Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Mieszany widok

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

odtłuścić (płyn do naczyń i gorąca woda) - wszystko można
    wykwaskować (kwasek cytrynowy i gorąca woda) - PULowych rzeczy nie i na gumki w formowankach np też może słabo zadziałać
    wymoczyć w sodzie oczyszczonej i gorącej wodzie
    i wyprać kilka razy (aż do pozbycia się piany) na wysokiej temperaturze - PULe na max 60 stopni radzę

i będzie pięknie

Chustomanka
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Wczoraj zalałam wkłady i formowankę wrzątkiem, potem dodałam płynu do naczyń. Jak przestygło do przyzwoite temperatury dodałam kieszonki i otulacze. Moczyło się tak ze 4 godziny, potem przepłukałam w ciepłej wodzie i na całą noc zostawiłam wszystko w wannie z łyżką Nappy Fresha i 2 sody.
    Teraz się pierze w pralce wszystko na 60 stopni, bez żadnych detergentów. Trochę się pieni...

Potem planuje gotowanie w garze w kwasku wkładów. Może coś się uda z tymi bambusami zrobić
    Czy taki plan wygląda w miarę rozsądnie?

Lauren
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Wczoraj zalałam wkłady i formowankę wrzątkiem, potem dodałam płynu do naczyń. Jak przestygło do przyzwoite temperatury dodałam kieszonki i otulacze. Moczyło się tak ze 4 godziny, potem przepłukałam w ciepłej wodzie i na całą noc zostawiłam wszystko w wannie z łyżką Nappy Fresha i 2 sody.
    Teraz się pierze w pralce wszystko na 60 stopni, bez żadnych detergentów. Trochę się pieni...

Potem planuje gotowanie w garze w kwasku wkładów. Może coś się uda z tymi bambusami zrobić
    Czy taki plan wygląda w miarę rozsądnie?
    ja myślę,że bardzo rozsądnie,może uda Ci się złapać jeszcze trochę słońca,które świetnie odkaża i wybiela,ze słońcem trzeba uważać przy PULach,żeby nie przesadzić,ale jesienne na pewno im nie zaszkodzi.
    Polecam także dodawać do płukania olejek np lawendowy - również odkaża.

Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Z olejkiem to jest sprawa kontrowersyjna. Ja nie dodaję. Trochę tu można o tym poczytać: http://www.chusty.info/forum/showthr...pieluch/page27

Chustomanka
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Ufff wszystkie wkłady, prefoldy i formowanka wygotowane w wodzie z kwaskiem. Dawałam po ok.100 g na ok.5 litrów wody i gotowałam po godzinie. Te brudne bambusy gotowałam tak dwa razy, wymieniając im po godzinie wodę z kwaskiem - po pierwszej godzinie woda lekko brązowawa... mniej więcej jak taka co leci z kranu po tym jak coś robią z rurami. Pozostałym godzina wystarczyła i woda była "na oko" czysta.
    Pierwsze pranie wkładów, prefoldów i formowanki na 90 stopni z odplamiaczem zaliczone, teraz wszystko łącznie z kieszonkami i otulaczami się pierze na 60 z łyżką Nappy Fresh i 4 łyżkami sody.
    Mam nadzieję, że wszelka flora bakteryjna wyginęła

Wystarczy? Czy może jeszcze jakieś triki specjalne znacie ?

Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Myślę, że jest super. Kawał dobrej roboty

Chustofanka Awatar mrscreme
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Ja mam szybkie pytanie co do suszenia- czy i co ewentualnie można suszyć na kaloryferze? Mam wszystko: tetrę, otulacze, wkłady przeróżne: frotte, bawełna, mikrofibra, kieszonki minky i kieszonki z PULem
    Hanusia 1.02.2006 i Adaś 11.11.2015

Chustomanka
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Trochę się narobiłam, ale za to jaka szczęśliwa jestem... Nie mogę się już doczekać tego mojego dziecia

Uprawnienia umieszczania postów