Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: kieszonki, otulacze, a doplyw powietrza

Chustonówka
    Miejscowość
    Krakow

Domyślnie kieszonki, otulacze, a doplyw powietrza

Juz jakis czas testuje kilka kieszonek, ale dopiero dzisiaj wpadlam na to, zeby porownac je "na sucho" z jednorazowkami. Szczerze mowiac zaskoczylo mnie, ze zewnetrzna warstwa kieszonek wogole nie przepuszcza powietrza, w przeciwienstwie do pampersa, ktory nawet mokry dopuszczal powietrze. Jak to se ma do tego, co juz sie wielokrotnie powtarzalo- ze w wielorazowkach dziecku jest chlodniej? To chyba nie mozliwe, skoro zewnetrzna warstwa dziala, jak cerata.
    Pewnie z otulaczami jest tak samo, tez nie przepuszczaja (czyli chyba najlepsze sa jednak welniane?).
    Co o tym sadzicie?

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dlaczego wydaje Ci się, że zewnętrzna wartstwa nie przepuszcza powietrza?
    Wg opisów producentów (niezależnie od firmy) to materiał "inteligentny", który przepuszcza powietrze, a nie przepuszcza wody. PUL to skrót od "laminat poliuretanowy" - w sieci jest dużo ofert odzieży sportowej, dla wędkarzy itd. wykorzystujących ten materiał.
    Marceli 19 czerwca 2008
    Małgosia 13 sierpnia 2011

Chustonówka
    Miejscowość
    Krakow

Domyślnie

Nie wydaje mi sie- sprawdzilam ustami. Nawet przy powolnym dmuchaniu nie przepuszcza nic a nic...

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

ja też tak testowałam kieszonki i inne materiały typu PUL i przepuszczają powietrze. to może też zależeć z której strony dmuchasz - sprawdzę i napiszę.

Chustonówka
    Miejscowość
    Krakow

Domyślnie

Tak na chlopski rozum, to powinny w obie strony przepuszczac. A wogole, to do tego testowania mnie przekonalo to, ze po 2-ch godzinach moj synek mial mokra i zaczrwieniona pupe, co sie nigdy w pampersach nie zdazylo.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lawa
    ... po 2-ch godzinach moj synek mial mokra i zaczrwieniona pupe, co sie nigdy w pampersach nie zdazylo.
    rety!
    a jakich kieszonek używasz?
    u nas nigdy nic takiego się nie wydarzyło (mam Ptit's Dessous i Bum Genius no i otulacze też z PUL)

Chustonówka
    Miejscowość
    Krakow

Domyślnie

tych samych i mam jeszcze nature babies stuffable. Czerwona pupa byla po bumGeniusie

Chustonówka
    Miejscowość
    Krakow

Domyślnie

Faktycznie masz racje- Pul wpuszcza powietrze, ale go nie wypuszcza. Przynajmniej w Bum geniusie, bo inne mam w praniu i nie moge teraz sprawdzic. Moze dlatego sie odparzyl, ze poprostu za duzo nasikal?
    A ktore wolisz z uzywanych kieszonek i ile wazy Twoj maluch?

Chustofanka
    Miejscowość
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lawa
    A wogole, to do tego testowania mnie przekonalo to, ze po 2-ch godzinach moj synek mial mokra i zaczrwieniona pupe, co sie nigdy w pampersach nie zdazylo.
    Czy Twój maluch akurat nie ząbkuje?

Mocz jest w czasie ząbkowania kwaśny i może podrażniać pupę. Czasami zaleca się w czasie ząbkowania zaniechanie pieluch do prania (jako że jest większy kontakt z wilgoscią niż w pampersach) albo nie używania w ogóle pieluchy ( w razie możliwości).

Jak już gdzieś pisałam, w czasie ząbkowania pomaga bursztyn, który pochłania kwasowość moczu. Należy jednak go nosić przez dłuższy czas aby mieć efekt.

Tu Joachim na zdjęciu w koralach z burtszyna, które nosił od okresu ząbkowania.
    Magdalena (ekomama), Joachim 2006 i Laetitia 2009

Ekodzieciak warsztaty dla rodziców z EMPATYCZNEJ KOMUNIKACJI rodzic-dziecko Pozytywne Rodzicielstwo
    Sklep Ekodzieciak - naturalnie dla dziecka
    Akademia Noszenia Dzieci - szkolenia na doradców noszenia w chustach i nosidłach miękkich
    Strefa Porozumienia - mediacje w związku, rodzinie, pracy.

Chustofanka
    Miejscowość
    Wars Sawa

Domyślnie

moja spi cala noc
    zapakowana w bum geniusie z dodatkowa wkladka konopna i nie ma podraznionej pupy mimo iz ma wrazliwa skore
    ale jak to przeczytalam to sie troche spekalam
    Ignacy 16.12.2006 Lula 13.11.2007

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

PUL to rzeczywiście materiał inteligentny i absolutnie nie jest ceratą. najlepiej mogą to powtierdzić osoby, które keidyś używałay tetry ze zwykłą ceratką.

próbe robiłaś na "sucho". zdolność oddychania pampersa wygląda zupełnie inaczej jak uaktywni się superabsorber...

a dzieci są różne, moje dziecko niemożliwie odparzało się w pampersach, a w kieszonkach i innych materiałowych nie. pupy nie smaruję niczym.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustonówka
    Miejscowość
    Krakow

Domyślnie

"na mokro" tez robilam probe- na wodzie, a nie na sikach, ale to chyba nie ma znaczenia. Tez niczym nie smaruje pup[y, zreszta na pampersach tez nicym nie smarowalam. A z tym odparzeniem, to bylo tylko zaczerwienienie i dzisiaj juz nie ma sladu.

Domyślnie

ale czy na trzydziestostopniowe upały przepuszczalność powietrza PUL i kieszonek nie jest za mała?

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

beata jednak zmieniłaś nicka?

Chustofanka

Domyślnie

chyba nie chodzi o to, żeby otulacze były przewiewne...
    zdaje mi się, że powinny mieć zdolność transportowania pary wodnej na zewnątrz.

i teraz pytanie czy są jakieś badania/dane producenta na jakim poziomie ta oddychalność jest? czy po prostu wierzymy, że jest dużo lepiej niż z ceratą? (szukałam, ale nie znalazłam)

mam niestety tylko jedem otulacz firmy totsbots, porównanie tegoż otulacza z workiem foliowym pod kątem paroprzepuszczalności (w warunkach domowych ) wychodzi (wg moich subiektywnych odczuć) na korzyść otulacza tylko wtedy, gdy załapiemy się na szew... które jak się postarać potrafią też przemoknąć.

i kolejne pytanie. worki na pieluszki też są robione z PUL, ma może któraś z Was taki? dobrze trzymają zapachy w środku?

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magdalena
    Czy Twój maluch akurat nie ząbkuje?

Mocz jest w czasie ząbkowania kwaśny i może podrażniać pupę.

Jak już gdzieś pisałam, w czasie ząbkowania pomaga bursztyn, który pochłania kwasowość moczu. Należy jednak go nosić przez dłuższy czas aby mieć efekt.
    Nie wiedziałam tego, a mój synek od dwóch tygodni ząbkuje, i właśnie mam problem z pupą (malutki, ale jednak - muszę smarować kremem, bo jak nie, to zaraz robi się zaczerwienienie). A dziś przypadkiem (a może to nie przypadek, tylko intuicja?) dałam mu bursztynowe korale do zabawy
    Co to znaczy, że trzeba nosić długo - kilka godzin dziennie, kilka dni?

Chustonówka

Domyślnie

Z tą "mokrą pupą w BumGeniusie" to też tak u nas jest, ale to wynika z niezwykłych ilości siusiania - tropimy sprawcę W dni kiedy "jest lepiej" z siusianiem wielorazówki sprawdzają się super.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie Re: kieszonki, otulacze, a doplyw powietrza

Podnoszę temat, bo ostatnio udało mi się dokonać pewnych obserwacji
    Przez ostatni długi weekend byłam zmuszona używać pampersów. Dzięki temu mogłam porównać przepuszczalność PULa z przepuszczalnością pampersa na podstawie... bąków Generalnie, kiedy Zuzia ma dzień pierdziocha, zapaszki natychmiast po wypuszczeniu czuć w powietrzu. Przy zasikanych pampersach nie było czuć nic lub prawie nic. Kiedy pampek był świeżo założony, przepuszczał zapach tak, jak wielorazówki z PULem. Na tej podstawie stwierdzam, że kieszonki czy otulacze przepuszczają powietrze, a pampersy z uaktywnionym superabsorbentem nie

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

świetny test
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chusteryczka Awatar Iwanna.T

Cytat Zamieszczone przez erithacus
    Dzięki temu mogłam porównać przepuszczalność PULa z przepuszczalnością pampersa na podstawie... bąków

ciekawa metoda badań, ale wygląda na prawidłową
    Asinus asino pulcherrimus

Uprawnienia umieszczania postów