mi się wydaje, że twardość wody jest tu kluczowa. po pierwsze przy zbieraniu się osadu na materiale a po drugie w efektywności prania. przy tym samym proszku i temperaturze pranie w wodzie miękkiej na pewno będzie skuteczniejsze niż przy wodzie twardej.
klikam tu od października 2007...mama magdalenki [07.07] i marcela [08.09]
Akademia Noszenia Dzieci - współzałożycielka i trenerka - szkolenia na doradcę noszenia w chustach i nosidłach miękkich
a ja nie wiem jaka mam wode. obstawiałabym średniąpieluchy potraktowałam nastepująco: pranie 60 stopni z proszkiem i 2 torebkami kwasku - przepłukanie wszystkiego w wiadrze z płynem do mycia naczyń - płukanie w pralce. wydaje mi się, że sa bardziej miękkie. 'zapachu' nie miały i nie nabyły.
Odkopuje temat co do prania pieluch. Czy kwasek cytrynowy może być taki płynny...w takiej buteleczce cytrynka
I jeszcze jedno pytanie czy płyn do prania BioD się nadaje??? On chyba jest na bazie mydła więc chyba nie bardzo, co???
O kurcze!!! A ja piorę na 60 i czasem na 90 ze zwykłym proszkiem i myślałam, że wysuszenie na słońcu wystarczająco antybakteryjnie działa. U mnie dominuje tetra, formowanek kilka. Chyba muszę jutro z kwaskiem spróbować.
przebrnęłam wątek SUPERRRRR
Ale brak mi w niminformacji następujacej...
kupka zafarbowała mi otulacz heiny hains i po praniu nie zlazło
do tego ten otulacz jest dość kłopotliwy gdyż polarone nogaweczki i pas farbują biały pull
macie jakąś radę na to???
Em...to zadałaś mi cwieka...muszę jeszcze raz przestudiować skład
Właśnie gotuję gar z wodą żeby zalać piluchy PUL-owe wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym. Tylko zastanawiam się czy taki z buteleczki- cytrynki też może być?
Super wątek!!
Widzę, że nowe wyzwania przede mną
Niedługo pierwsze PULe trafią w moje łapki i na pupkę mojego dziecięcia. Na razie zamierzam jako wkładów używać tetry.
Kompletnie nie przemyślałam jednak jeszcze sprawy prania... Jakoś cały czas spychałam ten temat do podświadomości wizjami zwykłego wrzucania do pralki. Chyba muszę zrewidować swoje poglądy. I to szybko.
Co z przepisem na kwasek?
ja chciałbym poprosić o przywrócenie pierwotnego tytułu wątku![]()
![]()
magda ciągle podczytuję ten wątek nie rób tego jesteś autorką kwaskowania i sodowania pieluch w calym pieluchowym świecie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ile pieluch uratowałas i finansów to nikt nie wie!!!
kto sie podpisuje???