Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 57

Wątek: kocham bo noszę

Mieszany widok

ChustoTata Awatar mucha
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie kocham bo noszę

ostatnio na forum pojawiło się trochę negatywnych emocji a najlepszą odtrutką jest na to miłość więc będzie o miłości.
    Widziałem u jednej z forumek w sygnaturce napis NOSZĘ BO KOCHAM. Fajne i prawdziwe. Myślałem o tym trochę i wyszło mi na to, że u mnie jest również odwrotnie KOCHAM BO NOSZĘ. Część dziewczyn pewnie tego nie zrozumie bo od początku ma nieustanny kontakt z dzieckiem. Ja jednak jako ojciec byłem (i teraz jestem znowu po urodzinach drugiej córki) w całkiem innej sytuacji niż matki. Sen+praca zabiera 16 godzin. Zostaje 8 ale z nich i tak większość to karmienie piersią, sen/usypianie. Zostaje tyle czasu co nic. Pamietam, że dopiero po kilku miesiącach (gdy Helena jadła już znacznie rzadziej) dostałem zadanie od żony: codziennie po pracy miałem nosić Helenę w chuście tak długo jak się da (mój rekord to 4,5 godziny) by żona mogła odpocząć. Helena na przemian spała i oglądała świat i mnie a we mnie rodziła się miłość do niej. To jasne, że kochałem ją od początku ale dopiero te codzienne godziny przytulania się, patrzenia na siebie, ta pełna odpowiedzialność za nią, to ciepło... dopiero to sprawiło, że miłość gwałtownie wybuchła. Wychodzi mi na to, że "kocham bo noszę" a przynajmnie "kocham aż tak bardzo bo noszę". To właśnie dlatego jestem chustowym talibem.
    Wiem, że część dziewczyn znów napisze:
    - że jestem radykalny;
    - a mnie rodzice nie nosili a się kochamy,
    - a mój mąż nie nosi a świata poza dzieckiem nie widzi.
    Ja wiem, że można bardzo kochać dzieci i ich nigdy nie nosić jednak ja pokochałem dzięki noszeniu znacznie mocniej i myślę, że inni ojcowie też mogli by tego doświadczyć. Ja nikomu tego nie nakazuję, ja zwyczajnie wszystkim tego życzę.
    http://www.leniwiec.eu strona mojego zespołu
    http://www.kamilamuczynska.blogspot.com blog z fotkami moich córek

Doradca po kursie zaawansowanym Die Kinderwagenvernichtungsschule Dresden® (Drezdeńska Szkoła Unicestwiania Wózków®)

gosia1974
    Guest

Domyślnie

Mucha - już mi Ciebie brakowało na forum

Chustomanka Awatar lawendax
    Miejscowość
    GDAŃSK

Domyślnie

Tak, chusta może pomóc zbudować więź ojcowską, być narzędziem. Syna mąż usypiał na swoim brzuchu gdy był malutki i miał problemy z brzuszkiem, córę nosił w chuście. Taki zamiennik.
    Mati - 19 kwietnia 2005
    Lilianka - 04 stycznia 2009

www.MamaZen.pl - CHUSTY:
    Miluli, Natibaby, Hoppediz, LennyLamb. PIELUSZKI: bumGenius, Flip, Close, Bambino Mio, LennyLamb, Happy Flute.

Sklep stacjonarny, wypożyczalnia chust i nosideł, warsztaty i konsultacje chustowe: MamaZen, Gdańsk-Przymorze Centrum Horyzont, ul. Obrońców Wybrzeża 23 box 13

Doradca Noszenia ClauWi®

Chustomanka Awatar MamUsza
    Miejscowość
    Bolesławiec

Domyślnie

O i popieram Cię w 100 %
    Mój maz widzi sie z dzieckiem po 2h. I natchnąles mnie drogi mucho!
    Będę razem chłopaków wyganiała na spacer mietkowy , a ja wtedy ogarne to co pozostaje po chałupie ! o!
    Cafe Draże Lubań- Zajęcia dla dzieci i rodziców | Nasza kreatywna codzienność - Tuqtu | moja fotografia

Chustoholiczka Awatar aliona
    Miejscowość
    mieszkam w Łodzi, gdzie nawet bieganie psom szkodzi

Domyślnie

muszę męża dziś posadzić przed Twoim postem mucha. może zaczną się chłopaki nosić, bo prawie nie spędzają ze sobą czasu.
    może mnie też chłop powinien nosić, bo i ja go prawie nie widuję
    złotowłosa i trzy misie
    <3 <3 <3

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Zgadzam się z Tobą,że noszenie malucha w chuście pomaga odnaleźć ojcu swoje uczucia do dziecka.
    Widzę to obserwując jak zmieniał się stosunek mojego męża do naszej córki.
    Mój mąż nigdy nie zamotał się w chustę ( o , przepraszam , nosił raz w elastyku ) , ale za to wszystkie MT są jego . Gdy wychodzimy na dłuższy spacer nie ma mowy , żebym to ja niosła Izę.
    Do usypiania w domu też jest pierwszy - zawsze w MT.
    Otwarcie mówi o tym , że uwielbia ją nosić , bo to są tylko ich chwile - taki substytut karmienia piersią .
    Iskierka (19.03.2009)

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Domyślnie

Mucha prawdę rzeczesz

mój mąż kocha bo nosi, a jeszcze lepiej zaczęło mu robić kiedy ja poszłam do pracy, ja wychodzę na 12 godzin i on jest z dziećmi sam. Bardzo dobrze im ten czas robi.
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

mucha muszę dać mojemu m. do przeczytania Twojego posta. Może go to przekona do noszenia?
    A z tym radykalizmem i złymi emocjami - Twoje posty wyrażają zawsze dość radykalne poglądy - jest albo białe albo czarne. Ale to wcale nie jest źle Mogą prowokować do wyrażania skrajnych emocji, w szczególności jeśli ktoś się z Tobą nie zgadza. Ale myślę, że z postem o miłości zgodzimy się (prawie?) wszyscy
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustomanka Awatar vatanaya
    Miejscowość
    Tricity

Domyślnie

ja tez mojemu dam poczytac - chociaz nosi ale zadko...
    chcialabym zeby robil to czesciej! ale co zrobic kiedy jemu w chuscie jest ciagle goraco?? moze jakies rady dla niego?

Chusteryczka Awatar sabcia
    Miejscowość
    Skoczów

Domyślnie

Ja cię dokładnie rozumiem. Mój mąż też często nosi córki w chuście i często powtarza, że tego uczucia kiedy mała istotka tak ufnie śpi wtulona w ciebie nie da się z niczym porównać.
    Zuzanna 06.07.2007
    Liliana 25.06.2009
    Doradca z Doświadczeniem®

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Mucha dobrze prawisz.
    Między ojcem, a dzieckiem miłość rodzi się inaczej niż między matką, a dzieckiem. My kochamy ten cud zanim ujrzy światło dzienne, Wam na ogół ciężko pokochać wyobrażenie o dziecku. Głaszczecie brzuszki, rozpieszczacie ale wszystko wybucha jak wulkan gdy dziecko pojawia się na świecie.
    Przy pierworodnym przykuło mnie do wyra i codzienną pielęgnację przejął tata. Z godziny na godzinę relację między tą dwójką były większe, cieplejsze, bliższe. Z młodszym poszło wolniej, bo połóg miałam łatwiejszy, a i starszym potomkiem trzeba było się zająć i jakoś tak naturalnie mój własny, prywatny małżowin wziął to na siebie. Wystarczyło jednak nocne sam na sam z Milusiem i tatuś ugotowany
    Teraz robi sobie krótkie przerwy w pracy, na kilka minut porywa niemowlaczka na ręce, nawącha się, na całuje i znowu znika za ekranem monitora, ale słodkie to na max!

Ubolewam nad faktem, że Małż nie chce się motać, bo wydaje mi się, że miłość byłaby jeszcze większa.
    Brawa dla Ciebie

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

wiesz co mucha ciesze sie ze Cie stado bab nie przestraszylo i nadal sie starasz byc aktywny na forum

... moj maz nosi nasza corke i widze ze przez to wiez miedzy nimi rowniez kazdego dnia staje sie silniejsza i silniejsza ...

ChustoTata Awatar mucha
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janis Joplin Zobacz posta
    wiesz co mucha ciesze sie ze Cie stado bab nie przestraszylo i nadal sie starasz byc aktywny na forum
    nie tylko nie przestraszyło - przeciwnie ja się tu czuję jak u siebie/jak wśród swoich. Właśnie napisałem do adminki prośbę o dostęp do działu "między nami dziewczynami"
    http://www.leniwiec.eu strona mojego zespołu
    http://www.kamilamuczynska.blogspot.com blog z fotkami moich córek

Doradca po kursie zaawansowanym Die Kinderwagenvernichtungsschule Dresden® (Drezdeńska Szkoła Unicestwiania Wózków®)

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mucha Zobacz posta
    nie tylko nie przestraszyło - przeciwnie ja się tu czuję jak u siebie/jak wśród swoich. Właśnie napisałem do adminki prośbę o dostęp do działu "między nami dziewczynami"
    O nie, mam nadzieję, że tam to juz cię nie wpuszczą

Oczywiście masz racje i oczywiście jak we wszytskim sa sytuacje inne, sposób zycia różny od chustowego, wcale nie gorszy, gdzie miłości jest tyle samo, albo więcej. Kazdy sposób na zbudowanie więzi jest dobry. Nie od dziś wiadomo, że chusta to dobry sposób również dla matek cierpiących na depresje poporodową - właśnie w celu zbudowania miłości, którą nie każda z nas czuje zaraz po urodzenia dziecka

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    O nie, mam nadzieję, że tam to juz cię nie wpuszczą
    no ja też

Ale to fajne co piszesz - relacja dziecko-matka jest z założenia traktowana bardziej "przytulasto" no bo wiadomo - ciąża, karmienie piersią, macierzyński czy wychowawczy - i to matka spędza większość czasu z dzieckiem...

Dobrze, że tatusiowie wcześniej zaczynają się czuć pełnowartościowym rodzicem niż na etapie grania w piłkę...

Brawo
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar rosass
    Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

Lubię jak mówisz o Tym co chusta dała Tobie i Twojej rodzinie, jak dzięki noszeniu jesteś "związany" mocno z Helą i nie możesz się doczekać kontaktu z Kalinką
    I widać jakie to dla was naturalne!
    GAJENKA-23.12.08
    Certyfikowany Doradca noszenia ClauWi®

Chustofanka

Domyślnie

To samo zaobserwowałam u siebie i u męża. Chusta związuje emocjonalnie. Kiedyś żartowałam, że przywiązuję (fizycznie) dziecko aby było do mnie przywiązane (w sensie psychicznym). Ale to działa również na noszącego .

Chusteryczka

Domyślnie

super powiedziane! przeszłam to ja, bo mimo karmienia piersią, tulenia, spania razem itp., noszenie = uczestniczenie we wspólnym życiu dało nam jeszcze jedną, wspaniałą formę bliskości. a teraz coraz częściej nosi mój mąż i czuję, że dla niego też się to staje ważne

(plus bardzo mi się podobał wstęp o miłości jako odtrutce na wcześniejsze kwasy)

Chustomanka Awatar piuma
    Miejscowość
    okolice Krakowa

Domyślnie

Chustę mamy krótko, od początku mąż nosi i jest zadowolony. Tylko zazdrości, że u mnie Franio zasypia a u Niego nie

Chustoguru Awatar sylvetta
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Dobrze mówi, dac mu wódki! Przeczytam dziś to mojemu męzu gdy tylko skonany przyjdzie z pracy... ładnie to ujałes, naprawdę...

Uprawnienia umieszczania postów