Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: ścierki z mikrofibry

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie ścierki z mikrofibry

Pytanie do dziewczyn szyjących - gdzie kupujecie ścierki z mikrofibry - bo ja kupiłam sobie taką z firmy morena, chłonie super (ścierka do podłogi to jest, więc 2 porządne wkładki z niej wyszły nocne) niestety jest niebieska i farbuje, więc muszę prać ręcznie Znalazł gdzieś ktoś może białe? Podobno też bambusowe są, no ale gdzie? Pomóżcie

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie Re: ścierki z mikrofibry

Kurcze, jak farbuje ta mikrofibra to nie wiem czy powinnaś ją stosować, wiesz to jest produkt do podłogi może są tam jakieś substancje szkodliwe dla dziecka.
    Ściereczki to chyba były Ravi.
    Wiem że ściereczki są tańsze od oryginalnych wkładów ale ja się trochę boje ich stosować ze względu na ich przeznaczenie.

Miejscowość
    Krosno

też się właśnie nad tym zastanawiałam, i może przejdę po prostu na ręczniki z ikea, też super chłoną, tylko trochę bardziej pękata pupa, ale ja to nawet lubię - wczoraj jak wyszły mi wszystkie otulacze i musiałam małemu pampka założyć to jakaś ta pupa taka śmieszna mała

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

o ściereczkach Ravi były już wątki. Poszukaj w wyszukiwarce. Kupuje się to w sklepach typu chemia gospodarstw domowego. ja osobiście zakupiłam jedną na próbę i używam jednak jako ścierki.

Co do mikrofibry - chyba formichiere ma rację. Jak farbuje to odpada. Ja kupiłam na wkład ręczniczek kuchenny z mikrofibry. Może nie wyszło najtaniej (coś ok. 8 zł w markecie), ale materiał wydawał się w miarę, no i nie farbuje, pomimo intensywnego niebieskiego koloru. A chłonność jak w oryginalnej wkładce.

ręczniki sa super, ale faktycznie pupa rośnie

Chustomanka Awatar darijah
    Miejscowość
    Wrocław

Też kupiłam kiedyś ścierkę do podłogi z mikrofibry , też była niebieska i też farbowała okrutnie - jedyna różnica , że była z innej firmy
    Polecam za to kupowanie ściereczek , które są przeznaczone do osuszania rąk. W nich na pewno nie ma jakichś strasznych syfów bo w końcu są przeznaczone do kontaktu ze skórą. Ostatecznie i tak żadna z tych ścierek nie dotyka bezpośrednio do pupy dziecka bo wkładamy je do środka kieszonki. Jeśli ma być inaczej to polecam obszycie bawełną.
    Miluszka ::marzec 2008 :: Olafko ::lipiec 2011::

https://www.facebook.com/MioUnico - unikatowe nery na różne bajery dla dziarskich chustomatek; szyte z nowych, recyklingowanych i chustowych materiałów; również na indywidualne zamówienia ::

Miejscowość
    Krosno

dzięki, zatem ścierka idzie do podłogi a poszukam ręczniczka

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

ja używam zółtych i nie farbują, miałam tez błekitną i bylo ok
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

zanim się kupi wieksze ilości dobrze jest potestować. Mikrofibra mikrofibrze nierówna, jedna chłonie lepiej druga gorzej, jedna farbuje, inna nie. Mam w mieście taki sklep "Textil market" (to jest sieć, więc pewnie w innych miastach też są) i tam kupuję takie małe ściereczki 30x30cm, są luzem, bez opakowania, różnokolorowe. Chłoną bardzo dobrze i nie farbują w ogóle.
    Podobno dobre sa tez ściereczki z Lidla.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chusteryczka Awatar atelka

ja kupiłam ręcznik kuchenny Jan Niezbędny (około 9zł) i składam na pól i jeszcze na 3 i jest z tego super chłonna wkładka. W lidlu też teraz były takie większe ręczniczki mikrofibrowe. Piorą się
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustoholiczka
    Miejscowość
    okolice Wrocławia

Ja mam ściereczki z mikrofibry kupione w Tesco (robione dla ich sieci) kosztują ok 8,50 - bardzo dobrze chłoną, mają wymiar 60x40, są białe i świetnie mi się sprawdzają jako pieluchy.
    Mati 03.2005 Martynka 09.2008 Szymonek 12.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Rabka/Warszawa

dziewczyny tak się zastanawiam...
    czy Wy nie boicie się układać na pupie dziecka materiału z niewadomego pochodzenia? Jeśli coś jest do podłogi/kurzu/okien to pomimo co piszą na opakowaniu nie jest z najwyższych składników, pewnie jest farbowane itd. NIe znacie procesu produkcji...

Mnie przyznam szczerze przerażają nawet ręczniki z IKEA. Do wycierania ok, ale żeby pupę w tym trzymać to na prawdę bym się bała.

A ścierki to już nigdy w życiu bym w pieluchę nie włożyła. Może nawiedzona jestem

Miejscowość
    Łódź

Wiesz ja też mam czasem takie wątpliwości. Nawet się zastanawiam czy polar przy pupie jest zdrowy, no ale to już moja własna śruba z czasów kiedy starsza córa miała silna alergię i uczulać mogło wszytko. Kocyk polarowy też był wtedy bardzo na cenzurowanym. Takie pieluchy to by w ogóle odpadły w przedbiegach.

Na 100% najzdrowsze są naturalne niebarwione i niebielone materiały, tylko że to już jest towar luksusowy. Ja w domu i tak jadę głównie na tetrze, bardziej chłonne rozwiązania zostawiam na wyjścia, wyjazdy i inne specjalne okazje. I to też nigdy bym nie dała ścierki przy pupie, tylko do wewnątrz. Chociaż czort wie czy nie wychodzi to na jedno. :x

Chustomanka
    Miejscowość
    Rabka/Warszawa

no właśnie...

wiesz u nas też średnio z kasą ale rozdzieliłam wydatki, zamiast zabawek kupuje właśnie pieluchy i swoje potrzeby ubraniowe zostawiałam na czas gdy wszystkie pieluchy będą na stanie. I tak od stycznia kupuję co miesiąc kilka dwie trzy nowe, reszta używki.
    I troche tetry i trochę od Ani z Ekobaby tych lepszych po 7 złotych. Część przerobiłam na mniejsze, większych mam kilka. I tak się zbiera powoli.

Mam trochę bielonej tetry ale tę stosuje do wycierania buzi czy Starszakowi na te chwile kiedy idę karmić i nie wiem czy zdążymy do nocnika.

Ale właśnie jest tak, że boje się stosować nie znanego pochodzenia materiały przy pupie. Wiadomo że to bardzo delikatne miejsca są.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

niewątpliwie macie rację z tym farbowaniem
    sciereczek mozna łatwo unikać, kupić oryginalne wkładki ale co z ubrankami? ja wątpie w to szczerze, że nawet jakieś nexty, early days, mothercare są szczególne pod tym względem, wszytko i tak produkowane w chinach niestety

z drugiej strony kupienie porzadnej ściery na dobrą wkładkę i uszycie z niej wkładki średnio się opłaca, mozna niewiele dopłacić i mieć gotową wkładkę

ja używam ściereczek ale nigdy bezpośrednio przy skórze
    nie zauważyłam reakcji alergicznej, wiec stosuje dalej

moje dziecko liże panele na podłodze albo ssie róg serwetki na stole u babci, a to z pewnością antyalergiczne nie jest

zbieram się na zakup niebielonej mikrofibry w kawalku i zebrać sie nie mogę wiadomo o co chodzi
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez alajakubik

moje dziecko liże panele na podłodze albo ssie róg serwetki na stole u babci, a to z pewnością antyalergiczne nie jest

mojego czeka wkuchni niestety pcv- ałka

zbieram się na zakup niebielonej mikrofibry w kawalku i zebrać sie nie mogę wiadomo o co chodzi
    a bardzo drogie to ustrojstwo?

Miejscowość
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez alajakubik
    sciereczek mozna łatwo unikać, kupić oryginalne wkładki ale co z ubrankami? ja wątpie w to szczerze, że nawet jakieś nexty, early days, mothercare są szczególne pod tym względem, wszytko i tak produkowane w chinach niestety
    wkładki do BG też z chin

Chustomanka
    Miejscowość
    Rabka/Warszawa

Dziewczyny teraz 90% rzeczy z Chin i to mi jakoś nie przeszkadza. Jednak produkcja ubranek dla dzieci czy certyfikowanych pieluch to nie to samo co produkcja ścierki do podłogi. Będę trzymać się tego, że jednak nad ubraniami dla dzieci jest jakaś choćby niewielka kontrola.

Chusteryczka Awatar atelka

Powiało chińskim strachem Chemia nas otacza i chyba nie da się tak zupełnie od tego odseparować.

Mam tych ścierek szt. 3 i jak już mi wszystko wyjdzie (a raczej rzadko się zdarza) to wpycham do kieszonki. Zawsze taka rezerwówka.
    Małej nic się nie dzieje ale za to ostatnio moja mama zaczerwieniła dziecku zadek w blueberry z oryginalna wkładką mikrofibrowo-konopną. Nie mam pojęcia jak to się stało. Może były źle wypłukane...

Dodatkowe oryginalne wkłady, które zakupiłam rozeszły mi sie popieluszkach które kupiłam bez wkładek. Ale ciągle chcę sobie sprawić nowe.
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustonoszka

Domyślnie

Od dawna z powodzeniem używam jako wkładek ścierek do podłogi z mikrofibry z kauflanda i nie zauważyłam, żeby coś się działo.
    To są granatowe ścierki marki Grosik, nie pamiętam już jaki producent, o wymiarach 50x40, z grubej mikrofibry. Po złożeniu na 4 dają chłonną wkładkę, która lepiej chłonie niż duże wkładki z BG (drugie na liście ulubionych) i przede wszystkim SZYBKO schnie i tym bije BG na głowe.
    Te ściereczki przed pierwszym użyciem wrzuciłam na 90 stopni do pralki bez innych pieluch i potem jeszcze na drugie pranie na 40 stopni, (trochę farbowały przy przy pierwszym praniu) i od tamtej pory to moje ulubione wkłady do kieszonek. Chłonne, szybko schną i kosztowały niecałe 6 zł.

Uprawnienia umieszczania postów