Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: od kiedy na biodrze???

Chustomanka Awatar taDorotka
    Miejscowość
    Lublin

Question od kiedy na biodrze???

jakos sie nie moge doszukac info od ktorego miesiaca, ew. od jakiego etapu rozwoju dziecka mozna wiazac na biodrze
    znalazlam fajne wiazanie, spróbowalam, bardzo dobrze podtrzymuje plecki i kark.
    wygodniej mi na biodrze bo Helen ponad 8 kilosków wazy, ale ona jeszcze nie siedzi sama, ma 4 miesiace.
    [CENTER]szara codzienność? nie u nas FRANCISZEK (2005), IGNACY (2007), HELENA (2009), ANIELKA (2012), BASIA (2014)KRZYSIO(2019),MACIEK (2023)CENTER]

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Przy bardzo porządnym, dokładnym dociągnięciu, na biodrze można nosić od kiedy trzymają głowę

Chustomanka Awatar fizbach
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

A ja moją już teraz noszę (od 6 tygodnia), mimo że dobrze głowy nie trzyma

Ale może w kółkowej jest inaczej, wiem tylko, że w pozycji kołyskowej nie lubi i mam wrażenie że się dusi.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

w instrukcji hoppa jest wiązanie, stabilne, siodełko z wywinięciem na ramieniu - zapisane jako od urodzenia. w didku to samo jest od 12 tygodnia czyli około wieku trzymania główki.

jeśli ktoś ma wprawę i wie że zrobi to dobrze to można próbować imo dość wcześnie.
    ja marcela na bioderko w tym siodełku czasem wrzucam, a zaczęłam koło 3-4 tygodnia. ponieważ się krzywi to zdecydowanie odpada u nas wiązanie naprzemienne, choć to zalecane (ale nie wszędzie, bo w instrukcji babylonii taki pogląd dementują...)

teoretycznie biodro dla małego dziecka jest super, bo odpowiada noszeniu przez naszych przodków i daje optymalne rozwarcie nóżek w żabce. ale w praktyce wiązanie wiotkiego dziecka w siodełku nie jest łatwe.

edit: piszę o wiązanej. w kółkową pionowo nie włożyłabym dziecia nie trzymającego główki.

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

jeżeli znamy zasadę dociągania chusty i wiemy jak mocno powinna otulać całe dziecko - od podstawy czaszki aż do końca kręgosłupa, zachowamy zasadę żabki oraz zaokrąglonych pleców można nosić dziecko w zasadzie od pierwszego miesiąca życia. osobiście nie polecam takiego noszenia, bo rodzice często się nie czują tak zbyt pewnie, ale jezeli ktoś zna i umie to czemu nie spróbować?

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

oo Mart pisałyśmy w tym samym czasie

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

i w sumie to samo

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

dzięki Wam bardzo, Chustomistrzynie!
    moje próby byly na wiazaniach z http://www.wrapyourbaby.com nazywaja sie Poppins's Hip Carry i Robin's ħip carry, z tym ze ja raczki do środka jeszcze ładuje bardzo wygodnie NAM.
    juz teraz będe spokojna, ze dziecia nie uszkadzam
    [CENTER]szara codzienność? nie u nas FRANCISZEK (2005), IGNACY (2007), HELENA (2009), ANIELKA (2012), BASIA (2014)KRZYSIO(2019),MACIEK (2023)CENTER]

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dorcia Zobacz posta
    dzięki Wam bardzo, Chustomistrzynie!
    moje próby byly na wiazaniach z http://www.wrapyourbaby.com nazywaja sie Poppins's Hip Carry i Robin's ħip carry, z tym ze ja raczki do środka jeszcze ładuje bardzo wygodnie NAM.
    juz teraz będe spokojna, ze dziecia nie uszkadzam
    jakaś ciemna jestem i nie mogę tych wiązań tam znaleźć - daj może dokładniejszy link albo instrukcję

Chustoholiczka Awatar pomidore

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    jakaś ciemna jestem i nie mogę tych wiązań tam znaleźć - daj może dokładniejszy link albo instrukcję
    noo... ja też tych wiązań szukałam... bez rezultatu
    M.06.2009 B.01.2015 M.06.2016

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

Gugiel mowi, ze:

Robbin's to "po naszemu" siodelko z petelka
    http://www.youtube.com/watch?v=Sudv3zLOVYI

mozna je tez zaczac bez dziecko (nieco latwiej czasem)
    http://www.chustomania.pl/online/chu...elko_z_petelka

a Poppin's dosc ciekawa modyfikacja ale lepiej dla dzieci stabilniejszych raczej (trudniej dociagnac?)

http://www.youtube.com/watch?v=IFhAS...eature=related
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    ja to znalazlam w ten sposób ze PO filmiku instruktazowym do cross hip carry, na koncu pojawiaja sie "inne propozycje" i tam dopiero są te dwa i inne filmiki. mozna tez na tej stonie w okienku you tube w wyszukiwarke wpisac nazwe. troche skomplikowane ale rzeczywiscie jakos inaczej, prosciej chyba sie nie da

ja nie wiem jak ten adres skopiowac, sic!

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Super ta babeczka to wiąże ale mnie to chyba przerasta

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ankamk Zobacz posta
    Super ta babeczka to wiąże ale mnie to chyba przerasta
    spoko, parę razy spróbujesz i będziesz śmigać lepiej

to wiązanie "poppin's" to faktycznie nie dla najmniejszych dzieci. ale dla tych ciut większych fajne bo szybkie i łatwe w napinaniu materiału. spróbuję, jednakże na małym modelu bo moich rozbrykanych 13 kilo na biodrze nie utrzymam na czas motania

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

mi jakos niżle wychodzi na mojej baryłceplecki ma okrągłe, glowa sie trzyma albo troche materialu pod kark podciagam, wiec chyba ok, jedynie mnie martwi ze dziecko tak troche niesymetrycznie jest. ale w sumie dlugo jej tak nie noszę... jest super jesli chodzi o moje plecy, nie przechylam sie tylko prosto sie trzymam! no i latwo sie rozmotac jak juz sobie chuściołek zaśnie...

Uprawnienia umieszczania postów