Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 100 z 131

Wątek: Amauti z mroznej Kanady... nasze fotki w Amauti na str. 3-4 i 5-6

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

sie machnelam i poplatalam
    ale juz zmienilam

pieknie Wam w tym Amauti
    Ostatnio edytowane przez Padthai ; 04-01-2010 o 22:32
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chustoholiczka Awatar roneczka
    Miejscowość
    Morąg

Domyślnie

Lindo, to teraz popruj, wykrój szablon i dawaj go na radosną twórczość.
    Mam chyba zszyje ci spowrotem?
    Kurczę śliczne zdjęcia, cudownie wyglądacie,każdy by chciała mieć takie coś ))

Pokarm jest w głowie a nie w cyckach

http://www.avast.com/pl-pl/get/3PZrfmgB

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

nie wolno
    prawo wyłączności na szycie i sprzedaż mają Inuici, to strój tradycyjny. Zresztą było chyba w pierwszym czy drugim poście.

Chusteryczka Awatar Behemot
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Oj, piękne to.Chciałabym ponosić w tym-moze jakiś testowy
    Wtedy zakończyłby się problem noszenia zimą-marznie czy nie.
    Pięknie wyglądacie i na pewno daleko Wam w tym do wieloryba
    Nikodem-12.01.2009-Skarb mój największy
    Karmiłam piersią 3 lata 3 tygodnie i 2 dni

Miejscowość
    Morąg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kakot Zobacz posta
    nie wolno
    prawo wyłączności na szycie i sprzedaż mają Inuici, to strój tradycyjny. Zresztą było chyba w pierwszym czy drugim poście.
    Jasne, rozumie się, tak samo jak Inuitom nie wolno szyć strojów naszych polskich - krakowskich czy góralskich, bo to nasze stroje tradycyjne, tylko jak jakiś Inuita takowy sobie sprawi, bo mu sie akurat taki strój się podoba szalenie, to chyba nikt wielkiego hallo nie zrobi i jak ja sobie uszyję coś takiego w domu, na własne potrzeby, to co???
    A te wszystkie kurtki dla dwojga, golfy dla dwojga i inne chustow wynalazki też są właśnością danych firm, a masę osób szyje sobie właśnie na własne potrzeby?

Chodzi tutaj chyba o masową produkcję, lub podciągnięcia produktu pod określoną markę.

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Dziekuje za mile slowa.
    Moja mama szyje mi teraz nowa podszewke majac do wyboru wykroj starej. Ale musze przyznac, ze jest to dosc skomplikowany wzor. Osoba, ktora sprzedala mi to Amauiti prosila, abym jej obiecala, ze zadnej krawcowej nie bede dawac, upewnie sie, zeby ten wzor nie byl kopiowany. Tak jak pisalam wczesniej, a wyzej pisala Kakot, wzor amauti jest zastrzezony, prawo do szycia tych ubran maja wylacznie rdzenni Inuici i to jest bardzo przestrzegane. Kopiowanie byloby nie tylko ogromnym faux pas, ale na pewno skonczyloby sie na drodze sadowej...

Chustodinozaur
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cudnie Lindo wyglądacie.Świetna sprawa,czy ktoś wie,ile to tam kosztuje?
    od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18

Doradca Noszenia ClauWi®

Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Roneczko, z tym prawem do szycia amauti wylacznie przez Inuitow sprawa wyglada nieco inaczej niz to ty przedstawiasz... Wzor Amauti jest prawnie zastrzezony, sprecyzowane jest kto ma prawo szyc... Nie sadze, aby wzor stroju kurpiowskiego, krakowskiego czy lowickiego byl tak prawnie chroniony jak inuickie amauti.

Podaje link do artykuly (25 stron) wyjasniajacego dlaczego wzor jest zastrzezony i chroniony przez prawo autorskie. Artykul jest po angielsku, dla tych co chcialyby przeczytac i zaglebic sie w tym temacie to moze byc ciekawa lektura

http://www.wipo.int/export/sites/www...ssd_amauti.pdf

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roneczka Zobacz posta
    Jasne, rozumie się, tak samo jak Inuitom nie wolno szyć strojów naszych polskich - krakowskich czy góralskich, bo to nasze stroje tradycyjne, tylko jak jakiś Inuita takowy sobie sprawi, bo mu sie akurat taki strój się podoba szalenie, to chyba nikt wielkiego hallo nie zrobi i jak ja sobie uszyję coś takiego w domu, na własne potrzeby, to co???
    A te wszystkie kurtki dla dwojga, golfy dla dwojga i inne chustow wynalazki też są właśnością danych firm, a masę osób szyje sobie właśnie na własne potrzeby?

Chodzi tutaj chyba o masową produkcję, lub podciągnięcia produktu pod określoną markę.
    Oj zupełnie nie tak Amauti ma zastrzeżony wzór, a stroje ludowe nie.
    Wzór jest chroniony do tego stopnia, że kiedyś jak ktoraś z szyjących Amauti zamieściła na TBW fotki pociętych części przed zszyciem, to prawie natychmiast je zdjęła, w obawie, że ktoś jednak mógłby sobie z tego zrobić kopię i uszyć samodzielnie
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Canada`s armpit :P

Domyślnie

jedna laska ON uszyla sobie amauti kopiujac wzor i potem sprzedala na lokalnym forum i miala sprawe w sadzie. musiala placic zadoscuczynienie cszy cos takiego.

Chustomanka
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Kurcze, ale bym chciała takie wypróbować...
    Ewa - mama Martyny (27.05.2008 r.), Jeremiego (26.06.2009 r.) i Konstantego (04.03.2012 r).

Miejscowość
    Morąg

Domyślnie

hehehe
    To ja wolę spokojnie ciążę donosić a nie tam procesami sobie głowę zaprzątać.
    PS> A tak na marginesie Lindo, to Twoje amauti jest jakoś oznakowane, ma jakieś metki czy certyfikat, że orginalne? Na jakiejś podstawie musisz wiedzieć czy możesz spać po nocach spokojnie? Tak z ciekawości pytam.
    Pozdrowionka

Chusteryczka Awatar truscaffka
    Miejscowość
    Pyrlandia

Domyślnie

lindo, ja Ci się teraz przyznam, że na początku to sceptyczna nieco byłam i w jakąś przesadnąam euforię nie wpadłam na ten wynalazek..ale jak zobaczyłam Wasze zdjęcia...to - jak większość tutaj - zapragnęłam choć raz mieć na sobie coś takiego...a mój sceptyzym ulotnił się niczym mgła...śliczne zdjecia, wspaniałe amauti!!!
    Doradca noszenia [/FONT]ClauWi® po kursie zaawansowanym
    Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa GAJA - http://www.gaja-szkolarodzenia.pl/
    Szkoła noszenia TULIPANNA - http://www.tulipanna.pl/
    Stowarzyszenie "Poznań w chuście"

Mama Zosi (04.2007), Zuzi (02.2009) i Justynki (04.2013)

Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Dzieki Tuskaweczko! Jak bedziesz w Wwie, to zapraszam do mnie, przymierzysz sobie amauti. Bushido to dopiero cudo upolowala, piekne ma wykonczenie przy rekawach i na dole, a do tego takie bielutkie, z niecierpliwoscia czekam na fotki Ani w tym amauti.

Roneczko, to amauti nie ma zadnej metki. Ale szyjacych i sprzedawajacych amauti nie jest duzo, poza tym kupilam od dziewczyny, ktora ma inne amauti, mieszka wsrod Inuitow w Kanadzie. Krawcowe wiedza co ktora uszyla, tych amauti nie jest w koncu tak duzo, sprzedajac na forum takim jak TBW, tak jak pisala Bushido, nie daloby rady kupic podroby.... Za duza afera by wyszla. Ja swoje fotki tez umiescilam na TBW... Tutaj metki nie sa potrzebne, bo jest to za maly i za hermetyczny swiatek, aby mozna bylo ujsc zywcem z przekretem..

Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Dodam tylko, ze material na podszewke polecila mi tez 'specjalistka od amauti z Nunavut, Kanady. Konsultowalam tez sie z nia jak wszyc futerko z lisa wokol kaptura, aby wszystko wygladalo autentycznie, mialam pozwolenie na wszycie futerka z bialego lisa. Teraz bede zamawiac od innej Inuitki recznie pleciony pasek. I tak jak pisalam wczesniej, musialam sie zobowiazac, ze nie bede kopiowac tego wzoru w PL, obiecalam, ze nie krawcowa, ale moja mama pomoze mi uszyc podszewke na wzor tej starej i kaptur obszyc futerkiem... Dla mnie nie byly to jakies udziwnione wymagania, wiec nie mialam problemu, aby postapic tak, jak mnie poproszono.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa, Ząbki

Domyślnie

Pięknie wyglądacie. A z tą ochroną praw tradycji to wg mnie świetna sprawa. Szkoda, że Polacy nie podchodzą tak do swojej sztuki ludowej, do swoich tradycji. Polacy zatracili się w pogoni za Ameryką i Zachodem... Szanuję i popieram Inuitów!

Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siluna Zobacz posta
    Pięknie wyglądacie. A z tą ochroną praw tradycji to wg mnie świetna sprawa. Szkoda, że Polacy nie podchodzą tak do swojej sztuki ludowej, do swoich tradycji. Polacy zatracili się w pogoni za Ameryką i Zachodem... Szanuję i popieram Inuitów!
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Moja kochana mama uszyla nam sliczna, nowa podszewke do amauti. Material na podszewke (taki specjalny ocieplany i pikowany) tez przylecial z Kanady, naturalne futerko to koszt 35 zl na allegro (futerko zostalo przyszyte do podszewki, jest przypinane na guziki, wiec je mozna latwo odczepic do prania, albo kiedy jest cieplej)

Tyl z ladnie wyeksponowanym czubkiem kaptura (tzw fertility peak)

Przod

Wewnatrz jest pikowana podszewka

bok.. troche dziwnie wyglada na manekinie i bez dziecka

Dzisiaj mamy chrzest bojowy, bo wybieramy sie metrem do Wwy. Nie wiem czy ktoras z was zapisala sie na darmowe usg dla dzieci na Placu Bankowym.. my bedziemy o 15.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

Wow śliczne a w Warszawie będziecie wzbudzac na pewno wielkie zainteresowanie

Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cudo!!! Naprawdę zachwycający
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Uprawnienia umieszczania postów