wchodzimy, np. do centrum handlowego, siadamy na ławeczce, wysadzamy nad miseczkę, do słoiczka, wycieramy dupcię i dalej
u mnie to niestety nie funkcjonuje, bo mały podczas wysadzania często na raz robi i kupkę i siusiu, no i wycelowanie w pudełko po margarynie jest niewykonalne. w domu nie ma problemu, bo przed spacerem wysadzam na siusiu i z reguły wracamy w suchych spodniach. do miasta zakładam pieluszke. myślę, że wiosną odważymy sie już bez.
lizzy nie poddawaj się, kupki to już jest duzo i wcale z nimi nie jest łatwiej. wysadzaj tylko małego nad miseczkę lub zlew, będzie mu dużo łątwiej. potrzymaj go chwilę, bo dzieci często wypróżniają się w dwóch trzech fazach. ja na początku zrobiłam ten błąd: wysadzałam, kupka czyli ok, a tu za dwie minuty znowu brudne majtki.
zostawiaj orlando na kilka godzin bez pieluszki i go poobserwuj, dobra alternatywą jest też tetrówka, bo od razu będziesz wiedziała, że się zsikał.
co do pileuch materiałowych: w swoim krótkim opracowaniu starałam się przedstawić obiektywnie sytuację i wybór pozostawić mamom. jeśli ktoś nie widzi różnicy między materiałową, a jednorazówką to ja mu też nie mogę pomóc. tak samo jest z ekologicznymi, wiadomo, że są lepsze od zwykłych, ale dla środowiska mają pewne konsekwencje, o których trzeba powiedzieć. a oprócz środowiska jest jeszcze aspekt zdrowia dziecka i w tym przypadku zarówno materiałowe, jak i ekologiczne zdecydowanie bardziej posłużą naszemu dziecku.