Bo pieluszka traci chłonność podobno. Ale chyba chodzi o płukanie w płynach a nie pranie.
A płyn do naczyń odtłuszcza.
Bo pieluszka traci chłonność podobno. Ale chyba chodzi o płukanie w płynach a nie pranie.
A płyn do naczyń odtłuszcza.
Ostatnio edytowane przez Mamusia Jasia ; 14-12-2010 o 12:45 Powód: dopiska
Kejt w płynach możesz, tylko nie w płynach zmiękczających, które mogą zatłuścić pieluszkę.
jak pisałam kiedyś - piorę w Urlichu. on ma tylko surfaktanty, kwas mlekowy i wodę![]()
A kieszonki w płynie do mycia naczyń mogą zostać na cała noc w wiadrze, czy to będzie przegiecie? Bo mnie noc zastała, nie włączę juz głośnje pralki....
a nie możesz ich ręcznie wypłukać, odcisnąć i do wiaderka wrzucić żeby sobie na pranie do jutra poczekały?
Beata mama Grzesia (30/03/96) Ani (14/08/07) i Jasia (16/10/09)
Mam pytanie czy płyn do płukania sonett ( skład woda + 15-30 % kwas cytrynowy) używa ktos do płukania pieluch ? Czy przy takiej zawartosci kwasu moż zaszkodzić PUL-owi. Muszę znaleźć coś do płukania pieluch, bo mam niesamowicie twardą wodę i pieluchy po praniu i wysuszeniu sa jak deska.
I jeszcze jedno pytanie jak to jest z kulami do prania, bo jedni piszą że do pieluch mogą być, inni że nie i w sumie już nie wiem jak to jest.
Prosze o odpowiedź bardziej zorientowane osoby.
Agahk - o płynie do płukania nie wiem.
Na początku tego wątku Magda pisała o jakimś specyfiku Sonett z kwaskiem cytrynowym w miejsce kwasku z torebki (dla potrzeb kuracji antyzłogowejh)
Kule do prania pieluch jak najbardziej mogą być - pewną dezorientację wprowadza raczej zagadnienie czy konieczne jest równoczesne stosowanie NappyFresh czy można bez (w sensie czy pranie w samych kule działa jedocześnie antybakteryjnie).
Dla pewości lepiej dodać szczególnie jeżeli się pierze w temp niższej niż 60 st.
Na forum podniósł się jeszcze jeden głos, że pranie w ekokulach na dłużsżą metę powoduje niedostateczne odtłuszczenie pieluchy i prowadzi do narastania problemu przecieków.
W tym temacie nie mam zdania, ja piorę cyklami - tzn. 2-3 tyg jedyni w ekokulach na 60 st, potem 2-3 tyg w Urlich Natuerlich i do tej pory nie zauważyłam takich problemów.
Anitoanelko - ja wszystkie pieluchy piorę w 60 st, polarowy otulacz też i nie zauważyłam nic niepokojącego.
Mirabel dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zaopatrzę się chyba w te kule i skorzystam z twojego sposobu prania, zobaczymy jak to wyjdzie "w praniu"![]()
Wsadziłam kieszonki do wiadra z płynem do naczyć i po jakiś 2h wsadziłam je do pralki z resztą pieluch. I mi się narobiło.... nie wypłukałam ich przed włożeniem do pralki, a płynu dałam sporo.... dopiero po 8, albo już 9 cyklu prania przestało się wszystko pienić....
mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu
Czytalam wczoraj pol nocy. I moze juz ze zmecznenia ale nie skumalam - Najpierw gotowanie w kwasku pozniej stripping czy odwrotnie?
"W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.