igusek wkrótce skończy 3 miesiące - nosimy się w kieszonce.
mamy wiązaną chustę lilibulle 4,5m, czekamy na Indio 4,2.
igusek wkrótce skończy 3 miesiące - nosimy się w kieszonce.
mamy wiązaną chustę lilibulle 4,5m, czekamy na Indio 4,2.
Iga 29.01.2008 i Ignacy 9.08.2010
Marysia - za niedługo skończy 5 miesięcy
w domu - kangurek z 3,60
spacery - kieszonka z długiej 4,60
okazjonalnie: 2x z długiej, a z krótkiej: 1x, wiązania na biodrze i prosty plecaczek (uczymy się powoli)
na stanie : 2 długie i 2 krótkie (jedna w drodze)
krótkiej chusty uzywam nawet bardziej intensywnie niż długiej - w domu wiąze codziennie (czasem pare razy dziennie), spacery w chuście tylko 2-3 razy w tygodniu.
--
pozdrawiam
kasia
3 mrówki ('99, '01, grudzień '07)
kasia, mama trójki ('99, '01, '07)
Wojtuś ma trochę ponad 3 miesiące, chustowany jest odkąd skończył 3 tygodnie (wcześniej nie miałam odwagi). Ulubione wiązanie: kieszonka, czasami 2X, teraz z determinacją ćwiczymy kagurka, coraz lepiej nam idzie. Mam dwie chusty wiązane długie i czekam na kółkową, która jutro ma do nas wystartować
. Aha, w szafie leży mei hip Ellaroo, który dostaliśmy w prezecie (jakiś taki dziwny wynalazek, ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby) i czeka, aż Wojtuś sam będzie siedział
![]()
Jula 18.12.2004, Wojtek 17.01.2008
Herbata z Malinami
zulam-nie wiem czy to "oficjalne" wiązanie.Wiążę identycznie jak kangura tylko na boku i jedna poła idzie za ręką po plecach, a potem przez ramię, a druga normalnie.
Powinnam zdjęcia zrobic.
![]()
www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
gugu-gaga.pl na Facebooku
Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.
wiazanie 2X lub na biodrze
chusta: 4,6 Stochewiege
Amelka 07-09-2007
Olaf 21-10-2012
Bebesita ma 4 i pol miesiaca i jak do teraz najwygodniej nam sie chustuje w kieszoncePodwojnego X zakladam na krotkie dystanse, ale mam caly czas wrazenie, ze mala za bardzo mi w tym zjezdza...
Marcelinę (niecałe 3 miesiace) nosze w kieszonce, baaardzo rzadko w 2X
Barka(niecałe dwa lata) póki co do chusty przekonuję, czasem noszę na biodrze, kilka razy w plecaczku. Cięzko mu zrezygnować z wolności ale jak nóżki bolą to i chusta się nada![]()
Mam Nati Safari i czekam z utęsknieniem na zakupioną Inkę![]()
Tak, my musimy jeszcze tego kangurka poćwiczyć, bo jest moim zdaniem lepszy od kieszonki - nie trzeba się owijać materiałem.Zamieszczone przez annamamaalexa
Krzyś (teraz 8 mies.) od 6 dnia życia noszony w kołysce w chusta.pl, teraz na pionowo w tejże na biodrze. Moim zdaniem świetna na początek przygody z chustami i dla tych co nie chcą pionizować za wcześnie.
Wypróbowane także Lulu i da się. Jak był mały (2,5 - 3 mies.) to chętnie zasypiał w Lulu i bez noszenia.
W wiązance standard noszony w kieszonce i w 2X - przemienne mody były, teraz głównie w prostym plecaku.
No i kółkowa len od Oppamamy - o niebo lepsza od wszystkich bawełnianych, które się nam ślizgają niezmiernie i trzeba dociągać. Na krótkie wypady z i do auta.
Mamy Paprykę i Indio 4,6, kieszonkę, oliwkę kółkową, czekam na MT i jeszcze mam nosidło zakupione w lumku za całe 9 PLN do okiełznania.
Wglądam tych nowych didków od petisu i może się skuszę na kolejną wiązankę( a raczej męża skuszę hihi)
Julek 6,5 miesiąca noszony w kieszonce i 2x (najczęściej jednak w kieszonce) w pięknym didymosie indio![]()
Do opanowania: wiązanie na plecach.
Do kupienia: MT![]()
Ja od pierwszego razu - gdy Kaja miała ok. dwa miesiące - nosiłam ją we florencji w 2x, czasami na biodrze ale to raczej chwilami po domu bo za dużo mi się plątało między nogamialbo wokół bioder. Obecnie - od kiedy Kaja skończyła 8 miesięcy - obecnie ma 11 - noszę ją w MT - super sprawa. Noszę ja tylko i wyłącznie z przodu - uwielbiam gdy mam ją tak blisko do całowania i mówienia do niej no i ona oczywiście to uwielbia
![]()
Agnieszka - kobieta, żona, mama dwóch uroczych dziewczynekwww.melkaj.blogspot.com
mei tai-e, chusty kółkowe
Tosia - 2 miesiace. Najczęściej nosimy sie w kieszonce i 2X. Próbuje kangurka. ale jakoś płaczliwie nam to idzie.
Mam Hoppa 4,7, planuje Mt jak usiądzie
Marysia-6,5 miesiąca
leoś 4,1
MT Vegi
kółkowa kangoogoo
kółkowa anna storch idzie
pouch samoróbka
wiązania preferowane:
kieszonka (odmieniło mi się z 2X), na biodrze w kółkowej i pouchu,
z przodu w MT
ćwiczymy plecaczek (o matko, koszmarnie nam wychodzi, psyche mi siada,że ona jest z tyłu), mąż ćwiczy też psychicznie MT na plecach, lepiej mu wychodzi niż mi![]()
w planach krótka na kangura po domu i plecaczek prosty, jak opanuję strach.
Sara 17 m-cy [chyba muszę sobie czwarte dziecko sprawić, bo mi młoda wyrasta], plecaczek, a wieczorem lubimy przed snem potulić się w kieszonce [jak to opowiadam wzbudzam zgrozę wśród znajomych mam].
Używam długich wiązanych.
Mam też MT, ale sporadycznie po nie sięgam.
Do roku - koala lub MT na brzuchu, po roku - prosty plecaczek lub MT na plecach![]()
dziekuje wszystkim za odpowiedzi![]()
na razie wiec bede sie bawic dlugimi chustami, a potem najwyzej bede sie zastanawiac nad krotka.
Chust przeciez nigdy za malo
Pozdrowka wszystkim.
Agata - Hashimotka, mama Macka (Styczen 2008) i Julia (maj 2014)
Hania ma teraz 3,5 mis, jest noszona od 2 mies. Chusta 4,6 m Nati Toscania, wiązanie glownie kieszonka. 2X niezbyt mi wychodzi, może jak się nauczę na warsztatach za tydzień, to będę nosić i tak....
Jaś ma 6,5 miesiąca, noszony od 4 miesiąca w nati, teraz od miesiąca jedynie leo naturmy nosimy się głównie w 2x, zaliczamy tak dwa spacery dziennie, w trakcie których Jasio słodko śpi - wózek został stanowczo odrzucony. A gdy zwiedzamy świat, to głownie wiązanie na biodrze. Zdziwiłam się trochę, że większość preferuje kieszonkę, mi durzo łatwiej zamotać się w 2x. W planach mamy jeszcze plecaczki, ale narazie dobrze mi z małym z przodu - uwielbiamy się tulić
![]()
Z doświadczeń, które mamy wynika, że najczęsciej na początku rodzice decydują się na długą chustę (noworodek), a po kilku miesiącach nabywają krótką (wiązaną, kółkową). Gdy noworodek podrośnie, a rodzicom udzieli się szał zakupowy, zaczynają eksperymenty z ergonomicznymi i azjatyckimi.
Prędzej czy później pada pytanie, czy krótka (wiązana, kółkowa, pouch) jest potrzebna - dobrze wiedzieć, że jest to fajna opcja. Tyle że zanim rodzic popędzi do sklepu, pokazuję mu, jak wykorzystać kawałki materiału, które ma w domu
Rodzice, z którymi się stykamy najczęściej używają:
Noworodki:
-podwójnego X i kieszonki
- kołyski przy noworodku, szczególnie jeśli zaczynali z kółkową
A po przeszkoleniu przesiadają się na biodro. Na kangura decyduje sie ułamek procenta populacji.
Żywczyki kilkumiesięczne:
-podwójny X
- cała gama siodełek
- plecaczki (tu rózne wersje w zależności od preferencji)
Chodzące:
- nadal to, co powyżej plus nosidła azjatyckie/ergonomiczne.
Nasze własne dziecko noszone od samego początku:
- wiązanie podwójny X (lepiej się sprawdzał niż kieszonka)
- plecaki polubił, gdy usiadł
- do ergonomicznych/azjatyckich się przesiadł w okolicach drugich urodzin
- nadal jest noszony, gdy zajdzie taka potrzeba (wiązanka, tradycyjny podaegi- to ja, ergo lub bondolino - Marcin)
-----------------------------------------------------------------------------------
Kasia z Chustomanii