Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 26

Wątek: Czy jest sens teraz?

Domyślnie Czy jest sens teraz?

Bardzo mi się podoba pieluchowanie wielo, ale zastanawiam się czy teraz jest sens. Mały ma już prawie pół roku i nie wiem czy to nie za późno na rozpoczęcie tej zabawy. Boję się zainwestować kasy, a jeśli się okaże to niewypałem Co o tym myślicie? Poza tym nie mam zielonego pojęcia, co kupić, co to są te papierki, jak co to kieszonka, formowanka Jakaś zielona jestem. Nie wiem ile musiałabym czego kupić i ile kasy uzbierać. BŁAGAM O ODPOWIEDZI!!!!

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

sens jest a o odpowiedzi na pytania sie sama postaraj, polecam wyszukiwarke i opcje zaawansowane tejze. powodzenia (ja z córą zaczynałam wielo jak miała ok 11 m-cy )
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

się nie bój, trzy dni czytania działu pieluszkowego i będziesz oblatana

i nie, nie jest za późno, wszak jeszcze sporo czasu pieluszkowego przed Wami... no chyba że wdrożysz wychowanie bezpieluchowe

Czytaj czytaj czytaj - innej rady nie ma
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    się nie bój, trzy dni czytania działu pieluszkowego i będziesz oblatana

Czytaj czytaj czytaj - innej rady nie ma
    Chyba nie ma innej rady, będę czytać i kasę zbierać.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

No, kasa też się przyda - ale to na początek, potem zaoszczędzisz
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

asiowiec my zaczynaliśmy z wielo w 3 miesiącu (pod koniec) i było warto. Czytaj i jeszcze raz czytaj, wciągniesz się raz dwa, najważniejsze to coś kupić i spróbowac. Rozjaśni ci się i pojmiesz co do czego szyciej niż myślisz. Bo teraz od natłoku informacji, to pewnie jesteś przerażona. Ja tak miałam, byłam zachwycona czytając o wielorazówkach i przerażona, że w większości nie wiem o co chodzi. Pojęłam o co chodzi i to szybko.
    Powodzenia.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustoguru Awatar Em

Domyślnie

Zaczęłam jak Mały miał 5 miesięcy. Uprzedzam, wciąga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    asiowiec my zaczynaliśmy z wielo w 3 miesiącu (pod koniec) i było warto. Czytaj i jeszcze raz czytaj, wciągniesz się raz dwa, najważniejsze to coś kupić i spróbowac. Rozjaśni ci się i pojmiesz co do czego szyciej niż myślisz. Bo teraz od natłoku informacji, to pewnie jesteś przerażona. Ja tak miałam, byłam zachwycona czytając o wielorazówkach i przerażona, że w większości nie wiem o co chodzi. Pojęłam o co chodzi i to szybko.
    Powodzenia.
    Przerażona to dobre określenie. Muszę chyba pogadać z kimś ko używa live, żeby szczegółowo wytlumaczył i wyłożył jak krowie na rowie

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asiowiec Zobacz posta
    Muszę chyba pogadać z kimś ko używa live
    To jest bardzo dobry pomysł.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustoholiczka Awatar aliona
    Miejscowość
    mieszkam w Łodzi, gdzie nawet bieganie psom szkodzi

Domyślnie

my zaczynaliśmy właśnie jak młody miał 6 mcy.
    też z początku nic nie kumałam co kieszonka, co formowanka. mózg mi się wieszał dosłownie na tych wątkach pieluchowych

yetta dobrze prawi, kup coś na początek, nawet 2, 3 sztuki i zorientujesz się szybciutko jak to to się nosi dzieciowi, jak długo/krótko schnie.

my jakiś czas używalismy wielo i pampków jednocześnie, zanim tych wielo
    nam przybyło wystarczająco, żeby z pampów zrezygnować całkowicie.
    powodzenia!
    aha, grozi uzależnieniem
    złotowłosa i trzy misie
    <3 <3 <3

Chustomanka Awatar lawendax
    Miejscowość
    GDAŃSK

Domyślnie

Ja z małą zaczęłam jak miała koło 8 miesięcy. Jednoczesnie zaczęłam ją wysadzać i szybko załapała. Uważam że nie tylko wielorazówki ale także EC mozna zacząć póżniej.
    Mati - 19 kwietnia 2005
    Lilianka - 04 stycznia 2009

www.MamaZen.pl - CHUSTY:
    Miluli, Natibaby, Hoppediz, LennyLamb. PIELUSZKI: bumGenius, Flip, Close, Bambino Mio, LennyLamb, Happy Flute.

Sklep stacjonarny, wypożyczalnia chust i nosideł, warsztaty i konsultacje chustowe: MamaZen, Gdańsk-Przymorze Centrum Horyzont, ul. Obrońców Wybrzeża 23 box 13

Doradca Noszenia ClauWi®

Chustofanka Awatar kaka-llina
    Miejscowość
    Rochester/Kent/UK

Domyślnie

kurcze właśnie chciałam założyć identyczny wątek... moje ma niecałe 5 m-cy.. na jakiekolwiek fundusze musze jeszcze poczekać... czyli jak bedzie miała 6-7 m-cy chyba spróbuję!
    Alicja ( 18 08 09) Stasiu (13 09 12)

Chustonówka

Domyślnie

Aliona dobrze prawi
    kup najpierw coś na testy - może używane? i sprawdź, czy Wam pasuje.

Ja pieluchuję już 3 tydzień moją 8-miesięczną pannę i jest super.
    Powolutku dokupuję kolejne pieluszki (mam na razie 7 sztuk), a jak wszystko jest w praniu to zakładam jeszcze huggisa.
    Najpierw spędziłam tydzień na tym forum i innych stronach przyswajając wiedzę i też mi się w głowie mieszało

Wczoraj opisałam moje początki tutaj
    http://mamawcentrum.blogspot.com/2010/01/eko-pupa.html

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

NIgdy nie jest za późno, żeby się nawrócić... na wielo Ja od początku używałam jednorazówek i tetry zamiennie, bo nie wiedziałam nic choćby o otulaczu a od 5go m-ca Tuśka była na EC, więc już jednorazówek szło malutko. Ale prawdziwych wielo zaczełyśmy używać późno A teraz nie wiem, jak mogło być inaczej Dość długo szukałyśmy co byłoby dobre na noc - i przyznaję, że trochę nas to zniechęcało, ale miałam postanowienie, że coś znajdę do końca paczki jednorazówek, które jeszcze miałam - udało się, a kilka nadal się wala.

Powodzenia
    I jak mówią dziewczyny - to wciąga

Chustonoszka Awatar gann

Domyślnie

My zaczęliśmy około roku dopiero. WARTO!!!!
    Wcześniej jako GANARA..

Chusteryczka Awatar manteiga
    Miejscowość
    Warszawa, Gocławek

Domyślnie

Ja bym nawet rzekła, że z niektórymi rodzajami pieluch trzeba poczekać na fazę testów aż będzie większy dzidziuś, zwłaszcza jak się takie chuchro jak mój urodzi - 2.5kg W jedynej posiadanej przez nas kieszonce Wonderoo Tomek się topił do jakiegoś trzeciego miesiąca.
    Tomaszek - 23.09.2009r., Klara - 23.09.2015r.
    Ach, to życie, jak trzeba to staje na wysokości zadania

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Na pewno warto! Pieluszkowanie wielo nie jest takie trudne jak raz się spróbuje. Zanim się obejrzysz nie będziesz wychodziła z działu pieluszkowego

Możesz spróbować na początek np. formowankę i otulacz oraz kieszonkę. Z otulaczem możesz stosować też tetrę. W ten sposób będzie wiedziała jakie są różne rodzaje pieluszek i które wolisz. Żeby wyobrazić sobie AIO wystarczy zszyć kieszonkę tam gdzie jest wejście na wkład . Żeby wyobrazić sobie hybrydę (taką jak itti lub close parent) to wystarczy wyobrazić sobie otulacz do którego doczepiane są 2 wkładki. A pózniej są tylko różne modele powyższych rodzajów pieluszek.

Tutaj super krótka ściąga:
    Formowanka: pieluszka która została uformowana za ciebie w ksztalcie majteczek. Zakłada się na nią otulacz (bez otulacza będą mokre ubranka) .

Otulacz-to majteczki oddychające, które zakłada się na formowankę lub tetrę (lub inną pieluszkę składaną), żeby ubranie nie przemoczyło się.

Kieszonka-to pieluszka uformowana, z otwarciem (najczęściej z tylu) na włożenie wkładu chłonnego. Z zewnątrz jest juz pokryta materiałem PUL (nieprzemakalnym) dlatego nie wymaga otulacza.
    Wkład chłonny= wyobraź sobie tetrę złożona w naleśnik.

AIO-Pieluszka która ma wszystko wbudowane. Zakładasz jak jednorazowe.

Hybryda-AIO do której trzeba dopiąć wkładki zanim założysz pieluszkę.

Powodzenia! i witaj w gronie mam pieluszkujących wielo
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

to ja sie pochwale - zaczynalam uzywac wielorazowek, gdy moj synek mial... rok. a kilka z was wie, ze dluuuugo sie przymierzalam, ale albo odwagi mi braklo, albo przekonania, albo kasy.
    ale zaczelam, maz zaakceptowal. teraz pieluchy ida nam tylko w nocy, a i tak nie zawsze.
    powodzenia

ps. pamietam moje przerazenie ale tez zaciekawienie kazda nowa pielucha. i pamietam, jak trudnobylo mi ogranac temat, te nazwy, ktore pojawialy sie na forum i na spotkaniach chustowych, wiesz, jak ze slepym o kolorach
    ale warto bylo

matka czworga
    i psa

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

To ja jeszcze innymi słowy powiem, że warto.
    5 miesięcy to wcale nie jest dużo - na pewno jeszcze dłużej będziesz pieluchować niż kolejne 5 miesięcy
    Zawsze warto zrobić coś dla dziecka, dla siebie i dla środowiska, czyli w sumie też dla siebie i swoich potomnych

A tetrę na pewno masz w domu. Dokup otulacz i już za półdarmo możecie śmigać

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Zaczęłam jak młoda miała 9 miesięcy, od otulaczy i tetry, która miałam w domu (dwa otulacze mam na sprzedaż, jakbyś reflektowała ). A potem to już pooooooszło

A tu link do moich otulaczy: http://chusty.info/forum/showthread.php?t=24042
    Ostatnio edytowane przez kammik ; 15-01-2010 o 15:59
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Uprawnienia umieszczania postów