Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 36 z 36

Wątek: jak zacząć?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Domyślnie

masz co chciales, drogi mucho.....wateczek na 15 stron
    ja dodam, ze u mnie w tej chwili najlepiej sprawdza sie tetra w kieszonkach lub takze kieszonkach ale uzywanych jako otulacz (czyli ze nie wkaldam tetry do srodka tylko na wierzch) w polaczeniu z wysadzeniem.
    Bo przy wielo fajnie jest takze wysadzac od razu
    tetra wrocila do lask po deszczowym lecie, kiedy tylko ona i kieszonki szybko schly i tak juz zostalo
    Na wyjscia i noc - IB.
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

ChustoTata Awatar mucha
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ok to bierzcie na spotkania wszystko co macie.
    http://www.leniwiec.eu strona mojego zespołu
    http://www.kamilamuczynska.blogspot.com blog z fotkami moich córek

Doradca po kursie zaawansowanym Die Kinderwagenvernichtungsschule Dresden® (Drezdeńska Szkoła Unicestwiania Wózków®)

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

- czy istnieją dobre pieluchy wielorazowe, które nie przemakają i które zmienia się tak często/rzadko jak pampersy?

Pieluszka przemaka, gdy jest źle dobrany rozmiar, gdy jest mało chłonna wkładka. I najzwyczajniej w świecie przemoknie każda pieluszka, gdy dziecko naprawdę bardzo długo w niej jest i siknie mega dużo. Bo pomimo, że PUL, to materiał nieprzemakalny, to najzwyczajniej w świecie nie jest to basen. I jak wkładka chłonna jest już tak mokra, że z niej cieknie, to na ubranko przeleci, nie ma siły. Dlatego ważne jest dobrać sobie dobre wkłady chłonne lub dać ich kilka, żeby możliwie dużo płynu pochłonęły.

Mojemu małemu zdarzyło się i to w dzień, nie w nocy, że była powódź, ubranko mokre na wylot.
    Ale tez miałam świadomość, że nie dałam super chłonnej wkładki i posiedział w tej pieluszce oj bardzo długo.
    Inne pieluszki sprawiają, że ubranko jest lekko wilgotne w kroku. Powodem może być też źle dobrany rozmiar. Choć my rozmiar mamy dobrany dobrze i czasem różne pieluszki sprawiają, że w kroku i tak lekko wilgotno. Zwykle jest tak wtedy, gdy długo posiedzimy w pieluszce, a sikacz sporo siknie i wkładka mało chłonna założona np tetra.

Częstotliwość zmiany pieluszki? Tu jest też różnie, każdy trzyma w pieluszce tyle ile uważa. Ale nie da sie porównać, która pielucha wielorazowa będzie się równała pampersowi, ja nie widzę sensu takiego porównania.
    Poza tym skoro rodzice używają wielorazówek, to nie bardzo mogą to porównać, bo jak niby, skoro pampersów albo na oczy nie wiedzieli, albo już dawno nie używali.

- jaka konkretnie firma?

Firmę każdy poleci ci inną. Najlepiej tak jak piszą koleżanki, sprawdzić na sobie każdą firmę, albo chociaż niektóre i samemu zadecydować.

- czy coś jeszcze muszę wiedzieć czy też cała reszta to już dokładnie to samo co przy pampersach?

Poczytałeś poradnik ekobaby i pieluszkarni, to zapraszam też do poradnika tutaj: http://www.babyetta.pl/poradnik.html

Widzę, że wybierasz się na spotkanie, gdzie dziewczyny przyniosą pieluszki wielorazowe. I bardzo dobrze, będziesz mógł sobie je wszystkie z bliska zobaczyć i pomacać.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 28-11-2009 o 09:48
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mucha Zobacz posta
    Mieliśmy 2 różne pieluszki testowe (z polaru i czegoś jeszcze) ale one zwyczajnie przemakały po około 30 minutach.
    A czy to nie były przypadkiem pieluszki, które wymagają otulacza? Czy ten polarek był od strony pupy czy od zewnątrz?

Nie wiem, kiedy macie to spotkanie ale w międzyczasie możesz poczytać sobie ten wątek: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=6847

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

mucho,żona Twa zdaje się testowała pieluchy nie posiadające warstwy PULa firmy mio unico.spełniaja one funkcję pochłaniacza moczu,ale żeby nie zamoczyły ubrań,trzeba na nie jeszcze nałożyć nieprzemakalne majtki (zwane otulaczem).

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

mio unico akurat nie testowałam, to były pieluchy yetty. testowałam 2 różne zestawy.
    za pierwszym razem totalna porażka, przemokły po pierwszym siku. dopiero później zorientowałam się, że faktycznie testowałam bez otulacza
    za drugim razem byłam juz mądrzejsza, bo trochę wgryzłam się w temat, poczytałam, rozszyfrowałam nawet skrót AIO .
    i zabrałam się za testowanie AIO z PULem. i one też nam przemokły - nie wiem, jakim cudem, ale jednak... wprawdzie nie po pierwszym siknięciu, ale po ok. godzinie jednak przemokły. byliśmy akurat na spacerze, dobrze, że miałam zapasowe gacie dla Heli.
    i po tej przygodzie juz całkiem zwątpiłam i zniechęciłam się do wielorazówek.

no i z przykrością, ale jednak dałam sobie spokój. mój mąż natomiast nie
    dobrze że znowu zaczął drążyć temat (nie ufa mi, skoro pyta na forum, zamiast najpierw zapytać mnie ) może jednak dołączymy do grona eko.

dla mnie jednak jest to faktycznie temat rzeka: tylu producentów, formowanki, kieszonki, AIO, wkładki bambusowe, tetrowe, takie, śmakie, owakie. oprócz tego każda forumka ma swoje patenty... i bądź tu mądry.
    a ja bym chciała najbardziej, żeby ktoś mi powiedział - kup sobie to, to i to

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

no właśnie gdzieś Cię w testach widziałam
    tak czy inaczej po godzinie też niedobrze.ile Hela waży?

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamuszyca Zobacz posta

dla mnie jednak jest to faktycznie temat rzeka: tylu producentów, formowanki, kieszonki, AIO, wkładki bambusowe, tetrowe, takie, śmakie, owakie. oprócz tego każda forumka ma swoje patenty... i bądź tu mądry.
    a ja bym chciała najbardziej, żeby ktoś mi powiedział - kup sobie to, to i to
    własnie dlatego,zamiast na forum napisałam maila do Ani z ekobaby i poprosiłam o konkretne wskazówki jak zacząć i z czym.
    i dostałam wyczerpującą odpowiedź (Aniu jeszcze raz dziękuję )
    i poradziliśmy sobie bez problemu.

Magda dobrze poradziła na początku wątku - zwróćcie się do jednej konkretnej osoby o wskazówki. będzie łatwiej!
    powodzenia
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

To jest myśl, żeby się kogoś poradzić, ale z drugiej strony każdy ci powie, ze trzeba spróbować i znaleźć swoje ulubione

Pytasz o konkret?

Ja na ten moment kupiłabym 20 szt. Close Parent AIO z dodatkowymi wkładami. Albo 10 szt. Close Parent + 2 formowane.

Close Parent mają to do siebie, że można odpiąć wkłady i dalej wykorzystać jako otulacz do składanych albo formowanych.
    Ale pamiętaj, ze to tylko moje zdanie

Zresztą wydaje mi się, ze do pieluszek można mieć dwojaki podejście:
    - kolekcjonera (wybierasz, kupujesz, sprzedajesz, żeby kupić nowe i to naprawdę wciąga)
    - użytkownika (podoba ci się, więc kupujesz 20 szt. danej marki i masz z głowy na dwójkę, a może nawet trójkę dzieci...)

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    no właśnie gdzieś Cię w testach widziałam
    tak czy inaczej po godzinie też niedobrze.ile Hela waży?
    nawet nie wiem, ale pewnie trochę ponad 10kg. nie wiem, czy jest sens kupować dla niej pieluchy, myślałam bardziej o młodej, bo przed nią jeszcze długa pieluchowa kariera

Chusteryczka

Domyślnie

mzoesz kupic dla obu edit:w sensie takie ze obu będą pasowały

ChustoTata Awatar mucha
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mucha Zobacz posta
    wiem, że pewnie było ale czy możecie mi w żołnierskich słowach wyjaśnić o co tu chodzi i jak zacząć.
    wielkie dzięki za pomoc dla wszystkich!
    PS. miało być w krótkich ,żołnierskich słowach a wyszło na 2 strony .
    http://www.leniwiec.eu strona mojego zespołu
    http://www.kamilamuczynska.blogspot.com blog z fotkami moich córek

Doradca po kursie zaawansowanym Die Kinderwagenvernichtungsschule Dresden® (Drezdeńska Szkoła Unicestwiania Wózków®)

Chustomanka Awatar meryenn
    Miejscowość
    Dębica

Domyślnie

Dziewczyny, podepne się do wątku, bo ja zawsze używałam wersji mega podstawowej, czyli tetra plus otulacz z bawelny organicznej. (na noc jednorazowka). Ale ostatnio mała zaczęła robić więcej siku i mi ta tetra przemaka. Zastanawiam się co dokupić. Wkładka chłonna będzie dobra do tetry? Chciałam też jakiś otulacz wełniany, bo ten strasznie sie zasmierdza, macie jakis ulubiony? Zastanawialam sie nad tymi gatkami disany, ale do nich chyba musi być pielucha formowana?
    Ostatnio edytowane przez meryenn ; 30-11-2009 o 10:01 Powód: nieaktualne
    Hania - 2.08.2008, Franiu - 30.03.2011....... fotolog.com/meryenn

poczatkujace wymianki

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

do tetry jak najbardziej wkładka się nada,najlepiej bambusowa,bo wciągnie najwięcej moczu.jest to też najtańsza wersja rozszerzona.no,taniej tylko pociąć ręczniki i obszyć.
    ewentualnie masz w naszedziecko.org/sklep zestawy składanek bambusowych (te 60X60) możesz sobie przeciąć na pół i masz szybkoschnącą wkładkę (bo jedna warstwa szybciej schnie niż typowa wkładka). bądź używać całej i masz pieluchę.
    bambusowe składanki są też na diapers.pl (spytaj formichiere czy nadal jest promocja),tylko tam chyba jest 50x50,raczej nie do przecięcia.
    gatki disana to nie otulacz,jesli chcesz wełniany otulacz totalnie nieprzemakalny to ten imse vimse.
    jeśli gatki do tetry i składanych to storchenkinder polecam.
    rzecz w tym że wełna też potrzebuje zabiegów,po dwóch dniach wg.mnie też łapie zapaszek,wystarczy też jak dziecku zęby idą,mocz bardziej śmierdzi.
    przemyśl zakup otulacza tylko z PULa,jak supercolor bummis w ekodzieciaku,do składanych w prostokąt jest super.w rzeczywistości ten PUL od wewnątrz lepiej wygląda niż na zdjęciu.

Miejscowość
    Dębica

Domyślnie

chyba bede musiala to przeczytac z 10 razy zeby wszystko zalapac;P

Rozumiem, ze gatki sie do skladanych nie bardzo nadaja? A taki welniany otulacz, np imse vimse?

poczatkujace wymianki

Miejscowość
    Dębica

Domyślnie

acha i jeszcze jak to jest z 'odczuciami' Czy dziecko przy bambusie czuje ze ma mokro? I ew, jaka wkladke zalozyć na noc zeby nie odparzalo.

poczatkujace wymianki

Uprawnienia umieszczania postów