Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: Sucha Skóra Na Nóżkach Od Chloru?

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Sucha Skóra Na Nóżkach Od Chloru?

Przyszła jesień, zima i mamy powtórkę z ubiegłego roku. Synkowi pojawiły się suche placki na dolnej części nóżek (poniżej kolanek). W ubiegłym roku myślałam, że to od prania w orzechach. Jednak w tym roku orzechów nie używam i to samo. Drapie się niesamowicie pomimo, że ma rajstopki i spodenki.

Miałam jednak też inne podejrzenia i chyba jednak to będzie to. A mianowicie słyszałam, że na przełomie jesieni i zimy woda jest bardziej chlorowana, niż w miesiącach wiosennych i letnich (dużo bardziej).

Zaczęłam smarowanie masłem karite. Kończy nam się i musimy kupić.
    Zastanawiam się jednak co mogę jeszcze zrobić, żeby zminimalizować kontakt tej suchej skóry z wodą chlorowaną?

1. Myć w mineralnej?
    2. Myć w przegotowanej? Czy "gotowanie" zabija chlor lub chociaż go w znacznym stopniu eliminuje?
    3. Czy jest coś co można dodać do wody z kranu, żeby zminimalizować ilość zawartego w niej chloru?
    Sodę, ona zmiękcza wodę, a co z chlorem? Nadmanganian potasu chyba raczej nie? Coś jeszcze?

Jeśli wiecie podzielcie się.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 13-12-2009 o 11:33
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustomanka

Domyślnie

Jeśli to od chloru to gotowanie go neutralizuje, tak samo odstanie wody z 12-24h. Akwaryści tak robią, żeby rybkom nie zaszkodzić.
    Woda najbardziej chlorowana jest wiosną. A może te rajstopki są nok?

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ale końcem lata w chłodniejsze dni i na początku jesieni też nosił rajstopki i nic się nie działo.

Chyba będę musiała duży gar i gotować wodę.
    Tyle, że ja lubię pod kranem go przemywać. Trzeba będzie nauczyć się w miseczce.
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka Awatar anmuszka
    Miejscowość
    Warszawa Bemowo

Domyślnie

A Brita nie pomoże? Tzn. i tak bys musiała myć Małego w miseczce.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Filtry Brita? Hm. W sumie mama ma dzbanuszek do tych filtrów. Może czas kupić nowy filtr i spróbować. Tylko z tego dzbanuszka to się trochę wody nawlewam i nawylewam. A gotowana z kranu nie wystarczy?
    Zuzanna i Franciszek

Chustoguru Awatar Em

Domyślnie

Ciekawe, mojemu się też tak zrobiło ostatnio.

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Yetto, u mojego wyglądało to trochę inaczej, ale zawsze zaczynało się tak późnej jesieni - drapanie, zaczerwienienie, czasem wysypka, ale generalnie czerwone plany na skórze...nie wiedziałam co jest grane, alergia? zakażenie? I w końcu metodą prób i błędów okazało się, ze jak jest grubiej ubrany na jesieni ,a na dworze biega, to zapaca się i skóra reaguje chyba alergicznie na to, zwłaszcza w miejscach, gdzie się najbardziej obciera. Wdziewamy go w przewiewne, bawełniane ciuszki i problem zniknął.
    A co do chloru, to słyszałam, ze się wygotowuje tzn. wyparowuje, dlatego dla niemowlaczków poleca się gotowanie 5 min. (ale to nie sprawdzone info).

Chusteryczka

Domyślnie

nie wiem od czego to ale wiem, ze trzeba bardzo pilnowac zeby się skóra nie przesuszyła bo łatwo o paskudne liszaje, wlasnie z przesuszenia powstające. u nas się sprawdza oliwka na mokrą skórę i masaż a potem wytarcie delikatne

pewnie nic nowego nie napisałam ale kciuczę za rozwiązanie sprawy

Chustomanka Awatar iska1
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm, a czy winna jest rzeczywiście woda?
    Szczerze mówiąc mam od lat suchą skórę, szczególnie na nogach, w okresie od jesieni do wiosny. Zawsze winiłam za to suche powietrze w mieszkaniu gdy grzeją kaloryfery i właśnie podrażnienie od noszenia rajstop
    Może woda jest tylko jednym z czynników?

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

mama-japonka... hm tylko jemu to wychodzi tylko na nóżkach (poniżej kolanek). Ale w tamtym roku rzeczywiście pojawiało się też na rączkach i chyba pleckach. Może to woda i nie tylko?

Tylko jak ubrać jesienią-zimą chłopca po domu? Same spodenki? A jak w domu chłodniej? To co ubrać pod spodenki zamiast obcisłych rajstopek?

b.szczelna... smaruję go olejem kokosowym. Tyle, że teraz gdy na skórze suche miejsca się już pojawiły, to nie wiem czy pomoże. Dlatego masło karite poużywam przez parę dni, postaram się myć go w przegotowanej wodzie i zobaczymy.
    Zuzanna i Franciszek

Chusteryczka Awatar rosass
    Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

Yetta jak Gaja miała suche plamy takie alergiczne moja dermatolog przepisała mi maść robioną w aptece trzy składnikową i nie ma już problemu żadnego ze skórą, to na receptę ale nawet pediatra przepisze.
    I jeszcze olej sojowy pod koniec kąpieli dodaję.
    Poza tym co Dziewczyny napisały nie wiem co jeszcze można zrobić z wodą, no filtr na kran.
    GAJENKA-23.12.08
    Certyfikowany Doradca noszenia ClauWi®

Chustonówka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Moje dwie córeczki, starsza i młodsza mają to samo, myślę, że to od tej syfiastej wody. Młodsza, dziewięciomiesięczna ma identycze objawy, pod kolankami na nóżkach suchą, szorstką skórkę. Byłyśmy ostatnio przez 4 miesiące w miejscowości, gdzie woda w kranach była super i wszystko było ok. Wróciłam do Wawy i znów to samo.
    Ja po prostu po kąpieli smaruję oliwką, a opócz tego w ciągu dnia smaruję niemiecką maścią Ringelblumen, oliwka pomaga na krótko, ale ta maść jest świetna.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta

Tylko jak ubrać jesienią-zimą chłopca po domu? Same spodenki? A jak w domu chłodniej? To co ubrać pod spodenki zamiast obcisłych rajstopek?
    Jak na dworze było ok 15 stopni, to nie ubierałam Zuzi rajstop pod spodnie. Podejrzewam, że Ty w domu masz trochę cieplej , nawet zimą. U nas jest 19-20 st. w ciągu dnia i młoda lata albo w samych spodenkach albo samych rajstopach. Jeśli Twój synek ma problemy ze skórą, to najlepiej unikać sztucznych obcisłych tkanin (w rajstopach takich nie brakuje), i ubierać dziecko w bawełnę. Sto procent, że nie zmarznie.
    A jeśli masz obawy, to może udziergaj albo uszyj spodnie z wełny. Najprościej - z rękawów starego (albo upolowanego) swetra.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dzięki erithacus.
    Ze swetra? A jakiś wzór gdzies moze nie obił ci się o "oczy"?
    Zuzanna i Franciszek

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

a Czemu Kazde Slowo Od Wielkiej Litery?
    co do pytania- ja daje oilatum jak juz musze i tyle. na szczescie tutaj nawet niezla woda jest, na saskiej kepie mialam problem

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chusteryczka Awatar ewadbr
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Michaś też tak raz miał na nóżkach.
    Pomogło posmarowanie kremem oliatum junior i to bardzo szybko (2x może posmarowałam).
    Wiem, wiem, że ma parafinę, ale pomogło szybko (i już się nie powtórzyło) .

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Dzięki erithacus.
    Ze swetra? A jakiś wzór gdzies moze nie obił ci się o "oczy"?
    Gdzieś mi się obiło ale za chiny teraz nie znajdę. Pamietam, że wystarczyło wykroić rękawy i zszyć je ze sobą, tylko chyba u góry (w pasie) się cos doszywało albo wycinało

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Smaruję suchą skórę masłem karite i jest o wiele lepiej.
    Tyle, że właśnie się skończył. Na jutro coś tam jeszcze wysmaruję z resztek pudełeczka. Właśnie zamówiłam nowe, ale kiedy do nas dotrze nie wiadomo.
    Chyba pójdę jutro póki co po receptę na smarowidło z apteki. Tylko jaki skład byłby najlepszy? Hm.

Zamówiłam też balsam copaiba, taki: http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27

Likwiduje zmiany zapalne i podrażnienia, przyśpiesza gojenie, ma działanie antyseptyczne.
    Zastanawiam się, czy to mogłoby pomóc na suchą skórę? Ktoś coś o tym słyszał? Ktoś lubi robić sobie naturalne kosmetyki w domu?
    Mogłabym go z czymś wymieszać i smarować mocno suchą skórę? Może wymieszać z masłem karite? Będę też miała olej jojoba którego używam do demakijażu.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 15-12-2009 o 01:16
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

masc/krem musi miec duzo mocznika ( jesli sie nie myle koło 30%) -sa gotowe apteczne - drogie -specyfiki z taka iloscia. Mi dermatolog bardzo polecała -ale wole robione bo duzo tansze są.
    I polecam zdjecie rajstop jednak po domu i chodzenie w samych spodenkach. Hania nie ale ja mam problem z sucha skóra w tym okresie i wiem ze rajstopy podrazniają ..
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Chusteryczka

Domyślnie

a ja podsyłam wzór na spodenki http://www.greenkitchen.com/blog/200...-tutorial.html

a wogole to był z tego wątku http://chusty.info/forum/showthread.php?p=363530

jest tez moze kontrowersyjna metoda i raczej dla dorosłychja mam problem z suchą skórą zimą ale go..przeczekuję. organizm sam zaczyna produkować więcej łoju czy czego tam, ja więcej piję, wszystko się reguluje i jest ok.jak kiedyś nawilżałam-musiałam non stop, dzień przerwy i masakra. teraz oliwka raz na jakis czas na mokre ciało po prysznicu.nie wiem czy dobrze robię ale się sprawdza.

Uprawnienia umieszczania postów