Magda1980, ale dlaczego nie pierzesz pula w 90st ? Ja często kieszonki traktuję 95st w pralce i nie zauważyłam żeby coś z nimi było nie-tak..
Proszę o uzasadnienie![]()
Dodam pytanie:
czy można kieszonki z PULem namoczyć w kwasku cytrynowym?
Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.
Nie polemizuję, bo pieluchuję dopiero 3 mc...ale
Właśnie gotuję pieluchy z kwaskiem cytrynowym...i nic nie śmierdzi, mam nieodparte wrażenie ,że wodę z gara można by pić.
Może jednak te dodatki antybakteryjne nie są takie złe? ja używam Bio-D.
Może warto i gotować i jednak dosypywać tego dodatku.
Może jak napisała b.szczelna dużo zależy od pralki??
Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.
Pondo a jaką masz pralkę? Oj marzy mi się nowa pralka.![]()
![]()
SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
Zuzanna i Franciszek
W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.
bio-d używam.
zawsze piorę w 60 st. a czasem-czyt. raz na 1,5-2 mies. robię to w 90 st.
pielusie mieciutkie, pachnące.
Pul nie lubi kwasku podobno po nim sztywnieje i w efekcie przecieka.
No i znaczenie wg mnie ma to jak duze dziecko siusiatj. te karmione wyłącznie piersią mają zupełnie inny sik
-taki bardziej fajny powiedziałabym. Jak dziecię zaczyna cos innego wcinać to już różnie...
Kup w pieluchach dzięki EC nie miałam
edit:
na czas gotowania dziecko w majtkach, jednorazówkach... co tam mam
Ostatnio edytowane przez calineczka ; 10-11-2009 o 14:14
zapytam, bom leniwa jest: czy nie można dołożyć tego kwasku do pralki i nastawić na 90 stopni?
poproszę tez przepis na roztwór kwasu cytrynowego: ile czego
dzięki
![]()
4pupy - naturalnie dla pupy
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny?
Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
D. Adams
Więc sama sobie odpowiem. Uprałam kieszonki PULowe w 90 st. i nic im się nie stało.
Po praniu PUL wygląda tak samo. Jesteśmy po pierwszej próbie pieluchowej i wygląda na to, że nie przepuszcza.
A już po fakcie znalazłam wątek w tym temacie.
![]()
D. Adams
A bambusa na 90 można, bo mi się po 60 st pokurczyły wkłądki bambusowe![]()
Mati - 19 kwietnia 2005
Lilianka - 04 stycznia 2009
www.MamaZen.pl - CHUSTY: Miluli, Natibaby, Hoppediz, LennyLamb. PIELUSZKI: bumGenius, Flip, Close, Bambino Mio, LennyLamb, Happy Flute.
Sklep stacjonarny, wypożyczalnia chust i nosideł, warsztaty i konsultacje chustowe: MamaZen, Gdańsk-Przymorze Centrum Horyzont, ul. Obrońców Wybrzeża 23 box 13
Doradca Noszenia ClauWi®
bambus to mi się zawsze po 60 stopniach lekko kurczy, ale jak rozciągnę w rękach (trochę skrzypi) to wraca do wymiarów początkowych. Z CushieTushies też musiałam porozciągać i jest OK i IB.
Na 90 nie próbowałam.
ja piore w Ecoverze, ale w proszku, nie w plynie. do tego Bio-D zawsze (Franek ma cala mase kremow na AZS, wiec jako odtluszczacz je stosuje, od kiedy zaczelam pieluchy przestaly przeciekac po jednym siku). od jakiegos czasu piore zawsze w 60 stopniach, z praniem wstepnym i dodatkowym plukaniem. kupa laduje w toalecie, od razu zapieram jak cos zostaje na pielusze. jak sie nie chce zaprac, to daje odrobine mydla galasowego na plame. jak do tej pory ten system sprawdzil mi sie najlepiej - pieluchy nie smierdza (w 40 stopniach czasem sie zdarzalo), nie przeciekaja, wkladki przestaly szarzec, nawet rzepy w pieluchach sa ciagle biale...
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Ostatnio edytowane przez tysiula ; 13-11-2009 o 08:10
![]()
D. Adams
Mati - 19 kwietnia 2005
Lilianka - 04 stycznia 2009
www.MamaZen.pl - CHUSTY: Miluli, Natibaby, Hoppediz, LennyLamb. PIELUSZKI: bumGenius, Flip, Close, Bambino Mio, LennyLamb, Happy Flute.
Sklep stacjonarny, wypożyczalnia chust i nosideł, warsztaty i konsultacje chustowe: MamaZen, Gdańsk-Przymorze Centrum Horyzont, ul. Obrońców Wybrzeża 23 box 13
Doradca Noszenia ClauWi®
ehhhm doświadczenia duzego nie mam.. używamy wielo jakoś ponad 2 misiące. wypieram to w 60 stopniach w dzidziusiu obecnie wcześniej w loveli. z dodatkowym płukaniem. czasem dodaje do płukania olejek herbaciany.
no i mam w takim razie pytanie:
- czy ten olejek zatłuszcza?
- jak się ma to ekologiczne zużycie wody do płukania / przepłukiwania/ wypłukiwania i pranie codziennie? ja piorę codziennie albo co drugi dzień, z ubrankami. mam pralkę 3,5kg. o ile ja dobrze kojarzę, to większa pralka zużywa mniej wody niż mniejsza, więc nie wiem czy to tak fajnie. no i co z ekonomią?
- zanabyć pragnę ten dodatek bio d - czy on nie załatwia sprawy bakterii? a jak właśnie ten olejek to też nie starczy? z drugiej strony - wytłuc csłkiem wszystkie bakterie, to jak skóra ma się nuczyć obrony przed nimi?
i znowu - miało być tak fajnie z pieluszkami materiałowymi, a wyjdzie? jak zwkle.. napaliłam się na początku a im więcej czytam i szukam to różnych rzeczy się dowiaduję.. ehh
SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
Zuzanna i Franciszek
W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.
u_lcia, będzie nadal fajnie z pieluszkami wielorazowymi. Nawet biorąc pod uwagę zużycie wody, jest ono wielokrotnie mniejsze niż przy produkcji pampersów. Więc dla środowiska robisz duży ukłon, oszczędniej na pewno jest a ja skłaniam się do tego, że też zdrowiej. Ale tu już opinie są podzielone.
Więc niezależnie jak pierzemy (magda1980 też dowiedziałam się kilku fajnych rzeczy do rozważenia, nie ze wszystkim się zgadzamale super, że podzieliłaś się swoimi obserwacjami i doświadczeniami, to pomaga).
A tak przy okazji, ciekawe jest to, że temat pieluszek wielorazowych, prania, dobierania, etc..... to temat rzeka. Mój mąż czasami nie potrafi zrozumieć czemu ja ciągle czytam o tych pieluszkach, różnych próbuje, przecież to tylko ma łapać kupkę (lub miseczka) i siusiu...........
![]()
Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014
www.ekomaluch.pl
www.wielorazowepieluszki.pl
www.kidstyle.pl