Pokaż wyniki od 1 do 20 z 124

Wątek: bawełna i bambuski vs mikropolar i papierki

Mieszany widok

Chustofanka Awatar u_lcia
    Miejscowość
    józefów / warszawa

Domyślnie bawełna i bambuski vs mikropolar i papierki

a no właśnie - jak w tytule. jak się ma naturalny materiał pieluszki wielorazowej, kiedy położymy na niego polar (nie chcę męczyć mokrą pupą) i papierek do kupy? znaczy że od skóry zamiast kupionego bambuska na ten przykład mamy celulozę.. niby też naturalna, ale chyba nie o to chodzi
    i czy komuś się przydarzyła zaczerwieniona pupa przy papierkach? jak słysze że idzie kupa to zaraz zmieniam, no ale czasem jednak zdarzy ie, że nie usłyszę. a mam wrażenie, ze bez papierka nie czerwieniła się tak chętnie.. macie jakieś doświadczenia?
    ehm, mam nadzieję że nie poweilam tematu..

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja od roku używam pieluszek z polarem, mikropolarem lub welurem w środku i papierkiem. Kilka razy dziennie przemywanie skóry mydłem marsylskim. Jeśli czasem od grubszej sprawy pupka lekko czerwona, to tylko mąka ziemniaczana. Efekt, zero odparzeń, zero potrzeby kupowania kremów ochronnych.

Wiem, że to materiały sztuczne, ale przewiewne i bez chemi. Jak dla mnie idealne, jesli Nam zależy, żeby przy pupie było w miarę sucho.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustonoszka Awatar gann

Domyślnie

U nas na początku był tylko bambus (foremki, a do tego wełna IV). Papierki nabyłam, ale użyłam aż jeden (chyba odkopię i komuś podaruję całą resztę). Spodziewałam się chyba czegoś innego, delikatniejszego, jakoś mnie ten papier odstraszył. Powiem tak - ja bym tego w moich osobistych majtkach nosić nie chciała .
    Bambus nawet jak była baardzo mokry, to nigdy przenigdy krzywdy pupiszonowi nie zrobił, wręcz przeciwnie - pomógł zaleczyć nieciekawe infekcje i wysypki które mieliśmy w bonusie po pieluchach jednorazowych, których używaliśmy wcześniej. Teraz używamy głównie kieazonek, które od pupy mają bambus, a wkład z mikrofibry z warstwą bambusa z jednej strony. mamy też kieszonki polarowe, ale jakoś tak wolę te bambusowe - zboczenie chyba mam.
    Generalnie od kiedy jesteśmy na wielo - zero odparzeń.
    Wcześniej jako GANARA..

Miejscowość
    józefów / warszawa

Domyślnie

ja myję pupe tylko wodą, zwykle przegotowaną. no ale zaczerwienienia nam się przydarzają, niestety moze faktycznie spróbujemy z mydłem ,chociaż technicznie trudno mi to sobie wyobrazić. wczesniej też używałam w takich przypadkach bambuska, ale teraz niestarcza nam go na całą nocke - bo się budzi córcia na karmienie - no i zakładamy jednorazówki (bo jescze nie wyrosła z resztek na wykończeniu)
    do tego bambuska też nic nie dokładałam, ale zawsze obawiałam si, że jednak jest jej mokro.
    ake i tak chętniej zakładam wielo

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

ja najczesciej jak wkładam bambusowe to od pupy juz nic nie daję (skoro działa antybakteryjnie to niech działa). Jesli to frota bawełniana to zakładam.
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

gann... piszesz o kieszonkach, które od pupy maja bambus. Chodzi o formowanki, czy kieszonki PUL?

u_lcia... ja akurat blisko przewijaka mam umywalkę, takze przemywam mydłem, a potem małą myjką zmywam mydło. Nawet jesli ktoś tak nie ma, to wystarczy mieć w miseczce ciepłą wodę i wypłukaną w ciepłej wodzie myjkę. Pupkę potraktować mydłem z wodą, a potem zmyć wilgotną myjką. Nawet jeśli mydła się dokładnie nie zmyje, to się nic nie stanie, a wręcz przeciwnie, nie ma się co martwić, bo mydło marsylskie też działa antybakteryjnie.
    Zuzanna i Franciszek

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

ja tam wolę mikropolar niż bambus tuż przy dupce... więc bambus lubię za chłonność i wkładam jak najdalej od dupki
    kremów też nie, dwa razy tylko musiałam jak go pieluchy OBTARŁY (BG) a nie odparzyły

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja też lubię mikropolar. Ale mały chodzi od jakiegoś czasu w pieluszkach PUL z bambusem przy pupci i zachowuje się identycznie, jak w tych odprowadzających wilgoć z polarem, czyli tak jakby w ogóle nie czuł mokro. A skoro tak, to fajnie, bo ma naturalny materiał przy skórce. Nie sądziłam, że bambus przy skórze będzie sie tak ładnie sprawdzał.
    Kremów ostatni raz używałam rok temu, jak nie miałam pojęcia o wielorazówkach i byliśmy ostanie dni na jednorazówkach. I 2 tygodnie skóra była rozpalona i nijaki krem nie pomagał, a przerobiliśmy ich sporo.
    Potem nastała u nas era wielorazówek i mydła marsylskiego, zero kremów, a w razie lekkiego zaczerwienienia od grubszej sprawy, tylko mąka ziemniaczana. I tak po dziś dzien, a niedługo pewnie pozegnamy się z wielo (niestety).
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 13-01-2010 o 22:15
    Zuzanna i Franciszek

Chustonoszka Awatar gann

Domyślnie

Yetta, piękna ta pielucha!!!!! Bossska Mój małżonek zażartować raczył, że sam by taką chętnie nosił
    Wcześniej jako GANARA..

Chustofanka Awatar magdulinska
    Miejscowość
    Warrington/UK

Domyślnie

Mnie tez sie pielucha bardzo podoba. Zielony to moj ulubiony kolor a jeszcze w koniczynki...miodzio.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dzięki dziewczęta. Pieluszka z cienkim babuskiem wczoraj sie wyprała i suszyła na suszarce przy ścianie, gdzie ściana jest ciepła, bo idzie tamtędy komin. Nie wiem zatem ile schnie gdzies gdzie w pobliżu nie ma intensywnego ciepła, nie mogłam sie doczekać żeby ja założyć, dlatego dałam w tamto ciepłe miejsce. Tym sposobem pieluszka rano była sucha i wylądowała pierwszy raz na pupci. Bawełna z bambusem po praniu w stanie idealnym. Mięciutka, cieniutka i milutka. Ale to pierwsze pranie dopiero. Ciekawe jak będzie po kilkunastu praniach.
    A sama pieluszka w dotyku cieniutka i dosłownie jak mgiełka, a to wszystko dzięki cieniutkiemu PULowi i tej bawełence. Miałam wrażenie jakbym małemu majtusie bawełniane na pupcię zakładała.
    W pieluszce rozrabiał ze 3 godziny. Póki co jestem zachwycona. Zobaczymy co będzie dalej.
    Pieluszka wyprana w rękach znowu się suszy.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 14-01-2010 o 13:53
    Zuzanna i Franciszek

Chustofanka Awatar nella

Domyślnie

3h????????? to ja idę na pw

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Ja też lubię mikropolar. Ale mały chodzi od jakiegoś czasu w pieluszkach PUL z bambusem przy pupci i zachowuje się identycznie, jak w tych odprowadzających wilgoć z polarem, czyli tak jakby w ogóle nie czuł mokro. A skoro tak, to fajnie, bo ma naturalny materiał przy skórce. Nie sądziłam, że bambus przy skórze będzie sie tak ładnie sprawdzał.
    Kremów ostatni raz używałam rok temu, jak nie miałam pojęcia o wielorazówkach i byliśmy ostanie dni na jednorazówkach. I 2 tygodnie skóra była rozpalona i nijaki krem nie pomagał, a przerobiliśmy ich sporo.
    Potem nastała u nas era wielorazówek i mydła marsylskiego, zero kremów, a w razie lekkiego zaczerwienienia od grubszej sprawy, tylko mąka ziemniaczana. I tak po dziś dzien, a niedługo pewnie pozegnamy się z wielo (niestety).
    Dziewczyny, jak zdejmujecie pieluszkę z polarkiem, to pupcia jest sucha? Czemu ja tak nie mam Po nocy to zawsze kąpiel, bo ja nie mogę znieść tej pupci takiej lepiącej. I nawet jak polar wydaje się suchy, to pupa wilgotna

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

takie uczucie lekko lepiącej się skóry mam też w jednorazówkach, więc nie sądzę aby to był wielki minus wielo z polarkiem

od prawie roku mam pieluszki z welurkiem i spisują się super (welurek jest też na wkładkach IB)

myślę, że wystarczy też na kieszonkę nałożyć wkładkę bambusową aby mieć naturalny materiał przy skórze

bardzo lubię bambus, zdecydowanie wyprzedził konopie
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Miejscowość
    józefów / warszawa

Domyślnie

ooo, brdzo jestem ciekawa, jak zereaguje pupa na bambus z bawełną.. ja bambuski bardzo lubię, i boleję, że nie mam teraz nic bezposrednio do pupy. za to niezałożenie polarku to pupa czerwona po jednym siku( tak samo jak zapomnę o zmianie i formowanka poza polarkiem nasiąknie..

Uprawnienia umieszczania postów