Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: Co robię źle?????

Chustomanka Awatar ewinka

Unhappy Co robię źle?????

Dziewczyny, proszę o pomoc.

Nigdy nie lubiłam jednorazówek. Gdy Tusia się urodziła, nie znałam niczego poza tetrą i pampkami, więc używałam naprzemiennie. A ponieważ jesteśmy na EC, to tych jednorazówek nie było na szczęście dużo. O "prawdziwych" wielo dowiedziałam się dopiero kilka miesięcy temu. Spodobała mi się idea, zaczęłam kupować na naszym bazarku i testować. Ponieważ nie należę do bogatych, więc pewnie wybieram jakąś formę mini.

No i właśnie, coś robię źle, bo Tusia ma strasznie pocharatane udka - zwłaszcza po nocy - w dzień tetra i tylko na wyjścia AIO i kieszonki. Na noc zakładam jej bambusową formowankę babeco - ma kieszonkę, więc do niej wkładam ręcznik Ikea oraz jedną wkładkę bambusową, na to otulacz - różnie: mam nature babies M (napki), bambinex one size (rzepy), multi wrap (napki) i zawsze to samo Strasznie mi żal mojego dziecka. Wstyd mi Boję się iść do przychodni.

Czy te otulacze są za małe??? Zostaje mi jeszcze zapas, tzn. nie zapinam na ostatnią napkę, ale boję się, że jak będzie za luźno, to jej siusiu wyleci. Ale może po prostu za ciasno???

Długo szukałam systemu na noc, bo wszystko nam przemiękało. Nie uśmiechały mi się formowanki, ale te babeco bardzo polubiłam - są mięciutkie, super chłonne i nie grzeją dziecka. Nic nam nigdy nie przemiękło.

Wydaje mi się, że to coś z tymi otulaczami.
    Myślałam o wełnianych gatkach, ale jak dotąd, to było marzenie ściętej głowy z powodu ceny - do tego jeszcze droga wydaje mi się pielęgnacja
    Jest chyba jednak szansa, że zakupię na Święta - małż dostaje kasę na paczkę dla dziecka w pracy - mogę kupić, co chcę, więc myślę, żeby w wielo zainwestować

Ale proszę, powiedzcie, co robię źle, że te nóżki takie biedne

Muszę chyba dodać, że Tusia ma dość grubiutkie udka. A sama waży, nie wiem dokładnie ile, ale coś ponad 11kg.

Chustomanka Awatar mamka_klamka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Może zapinaj jednak luźniej otulacz. Z chłonnej formowanki raczej siusiu nie powinno wylecieć, nawet jeśli otulacz nie przylega do udek. Nam czasem siusiu górą wylatuje (młody śpi na brzuchu), ale nigdy się nie zdażyło,żeby bokiem poszło, a też luźno staram się zapinać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamka_klamka Zobacz posta
    Może zapinaj jednak luźniej otulacz. Z chłonnej formowanki raczej siusiu nie powinno wylecieć, nawet jeśli otulacz nie przylega do udek. Nam czasem siusiu górą wylatuje (młody śpi na brzuchu), ale nigdy się nie zdażyło,żeby bokiem poszło, a też luźno staram się zapinać.
    Ale jak będzie luźniej, to siłą rzeczy także luźniej przy brzuszku - u nas ten sam problem - Tuńka śpi na brzuszku i jej wylatywało (nadal się zdarza, jak śpi w dzień w kieszonce).

Chustomanka Awatar mamka_klamka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jak jest chłonna formowanka to nic nie wyleci górą. Krzysiowi wylatuje też w kieszonkach albo w tzw. jednosiuśkowych formowankach. Dlatego staram się, żeby w nich nie spał.

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ewinka czyli myslisz ze te obtarcia nie od pieluszki formowanej, tylko od otulaczy tak?
    Moze rzeczywiscie twoja dzidzia ma grubiutkie udka i trzeba dobrac odpowiedni otulacz? Tylko jaki?
    A co ma ta formowanka babeco od srodka? Bambus czy polar? Moze te otarcia od formowanki? Tyle, ze z tego co piszesz to pieluszka jest mieciutka, to raczej nie od niej.
    Napisalam do ciebie przed chwila pw.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 29-11-2009 o 14:39
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

moje eco babeco miało gumki tak gęsto zszyte i krótkie,że trzeba je było silnie rozciagać,przez co Marysia tez miała odcisnięte na udach-stąd babeco się pozbylismy.
    Yetto,może Ty wiesz o co mi chodzi?inaczej nie umiem wytłumaczyć.
    łatwo poznac czy to formowanka czy otulacz,otulacz trochę dalej na udkach zostaw (w nature babies się tak da bo jest szeroki w kroku).będziesz wiedziała, czy te ślady zostawił otulacz czy formowanka przy zdejmowaniu.
    nature babies da sie zapiąć luźniej w udach i ciaśniej w brzuchu bo ma podwójne napy-oddzielne na uda i na brzuch, choć zdziwiłabym się, gdyby to on tak robił.
    babeco same z siebie sa bjętościowo duże+ te gumki,obstawiałabym formowankę.no i na 11 kilo ja miałam już dla swojej córy L-kę.
    natomiast nature babies M na 11 kilo jest jeszcze super, bo i na mojej 14 kilo pasuje.
    proponowałabym kupic jedną formowanke bambusową L innej firmy (choćby nature babies lovables) albo od Yetty (te polecam z czystym sumieniem na noc).

Chustomanka Awatar Mania
    Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny, Ornontowice

Domyślnie

moja mała ma grubiutkie uda i też czasem ślady na nóżkach zostają. Na noc używamy woonderos (kieszonkę) i super się sprawdza a w dzień tetrę z wełnianym otulaczem (on jest lużny więc nic nie ociera), na wyjścia mamy kieszonki, formowanek wcale nie używam więc nie wiem czy to one ocierają nóżki czy otulacz. u nas otulacz IV ociera najbardziej.
    Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    Dziewczyny, proszę o pomoc.

Nigdy nie lubiłam jednorazówek. Gdy Tusia się urodziła, nie znałam niczego poza tetrą i pampkami, więc używałam naprzemiennie. A ponieważ jesteśmy na EC, to tych jednorazówek nie było na szczęście dużo. O "prawdziwych" wielo dowiedziałam się dopiero kilka miesięcy temu. Spodobała mi się idea, zaczęłam kupować na naszym bazarku i testować. Ponieważ nie należę do bogatych, więc pewnie wybieram jakąś formę mini.

No i właśnie, coś robię źle, bo Tusia ma strasznie pocharatane udka - zwłaszcza po nocy - w dzień tetra i tylko na wyjścia AIO i kieszonki. Na noc zakładam jej bambusową formowankę babeco - ma kieszonkę, więc do niej wkładam ręcznik Ikea oraz jedną wkładkę bambusową, na to otulacz - różnie: mam nature babies M (napki), bambinex one size (rzepy), multi wrap (napki) i zawsze to samo Strasznie mi żal mojego dziecka. Wstyd mi Boję się iść do przychodni.

Czy te otulacze są za małe??? Zostaje mi jeszcze zapas, tzn. nie zapinam na ostatnią napkę, ale boję się, że jak będzie za luźno, to jej siusiu wyleci. Ale może po prostu za ciasno???

Długo szukałam systemu na noc, bo wszystko nam przemiękało. Nie uśmiechały mi się formowanki, ale te babeco bardzo polubiłam - są mięciutkie, super chłonne i nie grzeją dziecka. Nic nam nigdy nie przemiękło.

Wydaje mi się, że to coś z tymi otulaczami.
    Myślałam o wełnianych gatkach, ale jak dotąd, to było marzenie ściętej głowy z powodu ceny - do tego jeszcze droga wydaje mi się pielęgnacja
    Jest chyba jednak szansa, że zakupię na Święta - małż dostaje kasę na paczkę dla dziecka w pracy - mogę kupić, co chcę, więc myślę, żeby w wielo zainwestować

Ale proszę, powiedzcie, co robię źle, że te nóżki takie biedne

Muszę chyba dodać, że Tusia ma dość grubiutkie udka. A sama waży, nie wiem dokładnie ile, ale coś ponad 11kg.
    Mama Stasia (15.04.2006), Róży (25.03.2009) i Helenki (15.10.2011)

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    Jeśli robisz na drutach (albo może mama/tesciowa/babcia/ciocia) to koszt wełnianego otulacza jest naprawdę niewielki. Wełny na jeden otulacz schodzi za 6-10zł, w zależności od tego w jakim sklepie kupujesz.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chusteryczka Awatar polaquinha
    Miejscowość
    Łodź

Domyślnie

Ewinko, a moze jednak rozmiar otulacza? Ja mam dwa nature babies. Uzywam ich na noc z tym ze zdecydowanie dla naszych niecalych 11 kg uzywamy L. Nic nie obciska ani nie uwiera. Zreszta mam bzika na temat nie uwierania - malych jaderek.
    Yetta ma zajfajne obszerne formowanki. I Dominiki eLki tez sa duze, i sporo mieszcza w srodku.

"Najwspanialszym prezentem, ktorym mozesz obdarowac druga osobe,
    jest podarunek w postaci twojego oczekiwania sukcesu tej osoby"

Abraham "Prawo Przyciagania"

Domyślnie

No głowy nie dam, że to otulacz Nie wiem i dlatego Was pytam, o co kaman
    Rzeczywiście babeco ma takie ściśnięte gumki.
    Poza tym kiedyś się zdarzyło coś takiego z JBD - ale myślałam, że to rzepy źle zapięłam Bo potem jakoś nic się z nią nie działo.

Niestety ani ja, ani nikt z rodziny na drutach nie robi - zainwestuję chyba w storchenkindery Tylko znów będę miała dylemat - czy M czy L, bo L jest od 12 kg - jesteśmy na granicy, ale nie chcę, żeby był ani za mały, ani za duży

Ale póki nie zakupię, muszę coś wymyślić na noc

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Ja też jestem zdania, że to chyba nie otulacz. Raczej da się tak wyregulować, żeby nie obciskał. Ale z drugiej strony, tyle ile dzieci, tyle różnych możliwości
    A masz może na stanie jakieś majteczki treningowe? One na pewno nie odcisną się, jak włożysz do środka jakiś wkład. A jak założysz na formowankę, to będziesz wiedziała, czy to ona tak obciska.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    moje eco babeco miało gumki tak gęsto zszyte i krótkie,że trzeba je było silnie rozciagać,przez co Marysia tez miała odcisnięte na udach-stąd babeco się pozbylismy.
    Yetto,może Ty wiesz o co mi chodzi?inaczej nie umiem wytłumaczyć.
    łatwo poznac czy to formowanka czy otulacz,otulacz trochę dalej na udkach zostaw (w nature babies się tak da bo jest szeroki w kroku).będziesz wiedziała, czy te ślady zostawił otulacz czy formowanka przy zdejmowaniu.
    Magda wiem o co ci chodzi. Używałam do pieluszek chyba wszystkich możliwych gumek i znalazłam tą idealną. Taką mam przynajmniej nadzieję. Miewałam gumki, które jakby nie wszyć, to coś było nie tak. Teraz mam gumkę, która jak dla mnie prawie idealnie współpracuje z pieluszką i nie ciśnie za mocno.

Ewinka
    myślę, że magda ma rację, jak będziesz zdejmowała otulacz, to zwróć szczególną uwagę, czy te obtarcia są w miejscu, gdzie przylegał otulacz. A jeśli po zdjęciu otulacza nic nie zobaczysz, to zdejmując formowankę zobaczysz i wszystko powinno być jasne.

Generalnie każda pieluszka zostawia odciśnięte ślady na skórze dziecka. W końcu tam gdzie jest zmarszczona gumka musi się delikatnie odcisnąć ślad na skórze. Ale, żeby obcierać, to już niefajnie i rozumiem, że się martwisz.
    Zuzanna i Franciszek

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ewinka i jak? Udało się dojść co tak obciera?
    Zuzanna i Franciszek

Domyślnie

Rano mam trochę problem ze sprawdzeniem, bo po nocy jest zazwyczaj szybka akcja ze zdejmowaniem pieluszki, bo się wysadzamy na nocnik.
    Ale... zobaczyłam, że obie rzeczy uciskają Z tym, że obciera jednak bardziej nasza formowanka. Tylko, że zaraz po zdjęciu tego wcale tak bardzo nie widać - co dziwne (dla mnie) pojawia się to dużo bardziej po rannej kąpieli - wtedy chyba woda to podrażnia, czy nie wiem, o co chodzi
    A rano musimy się kąpać, bo wieczorem po kąpieli nie ma spania Poza tym, jeśli było siusiu w nocy, to Tusia też nie za ładnie pachnie, więc w sumie ta kąpiel wskazana.

Czyli musimy jednak zainwestować i formowankę, i w gatki wełniane.

Domyślnie

Yetta, napisałam PW do Ciebie.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Kiedy, nic nie dostałam.
    Zuzanna i Franciszek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Kiedy, nic nie dostałam.
    A teraz?

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dostałam i odpisałam.
    Zuzanna i Franciszek

Domyślnie

Dzięki, ja też

Uprawnienia umieszczania postów