Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: moje pierwsze motanie prosze o krytyke i dobre rady

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie moje pierwsze motanie prosze o krytyke i dobre rady

Mój kochany małżonek kupił dzis chuste wiązana -wprawdzie nie Nati paski albo grecje czerwoną jaka mi sie marzyła ale jako że nie lubi kupować nic przez neta to musiał kupowac w sklepie a tam nie było Nati tylko Bebelulu i kupił mi moje marzenie-chuste wiązana -brązowa tkana -niewiem jakie sa inne ale ta mi sie podoba -no może kolor nie mój!
    próbowałam sie w nią motaćz moją córcią(17 dni życia silna 3900gram)prosiła bym o krytyke ,uwagi, rady, itp
    a oto nasze motanie...

Ostatnio edytowane przez Fusia ; 14-11-2009 o 21:39

Chustoholiczka Awatar stokrotka.a
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

nie widzę fotki...
    Sara. 23.01.2008 Lena. 15.11.2010 Laura. 1.08.2013
    http://jogazycia.pl/harmonogram-zajec/

Domyślnie

już są ja taki mały internetowy cyber kaleka jestem i musiałam sie poratować moim mężusiem bo ni niewychodziło wrzucanie fotek!

Chusteryczka Awatar ewadbr
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

na pewno dociągnąć

Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

no musisz popracować nad dociągnięciem chusty...
    bo młody człowiek nie jest symetrycznie...

tu jeszcze podlinkuje fajną instrukcję z Klubu Kangura:
    http://klubkangura.com.pl/kieszonka-bez-tajemnic

i wg mnie bardzo fajny filmik
    (przyjrzyj się jak dziewczyna dociąga...kawałek po kawałku z każdej strony)
    http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=I6Eb2_JexR0
    Ostatnio edytowane przez stokrotka.a ; 14-11-2009 o 21:58

Smile

ok bałam sie że ją zgniote
    to wsumie są 2 rózne motania ale widze że błąd chyba powtórzyłam
    i jeszcze jedno mała wtyka mi nosek między piersi i boje sie że sie udusi
    a pozatym widze ze sobie sama rączki układa każdą inaczej i potem krzywo tkwi w tej chuście!
    popracójemy troszke nad dociąganiem i za pare dni wstawie nowe fotki do dalszych uwag!
    Ostatnio edytowane przez Fusia ; 14-11-2009 o 22:12

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Oj źle dociągniete jest, a właściwie w ogóle nie jest niestety. Nie bój się i dociągaj kawałek po kawałku. Dziecko musi być dobrze trzymane przez chustę, a nie przez Ciebie.
    To późniejsze motanie już lepiej dociągnięte, ale niestety zdjęcia ciemne i niewiele widać.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

mozesz mala spokojnie wyzej zamotac (tak, zby moc ja pocalowac w czolo bez wiekszego problemu). wtedy mala nie bedzie Ci nosa miedzy biust wsadzala

o dociaganiu sie juz nie powtarzam, dziewczyny napisaly co trzeba...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

ciaśniej i wyżej - i gratuluję pierwszej chusty
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama_frania Zobacz posta
    mozesz mala spokojnie wyzej zamotac (tak, zby moc ja pocalowac w czolo bez wiekszego problemu). wtedy mala nie bedzie Ci nosa miedzy biust wsadzala

o dociaganiu sie juz nie powtarzam, dziewczyny napisaly co trzeba...
    ...i przy okazji fajną podusie będzie miała

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

nie udusi sie.
    moge Cie zapewnic.

Chustomanka Awatar roziii
    Miejscowość
    kiedyś Wa-wa Bielany teraz z pod Warszawy

Domyślnie

Gratuluję pierwszego wiązania i pierwszej chusty, pewnie nie ostatniej
    A co podpowiem : Wyżej i mocniej dociągnij
    Rozalia( Rozi) mama Patryka 11.2005, Szymona 10.2008, Wojtka 03.2011 i Maćka 06.2019

Chusteryczka Awatar edoro
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

a może tak troszkę wyżej spróbuj?
    Mama Czterech Księżniczek, Pięciu Rozbójników i jednej Świętej w Niebie
    Małe dzieła mojej Dużej już panny Co robią moje dwie lewe ręce

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

to ja jeszcze podpowiem - upierz chustę w płynie nie w proszku i wyprasuj jak jeszcze będzie wilgotna - to ją powinno znacznie zmiękczyć. możesz też ją pomęczyć jako narzutę na kanapę, prześcieradło, huśtawkę etc (nie żartuję - rapalu do miękkich chust nie należy a to nie ułatwia nauki i motania takiego maluszka.

wrzuć jeszcze fotki z kolejnych prób koniecznie - i pamiętaj, że dzieć musi być symetrycznie, stópki na tej samej wysokości a plecki zaokrąglone. chusta ma być jak druga skóra dla dziecka - ciaaaaaaasno!

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

obawa, ze zgnieciesz jest naturalna - w tym sensie, ze kazdy na poczatku ja ma. ale masz tez instynkt i krzywdy dziecku nie zrobisz.
    dociagnac musisz dosc mocno, zeby chusta byla jak druga skora, tak, zeby ten poziomy pas calkowicie trzymal dziecko.
    pamietaj, zeby dociagac "chapsami" lapiac spora garsc chusty, nie ciagnac za krawedz.
    pozycje umiesz ladnie zachowac - to znaczy kolanak sa na wysokosci pepka i podkulone, plecki w luk.
    tylko wlasnie mocniej dociaganc i nieco wyzej umiescic dziecko - zebys nie musiala sie bardzo schylac, zeby dac caluska w glowke
    powodzenia! juz niedlugo zakladanie chusty bedzie najnaturalniejsza rzecza
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chusteryczka Awatar edoro
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    - rapalu do miękkich chust nie należy a to nie ułatwia nauki i motania takiego maluszka.
    No właśnie, zapomniałam napisać, że Rapalu to twarda sztuka- miałam koleżankę co była z niej zadowolona, dopóki nie pomacała mojego SImonka Neobulle- okazało się że jej chusta to jakiś-cytuję- 'materiał na żagle'

I nie zapomnę jak na jedno spotkanie przyszła dziewczyna z Rapalu świeżo kupionym i po wymacaniu różnych chust pojechała zaraz po spotkaniu do sklepu...ODDAĆ chustę

Więc albo ją męcz albo zaopatrz się w drugą- może elastyczną jakąś używaną niedrogo kupisz? Jak się boisz zakupów w internecie (allegro) to kup na tym forum- tutaj jak w rodzinie
    Mama Czterech Księżniczek, Pięciu Rozbójników i jednej Świętej w Niebie
    Małe dzieła mojej Dużej już panny Co robią moje dwie lewe ręce

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

a wiecie co? a ja mialam ostanio na konsultacji domowej Mamę z Rapalu prosto ze sklepu niemalże. Taką z tym meszkiem w środku - i pięknie się zamotała w kieszonkę z niespełna miesięczną drobniutką dziewczynką. i nie było problemu - może dlatego,, że nikt jej nie naopowiadał jaką to zła chustę kupiła? a z tego co widzę na zdjęciu to jakieś super sztywna ta chusta Fusi nie jest.
    i piszę to po to, żebyście dziewczyny nie straszyły i nie wprawiały w kompleksy - nie w chuście sprawa tylko w dobrym wiązaniu. i w tym jaka chusta komu pasuje.
    nie kupno miększej chusty nauczy dobrego wiązania tylko zwykłe ćwiczenie.
    a Fusi życzę, żeby jeszcze miałą wiele okazji do noszenia i kupna wypatrzonej pasiastej czy greckiej Nati
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ithilhin Zobacz posta
    a wiecie co? a ja mialam ostanio na konsultacji domowej Mamę z Rapalu prosto ze sklepu niemalże. Taką z tym meszkiem w środku - i pięknie się zamotała w kieszonkę z niespełna miesięczną drobniutką dziewczynką. i nie było problemu - może dlatego,, że nikt jej nie naopowiadał jaką to zła chustę kupiła? a z tego co widzę na zdjęciu to jakieś super sztywna ta chusta Fusi nie jest.
    i piszę to po to, żebyście dziewczyny nie straszyły i nie wprawiały w kompleksy - nie w chuście sprawa tylko w dobrym wiązaniu. i w tym jaka chusta komu pasuje.
    nie kupno miększej chusty nauczy dobrego wiązania tylko zwykłe ćwiczenie.
    a Fusi życzę, żeby jeszcze miałą wiele okazji do noszenia i kupna wypatrzonej pasiastej czy greckiej Nati
    popieram, tez ostatnio 3 osoby motalam w nowki sztuki bebelulu nawet nieprane. one sa teraz zupelnie inne, miekkie, mechate. i ładne
    jak nie wierzylam ze kiedys beda mi sie bebelulu podobac, tak teraz nie moge sie zdecydowac ktora chce

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Talking

to były twardsze kiedyś?? bojak tę chuste rozpakowałam to stwierdziłam ze łatwiej to mi sie w obrus mojej babci będzie zamotać(babcia krochmali na tak sztywno że go połamać można )ale po pierwszym motaniu była odrazu miększa (-i to o niebo )zrobiłam fotki rozmotałam sie przebrałam zamotałam po raz 2 i po każdym jest mieksza też zrobiłam fotki rozmotałam sie poczym wsadziłam do pralki i wyprałam w płynie do prania dla dzieci a z dodatkiem płynu do płukania-dużo a potem włączyłam na pranie krutkie z minimum płunu takrze jest dobrze wypłukana i sie suszy zaraz poprasuje i sie motam bo dziś mam chłodniej w mkieszkaniu -wczoraj to była masakra tak mąż w centralnym napalił że okna otwierałam by sie nie ugotować
    teraz chusta jest miększa o wiele wiele ale itak sie pokusze chyba o grecje z tą ekologiczną gratis-ale przemyśle to jeszcze-najwyzej potem tę sprzedam choć kurcze jest tą pierwszą i już mam do niej sentyment
    właśnie dzięki za uwage odnośnie łapania chusty przy dociąganiu ja ciągnełam za krawędzie i stąd chyba to że krawędzie były sporo ciaśniej od środka i sie bałam że ją zgniote a środek chusty jej nie trzymał!
    ide prasowac
    a i jeszcze jedno jak wkładać małą do chusty to jest takie młodziutkie że niewiem kłade ją sobie na ramieniu i opuszczam ale ona przez to ma niesymetrycznie plecki ułożone - może jakoś inaczej ja tam wkłać???

z ciekawostek w przyszłum tygodniu mam dostać chuste od babci (pewnie się do motania nie nada choś mój tata60lat i jego brat byli noszeni w tej chuście przez moją prababcie- okazuje sie że jestem jedynym niechustowanym ogniwem w rodzinie

Chustomanka Awatar marushka
    Miejscowość
    ciągle w drodze (poznań-wawa)

Domyślnie

dostaniesz chustę z duszą
    trzymaj koniecznie dla wnuków
    (albo sprzedaj mi to ja zatrzymam )
    i brawa dla Babci !!!!
    Mery&Mariu->Fifi&Lilu
    http://www.dpp.warszawa.pl/

Uprawnienia umieszczania postów