Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: Jak to jest z tymi pieluchami

Chusteryczka Awatar maa821
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie Jak to jest z tymi pieluchami

Uzywamy pieluszek wielorazowych od niedawna. Zakladam malemu tetre i na to otulacz(ma on chronic przed wilgocia ubranka, prawda?). Ale moje dziecko sika chyba co 10 min, wiec szybko tetra jest mokra. Zastanawiam sie co wy stosujecie zeby dziecko nied mialo ciagle mokro. Przebieranie malucha co 10 min jest nieco meczace.

mamru
    Guest

Domyślnie

skoro Twoje dziecię tyle sika, to pewnie potrzebujesz czegoś bardziej chłonnego, np zamiast tetry formowanka, najbardziej chłonne to bambus, mikrofibra, frota. Pieluszki gdy osiągną swoją chłonnośc potrafią wchłonąć na prawdę dużo. Ja swego czasu kiedy o formowankach nie miałam bladego pojęcia, zakładałam moim małym szczaczom dwie tetry złożone w prostokąt i starczały na dłużej. No i sama tetra też ma znaczenie jaka jest, czy taka "zwykła" sklepowa, a może muśliny, które chłoną dużo lepiej.
    Wątków tu sporo i na pewno jak poczytasz to zbierzesz dużo pieluszkowej informacji

Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

A tak sie jeszcze zastanawiam. W czym trzymacie swoje dzieci? Chodzi mi o to, ze wszystkie te formowanki + otulacz czynia pupe ogromna. Miesci sie wam ona w normalne spiochy czy pajace?Czy macie moze inne patenty?

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Dobrze dopasowane pieluchy nie są większe niż średniowypełniony pampers
    Mamru już pisała o chłonnych materiałach, a ja bym jeszcze dodała, że aby dziecko "nie miało ciągle mokro" warto zastosować polarowe wkładki, albo pieluchy z polarową/welurową warstwą wewnętrzną.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustofanka Awatar bessi
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

nie wiem jakiej tetry używasz, ja mam muśliny IV i nie narzekam na ich chłonność. Ale na początku, też b.często przebierałam, teraz się już to troche unormowało

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maa821 Zobacz posta
    A tak sie jeszcze zastanawiam. W czym trzymacie swoje dzieci? Chodzi mi o to, ze wszystkie te formowanki + otulacz czynia pupe ogromna. Miesci sie wam ona w normalne spiochy czy pajace?Czy macie moze inne patenty?
    te patenty to getry bardzo fajne bo zakałdasz pieluchę plus getry i skarpetki i nie ma probelmu z całym cyrkiem przy rozbieraniu i przewijaniu...

a ciuszki to faktycznie nie każe wchodzą, niemniej moje osobiste dziecko jest bardzo szczupłe i nawet z podwójną tetrą ma dupinkę która się mieści we wszystkei standardowe ciuszki...

A jak Ci tak tetra przecieka to faktycznie wypróbuj formowane...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

No moj maluch jest spory i tetra+otulacz =duza pupa, ktora miesci sie tylko w spiochy sporo wieksze niz byc normalnie powinny. A uzywam tetry muslinowej IV(ale ona tez mi dosc szybko przecieka). A takie getry to bedzie dobry patent dla dziecka 2,5 miesiecznego?

Chustofanka
    Miejscowość
    okolice Wadowic

Domyślnie

ja używam getrów tak właśnie od około 2 miesiąca życia Antoli - jak dziecko już zrobiło się takie fajnie okrągłe
    Mama Anieli- 8 lipca 2007 i Antosi - 15 sierpnia 2009

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Kurcze, u nas też duża pupa - bobas średnio okrągły.
    A jakie kombinacje wkładacie do kieszonki? - chyba wkładam coś nie teges, bo ma kuferek jak szafa trzydrzwiowa.
    Ps. Pozdrawiam ziomalkę.

mamru
    Guest

Domyślnie

tak sobie jeszcze pomyślałam odnośnie tej tetry, może skoro ona tak szybko przecieka to jest zatłuszczona używasz kremów na pupkę, albo dodajesz płynu do płukania? Bo jeśli tak, to pieluszki tracą na swojej chłonności.
    I polarek przy pupce to świetna sprawa. W ikei swego czasu kupiłam duży niebieski kocyk z cieńszego polarku za grosze więc zupełnie nie było mi go szkoda pociąć na prostokątne wkłady

Getry rulez

Aaaa no i jeszcze odnośnie tej dużej pupy... ja sobie myślę, że prawidłowo dobrana pieluszka nie robi dużej pupy. Każde dziecko jest inne i czasem w kwestii pieluszkowej też trzeba poprzebierać, żeby dobrać takie, które pasują na dziecię idealnie. Itti bitti np są bardzo zgrabne, jedne z najbardziej zgrabnych pieluszek jakie miałam.
    A jeśli chodzi o formowanki to mogę polecić najnowsze formowanki produkcji polskiej, super wykonane, chłonne, no i najważniejsze jeden rozmiar i cena przyjazna. Tylko nie wiem jak będą leżały na maleńkim niemowlaczku-nie wiem w jakim wieku masz dzieciątko. A o pieluszkach tetro tu możesz poczytać: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=23086

mamru
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annya1 Zobacz posta
    Kurcze, u nas też duża pupa - bobas średnio okrągły.
    A jakie kombinacje wkładacie do kieszonki? - chyba wkładam coś nie teges, bo ma kuferek jak szafa trzydrzwiowa.
    Ps. Pozdrawiam ziomalkę.
    do kieszonek wkładam różności, w zależności od tego co mam pod ręką
    jeśli nie mam wkładek z mikrofibry, to frotę Lenya-super chłonie, albo wkładki bambusowe od Yetty, czasem ręcznik ikea złożony w prostokąt, albo muśliny imse vimse

Chustofanka Awatar magdulinska
    Miejscowość
    Warrington/UK

Domyślnie

Ja też swego czasu miałam problem z dużą pupą. Nawet się już chciałam poddać ale zaczęłam kupować większe ubranka- np gdzy córka miała 9 m-cy to spodenki nosiła takie od 18 m-cy. Teraz ma 14 miesięcy i jakoś się to wyrównało. Kwestią też są pieluszki...obecnie używam takich, w których pupka jest zgrabniutka.

Chustomanka

Domyślnie

I ja proponuje formowanki, u mnie najlepiej pasują, choć i z tetrą dajemy radę. Moja mała non-stop sikała w pierwszym miesiącu, teraz się trochę unormowała.
    Tetro o którym piszę Mamru pasuje u mnie i nie robi wielkiej pupy. Mała ma około 60cm i 6kg. Oprócz tego Itti Bitti.
    I patent taki jak podały dziewczyny z geterkami. U nas spisują się świetnie i mała w końcu nie gubi skarpetek, bo jej geterki nasuwam A jak będziesz miała dobrze dobrane pieluchy, to nie będzie problemu z ubiorem. Ja jestem małej wszystko w stanie włożyć.

Chustomanka Awatar tamyk
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie

Moja Ida do szczupłych nie należy i zawse mieściła nam sie do ciuchów. uzywam kieszonek, głownie BG, w wonderoosach rzeczywiście pupa wielka nawet teraz. Ale i tak sie mieści do spodni. Jak była malutka to casem nosiła spodnie rozmiar większe.
    Idusia grudzień 2008, Jasinek luty 2011, Lelo kwiecień 2014

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Gdy wkładałąm pieluszkę muślinową do pieluszki do góra np.BG mocno odstawała od brzuszka (tak jakbym pieluszka odpychała). Teraz wkładam wkladkę bambusową owiniętą zwykła tetrą.
    Dzisiaj w geterkach zasuwamy - trochę mu zjeżdżają z nóżek (Stiveny).

?Formowanki wyglądają zgrabniej, ale schną nieprzyzwoicie długo.

mamru
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annya1 Zobacz posta
    Formowanki wyglądają zgrabniej, ale schną nieprzyzwoicie długo.
    coś za coś, niestety
    Ja na dzień używam tetry+otulacz, a na drzemki, dłuższe wyjścia zazwyczaj formowanka, albo jakaś kieszonka. Ale nie narzekam na schnięcie, choć z drugiej strony czekam z niecierpliwością na lato i słoneczko, które szybciutko wysuszy i dodatkowo wybieli moje pieluszki

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

A ja już nie mogę pozwolić sobie na pieluszkę z samymi getrami, a było to super wygodne, bo Tusia zaraz odpina - zarówno rzepy, jak i napki

mamru
    Guest

Domyślnie

Ewinko u mnie to samo, ale się wycwaniłam i zakładam Małej otulacz wełniany Storchenkinder więc niczego już nie jest w stanie rozpiąć

OT a czy Twoja Córeczka to MarTusia?

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    A ja już nie mogę pozwolić sobie na pieluszkę z samymi getrami, a było to super wygodne, bo Tusia zaraz odpina - zarówno rzepy, jak i napki

a próbowałas majtki zakłądac na pieluche wtedy ? u nas pomaga
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Opracowałyśmy swój system - tani i wygodny - tetra w prostokąt w majtki i na to spodenki polarowe. Ale my się przewijamy po jednym siknieciu więc nie szukam opcji super chłonnych (no może poza nocą i spacerami - to właśnie wtedy używamy "tych lepszych wielo" )

Oczywiście zakładanie majteczek na pieluszkę sprawia, że MarTusia jej nie rozpina, ale w używaniu zestawu pieluszka+getry chodziło o szybkość rozbierania, a majty przedłużały proces. Natomiast majtki z tetrą i spodenki ściągamy jednym ruchem i już siedzimy na kibelku.

Tęsknię za latem, kiedy to Tuśka miała cały czas sucho i nie trzeba było jej tej tetry wkładać

Uprawnienia umieszczania postów