Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 120 z 124

Wątek: bawełna i bambuski vs mikropolar i papierki

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Już dalej nie szukam Jeśli ktoś znajdzie coś pozytywnego to chętnie poczytam.
    No no to się porobiło.
    Chyba napiszę do producenta mikropolaru, czy mógłby mi napisać, jak dokładnie przebiega jego proces produkcji.

Generalnie XXI wiek i postęp, to w niektórych przypadkach nic fajnego. za czasów naszych mam i babć, gdy nie było takiego postępu i tylu różnych wynalazków i nowości było o wiele zdrowiej w różnych dziedzinach, jeśli nie w większości.

No cóż. Pozostaje mi wierzyć, że lepszy taki polar i bambus, niż środki chemiczne, które znajdują się w pieluszkach jednorazowych i mają bezpośredni kontakt ze skórą ?
    Jeśli polar i bambus po wielu wielu latach mogą przyczynić się do powstania nowotworu, to co mogą spowodować jednorazówki?
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 15-02-2010 o 14:08
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

ja mam welur syntetyczny - tekstylia godne zaufania, zbadane na substancje szkodliwe, ma certyfikat oko text standard 100 [..]produkty spełniają wymagania humanoekologiczne aktualnie obowiązującego standardu wyrobów dla dzieci[..]
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alajakubik Zobacz posta
    ja mam welur syntetyczny - tekstylia godne zaufania, zbadane na substancje szkodliwe, ma certyfikat oko text standard 100 [..]produkty spełniają wymagania humanoekologiczne aktualnie obowiązującego standardu wyrobów dla dzieci[..]
    myślę, że do materiałów na pieluszki przydałyby się własnie takie atesty. Jeśli mamy pieluchować zdrowo to niech to będzie zdrowe.
    Widziałam też polary z atestem Oeko-Tex ufff

A tutaj kilka słów o tym certyfikacie na stronie Instytutu włókiennictwa
    http://www.iw.lodz.pl/tresc/49/50/3/
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 15-02-2010 o 15:22

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

myślę, że do materiałów na pieluszki przydałyby się własnie takie atesty. Jeśli mamy pieluchować zdrowo to niech to będzie zdrowe.
    Widziałam też polary z atestem Oko-Text ufff
    ja używam tego weluru/zamszu syntetycznego własnie do pieluszek, jako izolatora wilgoci
    DOULA

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alajakubik Zobacz posta
    ja używam tego weluru/zamszu syntetycznego własnie do pieluszek, jako izolatora wilgoci
    w sumie już było o welurku jako alternatywie dla polaru

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    w sumie już było o welurku jako alternatywie dla polaru
    To bardzo dobra i ciekawa alternatywa

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Ale welurek trudniej dostać. A już taki atestowany to nie wiem gdzie.
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iwka Zobacz posta
    Ale welurek trudniej dostać. A już taki atestowany to nie wiem gdzie.
    Jestem szperacz internetowy ale nie wiem czy to jest welurek atestowany????
    http://www.minkinappies.co.uk/produc...bd13a9591d72a8

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

także w pocket-bots jest welurek, jednak nie wiem czy atestowany - bo kupowałam tylko kawałek na próbę i nie interesowałam się tym szczególnie
    DOULA

Chustomanka

Domyślnie

Polar jak i welur są poliestrowe czyli wykonane z PET więc to jest to samo. Wydaje mi się, że jeśli wykorzystywane są na pieluszki dla dzieci to powinny mieć certyfikaty bezpieczeństwa

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamapodziomkow Zobacz posta
    No wlasnie niemalz upiera sie na certyfikat oeko-texa, ale nadal twierdzi, ze wiskoza to wiskoza, niezaleznie od tego czy zrodlem celulozy byl bambus, sosna czy jakakolwiek inna roslina. Na dodatek nie widac czy do produkcji uzyto tych najbardziej trujacych chemikaliow czy nie, a np. frotki bambusowej z eko-texem nie znalazlam niestety...
    Ja ma bambusa z oko-texem, ale po tym wszystkim co ostatnio tu czytam to i certyfikat należałoby sprawdzić

mamapodziomkow, a to nie Ty przysyłałaś mi linka do artykułu na mejla?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Berlin/Lodz

Domyślnie

Aloha, nie to nie ja przyslalam linka, ja sie nurzam na razie w kompletnym chaosie myslowym Szukam i ryje i powoli cos tam mi sie zaczyna klarowac, ale pewnie jeszcze troche potrwa

Na razie mam pomysl, czy moglybysmy moze zalozyc watek zbiorczy pod tytulem, ktore pieluchy maja certyfikaty na poszczegolne materialy? Bo na razie wiem tylko, ze P'tit Dessous ma Öko-Texa na wszystko, lacznie z mikropolarkiem, a reszta? Bo niemalz uparl sie, ze skoro jest firma, ktora ma certyfikaty na wszystko to pieluch bez certyfikatow sobie w domu nie zyczy. I w sumie ma racje, ale ja bym tam wolala nie byc ograniczona do jednej firmy. Naszych dziewczyn szyjacych bede sie jeszcze czepiac, bo jednak coraz mniej usmiecha mi sie szycie samej, ze wzgledu wlasnie na trudnosci w zdobywaniu odpowiednich materialow, ale dobrze byloby tez wiedziec, jakie sa alternatywy...

A swoja droga to ta pielucha Tencelowa Go Green z P'tit Dessous calkiem fajnie sie prezentuje. Tencel znam co prawda tylko z recznikow turystycznych, ale dobrze mi sie zachowywal jak do tej pory.
    Gosia

Alizée Nicole (12.11.2003)
    Lara Katharina (11.11.2010)

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamapodziomkow Zobacz posta
    Aloha, nie to nie ja przyslalam linka, ja sie nurzam na razie w kompletnym chaosie myslowym Szukam i ryje i powoli cos tam mi sie zaczyna klarowac, ale pewnie jeszcze troche potrwa

Na razie mam pomysl, czy moglybysmy moze zalozyc watek zbiorczy pod tytulem, ktore pieluchy maja certyfikaty na poszczegolne materialy? Bo na razie wiem tylko, ze P'tit Dessous ma Öko-Texa na wszystko, lacznie z mikropolarkiem, a reszta? Bo niemalz uparl sie, ze skoro jest firma, ktora ma certyfikaty na wszystko to pieluch bez certyfikatow sobie w domu nie zyczy. I w sumie ma racje, ale ja bym tam wolala nie byc ograniczona do jednej firmy. Naszych dziewczyn szyjacych bede sie jeszcze czepiac, bo jednak coraz mniej usmiecha mi sie szycie samej, ze wzgledu wlasnie na trudnosci w zdobywaniu odpowiednich materialow, ale dobrze byloby tez wiedziec, jakie sa alternatywy...

A swoja droga to ta pielucha Tencelowa Go Green z P'tit Dessous calkiem fajnie sie prezentuje. Tencel znam co prawda tylko z recznikow turystycznych, ale dobrze mi sie zachowywal jak do tej pory.
    Ja myślę, że taki wątek oddzielny warto założyć.

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Lulu Nature też ma certyfikat Öko-Tex na mikropolar

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    Ja myślę, że taki wątek oddzielny warto założyć.
    bardzo dobry pomysł, sama chętnie skorzystam
    DOULA

Chustomanka

Domyślnie

Jak dla mnie super pomysł
    Tylko z tego co czytałam certyfikat Oeko-tax występuje tylko w Europie więc pieluszki USA będą miały jakieś inne odpowiednie. Chyba, że się mylę.
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 17-02-2010 o 14:30

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

no to czekamy na wątek o atestach
    DOULA

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Jak dla mnie super pomysł
    Tylko z tego co czytałam certyfikat Oeko-tax występuje tylko w Europie więc pieluszki USA będą miały jakieś inne odpowiednie. Chyba, że się mylę.
    Certyfikat jest europejski, ale to chyba nie oznacza, że produkując na rynek europejski nie można się o niego starać ... Inna sprawa, że faktycznie w przypadku amerykańskich pieluch inne certyfikaty mi się jakoś nie kojarzą.

Są też polskie certyfikaty Bezpieczny dla niemowląt, Bezpieczny dla dziecka, Przyjazny dla człowieka.

Chustonoszka

Domyślnie

Czy powstał w końcu ten wątek o atestach pieluszkowych?
    Chętnie poczytam...

Domyślnie

Mam certyfikat Oko Tex 100 na polary na www.franiszki.pl

Uprawnienia umieszczania postów