Jak jest z proszkiem Biały Jeleń, mozna w nim prać?
Czy zawsze uzywacie proszku antybakteryjnego w 90 stopniach też?
Jak jest z proszkiem Biały Jeleń, mozna w nim prać?
Czy zawsze uzywacie proszku antybakteryjnego w 90 stopniach też?
Jacuś 23.04.2011
Martynka 21.09.1998
Daję zawsze, na 90 stopniach piore tylko raz na miesiąc mniej wiecej, więc już odruchowo leci proszek i antybakteryjny
Lauron(Smo)12.06.2010, Bruno(Gadzinka)
12.01.2012
Dzieki za odpowiedź, a już niewiele brakowało![]()
Pieluchuję Weronikę od mniej więcej roku i do tej pory prałam w persilu sensitive + Nappy Fresh w 60 st. Nie widziałam, a właściwie nie czułam problemu. Ostatnio kupiliśy suszarkę, wrzuciłam do niej pieluszki i ... smród powalił mnie. Wyprałam w 90 st, nie mialam przez tydzień Nappy, więc wyprałam z Nappy i nic. Śmierdziało dalej.
Przeczytałam wątek ten, pogrzebałam i w końcu wczoraj w nocy wyprałam pieluszki, tzn wkłady, AIO imse vimse też, formowankę bumgenius, którą lubimy na noc w 90 st. w pralce z octem, ponad szklankę wlałam. Efekt jest spektakularny. Nie śmierdzą moczem. Octem też nie. Nic a nic. Byłam bardzo sceptyczna do różnych takich metod. Ale musiałam coś zrobić.
Czy to jest tak, że mocniejszy kwas wypiera z soli słabszy? Ale z drugiej strony sam kwas moczowy też jest trudno rozpuszczalny. A łatwo rozpuszczalne sole tworzy w środowisku zasadowym? Więc jednak w sodzie trzeba prać? W każdym razie ocet zadziałał.
Nasze pileuchy też przechodzą kurację occtową żeby wypłukać kamień, odsmrodzić i również wymordować ewentualne grzybki (te nie lubią kwaśnego środowiska). Polecam również niedostępny jeszcze w Polsce (choć Pieluszkarnia obiecała) proszek Rockin' Green. Używam 'Hard Rock" czyli do twardej wody.
Mogę się mylić, ale kwasek cytrynowy ma takie samo działanie jak ocet, więc co dostępne w domu polecam zastosować. (pralka też się przy okazji odkamieni!)
pracuję nad listą wymiankową: https://picasaweb.google.com/1009347...eat=directlink
No ja właśnie w kwasku gotuję w garze,a le chyba zacznę do pralki sypać i na 90 stopni ( szybciej i łatwiej ), sypię 1 paczkę na litr. I pule niby się niszczą od kwasku czy octu to maczam w dodatku antybakteryjnym, zalewam gorącą wodą i zostawiam ( trochę się boję tego wrzątku, ale na razie nic się nie stało złego z pulem). AIO nie mam.