Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 24

Wątek: Tetra kontra inne składane dla noworodka?

Chustonoszka Awatar formica
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie Tetra kontra inne składane dla noworodka?

Trafiłam tu jako fanka chustonoszenia w poszukiwaniu nowszych informacji, jako że trochę upłynęło od czasu kiedy ostatni raz nosiłam moją Nadziejkę (5lat) i wiele mogło się zmienić. Teraz na świat pcha się Nataniel i chyba potrzebuję weryfikacji posiadanych wiadomości.
    I tak trafiłam przez przypadek na to podforum zainteresowa ideą używania pieluszek wielorazowych. Zdążyłam już przeanalizować wszystkie za i przeciw i nawet męża przekabacić, bo starsza córa była na chowie jednorazówkowym.
    Grzebię już w forumowych wątkach pieluszkowych od jakiegoś czasu i mętlik nieco się rozwiał, ale wciąż potrzebuję jakiegoś wsparcia czy dobrze kombinuję.
    Syn nie będzie duży, najprawdopodobniej waga około 3200g.

Z tego co wyczytałam na początek (ile trwa początek? ) polecacie tetrę + otulacze lub w ogóle rezygnację z wielo na rzecz jednorazówek.

Wolałabym od razu zacząć od tetry, ale jak tylko wspomniałam o tym pokoleniu rodziców i teściów wybuchły ataki paniki o odparzenia tego małego tyłeczka, co to się jeszcze nie narodził.

A teraz seria pytań:

1.Czy przy używaniu tetry rzeczywiście wzrasta jakoś prawdopodobieństwo odparzeń? Przecież często wymieniana pieluszka i zadbana czysta pupcia nie powinna stwarzać takich problemów.
    2.Czy przy używaniu tetry od pierwszych dni, dobrze byłoby używać też wkładek polarowych, które odciągałby troszkę wilgoć od skóry?
    3. Czy można takich wkładek używać u takiego maluszka?
    4. Jaka różnica jest pomiędzy pieluchami do składania tetrowymi, flanelowymi, a np bambino mio? w chłonności i delikatności w dotyku? czy warto inwestować np w bambino mio na te pierwsze dni, przynajmniej na nocki?
    5. Otulacze => z tego co wyczytałam dla takich maleństw poniżej 3,5kg polecacie otulacze Bambino Mio rozmiar 1, jako że są najmniejsze z tych dostępnych na rynku, tak?
    6. Czy otulacze innych firm powinnam w tym pierwszym okresie wziąć też pod uwagę? (chodzi mi o to, żebym nie kupiła czegoś co będzie musiało leżeć i czekać na wykorzystanie, bo mnie najnormalniej teraz nie stać na inwestowanie w przyszłość )

Oglądam cuda jakie tu macie i mnie aż skręca, bo już chciałabym zacząć kompletować wyprawkę na później i moja słaba silna wola ma niezłą jazdę ze mną

A teraz planuję zakupić na początek 40 pieluszek (tetra? coś innego?) do składania + cztery otulacze, i zobaczyć jak taka ilość się sprawdzi. Potem ewentualnie będę dorzucać do tej puli kolejne. Czy to dobry pomysł?

Za wszelkie rady będę wdzięczna.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

od urodzenia córki używam wielorazówek
    formowanki z welurem albo polarkiem w środku. Teraz ma 3 miesiące i używamy m.in. tetry z wkładkami welurowymi lub polarkowymi. Od początku też używam babmbino mio do składania(uzywam tez u synka 19miesięcy). Najmniejsze otulacze jakich używałam to Bummis.
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustonoszka Awatar formica
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

A formowanki jakich firm najlepiej wybierać dla takiego malucha?
    Żeby za duże nie były i nie przeciekały boczkami, bo rozmiar rozmiarowi nie równy.

Chustomanka Awatar ewaruszki
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

ja za dużego doświadczenia w składanych pieluszkach nie mam, bo z takich to tylko tetry używaliśmy, ale wiem, że to, że są one (w sensie te inne) bardziej chłonne to nie ulega wątpliwości. Spróbuj sobie upolować kilka próbnych sztuk tutaj na bazarku, żeby sprawdzić co Wam będzie najbardziej odpowiadało. Wkładki polarowe jak najbardziej możesz używać od początku.
    Natomiast co do odparzeń po tetrze to już bajka - to akurat przetestowaliśmy na tygodniowym Mieszku, bo wtedy przeszliśmy na tetrę z powodu odparzeń po jednorazówkach.
    Życzę miłego wielo - coś czuję że też to polubisz

Chustofanka Awatar Weraho
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Mnie sie córka urodzila bardzo drobna i otulacz bummis jest super. Po róznymi wzgledami(ma np. zaslepki do rzepow- co jest wielkim udogodnieniem- np nie podrapiesz nozek dziecka).

Ja mam tylko jednego prefolda i wydaje mi się, ze mozna zainwestowac w kilka sztuk,ale flanela/tetra się wystarczajaco dobrze sprawdza. Za to na noce kupilabym jakaś chlonne formowanki, bo z tetra w nocy to jednak zbyt duzo zamieszania jest.
    Ja osobiscie wolę pieluchować Zosię w flanelę- jest chlonniejsza, delikatniejsza w dotyku, latwiej sie sklada.

Polarkowe wkladki są super dla malucha.
    Do rozwazenia sa też papierki wiskozowe- dzialają podobnie jak polar/welur-tylko troszkę gorzej izolują od wilgoci.

Powodzenia
    Mama Marysi, Zosi i Michałka

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez formica Zobacz posta
    A formowanki jakich firm najlepiej wybierać dla takiego malucha?
    Żeby za duże nie były i nie przeciekały boczkami, bo rozmiar rozmiarowi nie równy.
    nie mialam firmowych formowanek, szyłam sama
    DOULA

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cześć

Otulacz BM wcale nie jest najmniejszy na rynku. można kupić P (i NB) IV ale wg mnie nie potrzeba. Balbiśka właśnie się urodziła 3200 i po powrocie ze szpitala od razu wskoczyliśmy w składane.
    dokładnie w Kikko niebielone.
    Ryzyko odparzeń zdecydowanie wzrasta przy pieluszkach jednorazowych, z tym ,że wielo są( bo są) pracochłonniejsze
    wg mnie nie powinnaś słuchać"starszego pokolenie" oni mają w głowach ceratki itp.
    Moja mama też miała obiekcje dt "moich pieluch" a ostatnio sama cioci tłumaczyła co i jaki ...dlaczego warto
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Ja zaopatrzyłam się w 20 sztuk bambino mio i zaczęłam też szyć formowanki. Mam tylko mały dylemat, czy pieluszki BM nie są zbyt duże dla noworodka? Nie będą wystawały spod otulacza? Z Zuzą zaczynałam wielopieluchowanie jak była trochę starsza dlatego nie mam rozeznania z maluszkami.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Przede wszystkim witaj. Ja trafiłam tu dokładnie tak samo jak Ty... dzięki chuście. I buszując po forum odkryłam wielorazówki.

Przy używaniu tetry warto zastosować wkładki "sucha pieluszka" czyli najzwyklejszy polar. Są rewelacyjne, odprowadzają wilgoć od skóry maluszka. I można ich używać od pierwszych dni życia.

Mam i tetrę i bambino mio. I różnicy nie zauważyłam, bo i jedne i drugie to bawełna, więc super chłonności nie mają. Ale przy częstej zmianie pieluszki nie ma to znaczenia. A dla większej chłonności zawsze można zaopatrzyć się w coś bardziej chłonnego np. bambus.

Słyszałam, że imse vimse ma otulacz PUL z wycięciem na pępuś dla takiego maluszka. Warto kupić jakiś najmniejszy żeby używac od samego początku. A że z niego szybko wyrośnie, to potem wypróbowac otulacz one size.

Z tym, że one size od pierwszych dni życia raczej będzie za duży, dlatego najlepiej wypróbować go od 2-3 miesiaca.

Oprócz otulaczy PUL polecałabym ze dwa najmniejsze otulacze z polaru.

Na noc dla takiego maluszka mogłabyś spróbować kieszonek PUL. Z tym że tak jak w przypadku otulacza one size od pierwszych dni będzie raczej zbyt duży. Moze jakąś najmniejszą kieszonkę PUL?
    A jeśli już będziesz miała kilka otulaczy, to może jakieś małe chłonne formowanki na noc.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta

Mam i tetrę i bambino mio. I różnicy nie zauważyłam, bo i jedne i drugie to bawełna, więc super chłonności nie mają.
    ................
    Z tym, że one size od pierwszych dni życia raczej będzie za duży, dlatego najlepiej wypróbować go od 2-3 miesiaca.
    wg mnie bambino mio są chłonniejsze od zwykłej tetry

moja córka urodziła się z wagą 3490 i BumGenius był dla niej idealny od urodznia

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    Mam tylko mały dylemat, czy pieluszki BM nie są zbyt duże dla noworodka? Nie będą wystawały spod otulacza?
    BM składałam z tej krótszej strony i były ok, zwłaszcza że mam córkę i moczy pieluszke po środku a własnie przy takim złożeniu najbardziej chłonny jest środek
    DOULA

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

BM są ok dla 3200 dziecka
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustonówka

Smile

Cześć dziewczyny!
    Mój dzidziuś jest jeszcze w brzuszku a ja również od kilku tygodni zaczytuję się na tym forum w różne uwagi i rady odnośnie pieluszek wielorazowych. Strasznie fajna sprawa, na tyle mi się spodobała, że chyba też spróbuję maluszka na początku potrzymać w tetrze, muślinie, ręcznikach frotte z IKEI i PULowych otulaczach, a co do wkładek polarowych to już sobie powycinałam z koca polarowego z IKEI. Powiedzcie mi proszę czy stosuje się jednocześnie wkładki polarowe i papierki w celu ochrony polarku przed kupkami? Dzidziusia spodziewam się za 9 dni i zastanawiam się czy podołam temu wszystkiemu. Podziwiam Was za wytrwałość. Ja też umiem szyć i robić na drutach ale myślę, że na razie dam sobie z tym spokój i zobaczę jak mi pójdzie z moim zestawem startowym, czy się nie zniechęcę. Pozdrawiam gorąco forumowiczki.
    Ostatnio edytowane przez lajol ; 16-11-2009 o 16:16

Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lajol Zobacz posta
    Powiedzcie mi proszę czy stosuje się jednocześnie wkładki polarowe i papierki w celu ochrony polarku przed kupkami?
    Z polaru kupki spierają się bez żadnego problemu, najlepiej spłukać je pod silnym strumieniem zimnej wody i dopiero wrzucić do wiadra. Żadne plamy nie zostają.
    Na pewno dasz radę, grunt to nastawienie, a w praktyce sama dojdziesz do tego, co Ci najbardziej pasuje.

Chustonówka

Domyślnie

Witaj Erithacus!
    Super, że jesteś bo mam pytanko odnośnie tych wełen merynosowych, które kupiłaś. Bo widzisz zastanawia mnie czy 50g wełny starcza na otulacz? Pisałaś, że z 3 motków wyjdą Ci 4 otulacze, ale nie mam pewności czy te stare linki prowadzą do tych samych produktów co wcześniej.

Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Wiesz co, wytrwałości starczyło mi tylko na dwa otulacze ale spokojnie z jednego motka wyjdzie jeden cały i jeszcze trochę zostanie.
    Nie wiem, czy tamte linki jeszcze działają, ale to ta wełna: http://www.interfox.com.pl/sklep/index.php?cat_id=38
    Ostatnio edytowane przez erithacus ; 16-11-2009 o 21:42

Chustofanka
    Miejscowość
    Stolica i okolica

Domyślnie

Podepnę się z pytaniem
    Starszego zaczęłam wkładać w wielorazówki ok 10ms (tetra, ręczniki, otulacz pul) nigdy nie używałam niczego do 'odciągania wilgoci od pupy'. Teraz zamierzam zacząć z noworodkiem. Czy ten polar lub coś innego nakładanego w celu odciągnięcia wilgoci od pupy jest ważny dla takiego malucha, jak bardzo i dlaczego? Mam jakoś obiekcje przed kolejną warstwą grzejną...
    podzielcie się wiedzą i doświadczeniem plss
    Ula, mama Seweryna (marzec 2008) i Bruno (listopad 2009)

Chustonówka

Domyślnie

Erithacus - dziękuję za odpowiedź. W takim razie muszę się jeszcze zastanowić czy nie wyposażyć mojej dzidzi w otulacz wełniany handmade

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

my za namową Anuszki od urodzienia jedziemy na 40 superchłonnych tetrach od galiano (allegro) i 4 otulaczach - 2PULe i 2niepule - ite niepule to IV i sa malutkie (szczególnie że jeden z nich ma rozmiar PREMATURE 2-4 kg.

czasem wkłądamy do nich papierki co wylapują twarożek z kupki, a czasem używamy formowanek zbambusa, ale jeszcze ich nie rozgryzłam..

odparzeń nie ma, bo często zmieniam pieluchę zaraz po zabrudzeniu - kupę to słychać jak idzie, a poza tym często sonduję paluchem w poszukiwaniu sika
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chustofanka Awatar Weraho
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dafinka Zobacz posta
    Podepnę się z pytaniem
    Starszego zaczęłam wkładać w wielorazówki ok 10ms (tetra, ręczniki, otulacz pul) nigdy nie używałam niczego do 'odciągania wilgoci od pupy'. Teraz zamierzam zacząć z noworodkiem. Czy ten polar lub coś innego nakładanego w celu odciągnięcia wilgoci od pupy jest ważny dla takiego malucha, jak bardzo i dlaczego? Mam jakoś obiekcje przed kolejną warstwą grzejną...
    podzielcie się wiedzą i doświadczeniem plss
    Papierki/polar są raczej udogodnieniem niż koniecznoscią.
    Papierek daje wtedy gdy spodziewam się kupy(czyli prawie zawsze). Polarek na noc(rzadziej zmieniana pielucha to i ryzyko odparzenia wieksze).

Wkladka polarkowa faktycznie grzeje, ale nie jakoś bardzo, bardziej grzeją kieszonki z polarkiem
    Mama Marysi, Zosi i Michałka

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Oj, wiem jak to jest kompletować wyprawkę...zwłaszcza, że potem w praktyce może się okazać, ze co innego odpowiada... Ale naprawdę warto
    Ja też stosowałam od urodzenia BumGenius i Wonderoos. Mała miała 2700...może i pupka trochę większa, ale w niczym to nie przeszkadzało
    Tylko, ze na początku wkładałam tetrę albo Bambino Mio (moim zdaniem są zdecydowanie chłonniejsze!!!) przy pupie dziecka. Wkładki polarkowe "Zawsze Sucho", jak najbardziej, bo z nich łatwiej spierze się kupcia...
    a formowanki mi się wydaje, ze na później, nawet nie ze względu na rozmiar, tylko po prostu trzeba by wydać mnóstwo pieniędzy, bo przy maluszku przy byle mokrym bączku trzeba by wszystko zmieniać... dlatego zdecydowanie ekonomiczniej ze 4 otulacze PUL- owe albo inne. A ja używałam kieszonek jako otulaczy, dzięki temu miałam na później kieszonki, no i kilka dodatkowych wkładów z mikrofibry, czy bambusa do użycia.
    Życzę miłego pieluszkowania

Uprawnienia umieszczania postów