Pokaż wyniki od 1 do 20 z 124

Wątek: bawełna i bambuski vs mikropolar i papierki

Mieszany widok

Chustomanka

Domyślnie

Normalny welur to chyba 80% bawełna i 20% poliester
    100% bawełniany welur nazywa się aksamitem - super milusi materiał
    Spotkałam się też gdzieś z welurem sztucznym poliestrowym wiec pomyślałam że w BG może coś takiego jest.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Normalny welur to chyba 80% bawełna i 20% poliester
    100% bawełniany welur nazywa się aksamitem - super milusi materiał
    Spotkałam się też gdzieś z welurem sztucznym poliestrowym wiec pomyślałam że w BG może coś takiego jest.
    wg mnie welur bawełniany nie izolowałby tak dobrze od wilgoci, więc sądzę ze w BG jest to 100% poliester - my mówimy na to welur chociaż to zamsz poliestrowy "suedecloth"
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alajakubik Zobacz posta
    wg mnie welur bawełniany nie izolowałby tak dobrze od wilgoci, więc sądzę ze w BG jest to 100% poliester - my mówimy na to welur chociaż to zamsz poliestrowy "suedecloth"
    chyba tak jest

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

witajcie. dopiero zaczynam pieluszkowanie, a nawet nie zaczynam a zbieram informacje i wstępna wyprawke dla córci, która urodzi sie za ok 2 miesiace. zastanawiam sie nad "idealnym" rozwiazaniem. Pierwsze rozwiazanie to były oczywiscie kieszonki- wygodne i w miare szybko shna. Troche boje sie jednak kupowac za wiele polarków bo nie wiem jak malenstwo bedzie na nie reagowac.
    Jak zprawdzaja sie pieluszki "wszystko w jednym", np bum geniusa? one maja bawełne od pupci albo Popolini, lub Close Parent?
    Jak to jest z formowankami, są rzeczywiscie "uciazliwe" w użytkowaniu?
    co polecacie?
    A te nowości z bambuskiem przy pupci to tez sa kieszonki czy to cała pieluszka bez wkładów?

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

90% pieluszek mojej córki po urodzeniu to były formowanki, bardzo sobie je chwalę przy takim maleństwie
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    witajcie. dopiero zaczynam pieluszkowanie, a nawet nie zaczynam a zbieram informacje i wstępna wyprawke dla córci, która urodzi sie za ok 2 miesiace. zastanawiam sie nad "idealnym" rozwiazaniem. Pierwsze rozwiazanie to były oczywiscie kieszonki- wygodne i w miare szybko shna. Troche boje sie jednak kupowac za wiele polarków bo nie wiem jak malenstwo bedzie na nie reagowac.
    Jak zprawdzaja sie pieluszki "wszystko w jednym", np bum geniusa? one maja bawełne od pupci albo Popolini, lub Close Parent?
    Jak to jest z formowankami, są rzeczywiscie "uciazliwe" w użytkowaniu?
    co polecacie?
    A te nowości z bambuskiem przy pupci to tez sa kieszonki czy to cała pieluszka bez wkładów?
    Ja zaczęłam stosować wielo jak córka skończyła rok bo wtedy się o nich dowiedziałam i wiem, że nie jestem w tym osamotniona :/ Najpierw stosowałam otulacz i tetrę ale przy ruchliwym dziecku, które robi mega kupy to się nie sprawdzało. Zaczęłam z formowankami i nie oddałabym ich nikomu. Gumeczki przy nóżkach zatrzymują nieczystości i otulacza można używać kilka razy. Najbardziej lubię welurkowe bo ładnie się plamy po kupce spierają. Nie musze nic zapierać i cudować bo wszystko schodzi w pralce. Tylko, że ja męczę moje formowanki na 90 stopniach w pralce praktycznie co 3 dni. I tu również pokłony dla weluru, który wygląda jak nowy kiedy to flanelowe formowanki straciły już nieco na uroku.
    Kieszonki też lubię ale częściej stosuję formowanki bo wiadomo pula na 90 stopni nie dam. I lubię coś naturalnego od pupci.

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

a jak sprawdzaja sie np formowanki Tetro? wiązane troczkami- jedne na cały okres pieluszkowania
    jakich używacie formowanek?
    wiekszosc z nich jest rozmiarowa i kosztuja nawet po ok 35-45 zł za szt
    wydaje mi sie że to troche dużo...

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    a jak sprawdzaja sie np formowanki Tetro? wiązane troczkami- jedne na cały okres pieluszkowania
    jakich używacie formowanek?
    wiekszosc z nich jest rozmiarowa i kosztuja nawet po ok 35-45 zł za szt
    wydaje mi sie że to troche dużo...
    O pieluszkach poczytaj w dziale recenzji

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Ja zaczęłam stosować wielo jak córka skończyła rok bo wtedy się o nich dowiedziałam i wiem, że nie jestem w tym osamotniona :/ Najpierw stosowałam otulacz i tetrę ale przy ruchliwym dziecku, które robi mega kupy to się nie sprawdzało. Zaczęłam z formowankami i nie oddałabym ich nikomu. Gumeczki przy nóżkach zatrzymują nieczystości i otulacza można używać kilka razy. Najbardziej lubię welurkowe bo ładnie się plamy po kupce spierają. Nie musze nic zapierać i cudować bo wszystko schodzi w pralce. Tylko, że ja męczę moje formowanki na 90 stopniach w pralce praktycznie co 3 dni. I tu również pokłony dla weluru, który wygląda jak nowy kiedy to flanelowe formowanki straciły już nieco na uroku.
    Kieszonki też lubię ale częściej stosuję formowanki bo wiadomo pula na 90 stopni nie dam. I lubię coś naturalnego od pupci.

bardzo dziekuje za informacje. a jakie to są welurkowe, tzn jakiej firmy, czy są one size czy rozmiarowe?

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

jak czytam różne wątki na forum to zauważam pewna zależność- początkujące mamy wybieraja kieszonki, ponieważ te wydaja się wygodniejsze, jednak mamy które dłużej pieluszkują najlepsze rozwiązanie widzą w formowance + otulacz

Uprawnienia umieszczania postów