Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Mieszany widok

Domyślnie

Gdyby miękkość była kwestią tylko wypłukiwania złogów to nieskuteczne byłyby płyny do płukania itp. Znam osoby piorące ręczniki w płynach lanolinowych - nie mam pojęcia jak oni się potem tym skutecznie wycierają Niemniej kaczuszka jest.

Mi się póki co wydaje, że kwasek pomaga głównie na chłonność i smrodek, bo właśnie oczyszcza włókna.
    Soda z kolei wybiela, pierze (działanie detergentu) i w 60st. dezynfekuje.

Miękkości nie rozumieeeeeeem.

Chustonówka
    Miejscowość
    Gułtowy niedaleko Poznania

Domyślnie

Ufff przeczytałam caaaały wątek istna skarbnica wiedzy

Ale ze zaczynam dopiero moją przygode wole sie upewnic czy czegos nie namieszalam
    Posiadam kieszonki z PULem na codzien piore je w 1/2 dawki Loweli z dodatkiem bio-d
    A raz na jakies 1,5/2miesiace powinno sie zrobic akcje dla kieszonek z plynem do mycia naczyc, a dla wkladów z sodą? I striping?
    Wole sie upewnic czy dobrze zrozumialam bo pieluchy mam od soboty a juz na pupie mojego synka widze roznice

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Witaj Fajnie,że jest nas coraz więcej

"A raz na jakies 1,5/2miesiace powinno sie zrobic akcje dla kieszonek z plynem do mycia naczyc, a dla wkladów z sodą? I striping?"

A dla wkładów z kwaskiem cytrynowym,żeby smrodku nie było Soda do wybielenia (i zmiękczenia wody,ale tutaj zdania podzielone,więc załóżmy że to do wybielania ).

Stripping koniecznie, ja na początku nie robiłam bo nie śmierdziały, a potem ciężko było je przywrócić do pierwotnego stanu

Płynem do mycia naczyń jak Ci się zatłuszczą - nie będą chłonąć. Profilaktycznie pewnie też można, a potem stripping żeby się wszystko super wypłukało

Jakby coś to pisz na bieżąco

edit: Ale emotek nawaliłam. Dobry humor coś mam
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustonówka
    Miejscowość
    Gułtowy niedaleko Poznania

Domyślnie

Dzięki narazie mam 10 kieszonek i piore wklady codziennie...mały mój sikacz
    Bede pisac...bo ja zakręcona jak paczka dropsów troche jestem i za jakis czas pewnie wszystko mi sie namiesza:/

Chustofanka Awatar kahulec
    Miejscowość
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

właśnie zaczełam pieluchować małą tzn po przyjściu ze szpitala. Piorę pieluchy w połowie detergentu (dzidziuś) z dodatkiem olejku z drzewa herbacianego i w kulach w 60 stopniach...pieluchy sa brudne jakby były tylko wypułkane...są żółte jak malowane. Dodam tylko że u nas co zmiana pieluchy to kupa...mam je zapierać? Nie wystarczy spułkać zawartosci i siup do wiadra...no nie sądziłam że będą takie brudne...

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Kahulcu pisząc brudne masz na myśli nie sprane plamy po kupach? Czy całe są zażółcone?

Pierzesz jednocześnie w proszku i w kulach?

Używasz wyłącznie PULowych czy też składanych i formowanek?

Noworodkowe kupy mają taką a nie inną konsystencję i są częste.
    Proponuję przy uzywaniu pieluszek używać tzw suchej wkładki z polaru aby zminimalizować plamy.
    Jezeli po praniu plamy się utrzymują (nie dramatyzowałabym, tak po prostu jest) to zapewniam, ze w trakcie uzywania pieluch będą one stopniowo znikać.
    Plamy są ładnie wywabiane przez słońce (uważać tylko, żeby przy PUlu nie przesadzic z tą ekspozycją na słońcu).
    Jeżeli formowanki i składane to w pralce na max temp (u mnie np 95 st.) częściej nastawiać.
    P. 2007, D. 2010

Chustoguru

Domyślnie

plamy hmmm - to są pieluchy jednak a nie suknia ślubna wg mnie to najważniejsze by tam jakiś bakterii nie było a wizualnie no cóż...

Uprawnienia umieszczania postów