Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Mieszany widok

Chustofanka Awatar nuna77
    Miejscowość
    Kraków-Prądnik Cz.

Domyślnie

Jak jest z proszkiem Biały Jeleń, mozna w nim prać?

Czy zawsze uzywacie proszku antybakteryjnego w 90 stopniach też?
    Jacuś 23.04.2011

Martynka 21.09.1998

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Daję zawsze, na 90 stopniach piore tylko raz na miesiąc mniej wiecej, więc już odruchowo leci proszek i antybakteryjny
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Dzieki za odpowiedź, a już niewiele brakowało

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Pieluchuję Weronikę od mniej więcej roku i do tej pory prałam w persilu sensitive + Nappy Fresh w 60 st. Nie widziałam, a właściwie nie czułam problemu. Ostatnio kupiliśy suszarkę, wrzuciłam do niej pieluszki i ... smród powalił mnie. Wyprałam w 90 st, nie mialam przez tydzień Nappy, więc wyprałam z Nappy i nic. Śmierdziało dalej.
    Przeczytałam wątek ten, pogrzebałam i w końcu wczoraj w nocy wyprałam pieluszki, tzn wkłady, AIO imse vimse też, formowankę bumgenius, którą lubimy na noc w 90 st. w pralce z octem, ponad szklankę wlałam. Efekt jest spektakularny. Nie śmierdzą moczem. Octem też nie. Nic a nic. Byłam bardzo sceptyczna do różnych takich metod. Ale musiałam coś zrobić.
    Czy to jest tak, że mocniejszy kwas wypiera z soli słabszy? Ale z drugiej strony sam kwas moczowy też jest trudno rozpuszczalny. A łatwo rozpuszczalne sole tworzy w środowisku zasadowym? Więc jednak w sodzie trzeba prać? W każdym razie ocet zadziałał.
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chustonówka Awatar qnstiefm
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nasze pileuchy też przechodzą kurację occtową żeby wypłukać kamień, odsmrodzić i również wymordować ewentualne grzybki (te nie lubią kwaśnego środowiska). Polecam również niedostępny jeszcze w Polsce (choć Pieluszkarnia obiecała) proszek Rockin' Green. Używam 'Hard Rock" czyli do twardej wody.
    Mogę się mylić, ale kwasek cytrynowy ma takie samo działanie jak ocet, więc co dostępne w domu polecam zastosować. (pralka też się przy okazji odkamieni!)

Cytat Zamieszczone przez milorzab Zobacz posta
    Pieluchuję Weronikę od mniej więcej roku i do tej pory prałam w persilu sensitive + Nappy Fresh w 60 st. Nie widziałam, a właściwie nie czułam problemu. Ostatnio kupiliśy suszarkę, wrzuciłam do niej pieluszki i ... smród powalił mnie. Wyprałam w 90 st, nie mialam przez tydzień Nappy, więc wyprałam z Nappy i nic. Śmierdziało dalej.
    Przeczytałam wątek ten, pogrzebałam i w końcu wczoraj w nocy wyprałam pieluszki, tzn wkłady, AIO imse vimse też, formowankę bumgenius, którą lubimy na noc w 90 st. w pralce z octem, ponad szklankę wlałam. Efekt jest spektakularny. Nie śmierdzą moczem. Octem też nie. Nic a nic. Byłam bardzo sceptyczna do różnych takich metod. Ale musiałam coś zrobić.
    Czy to jest tak, że mocniejszy kwas wypiera z soli słabszy? Ale z drugiej strony sam kwas moczowy też jest trudno rozpuszczalny. A łatwo rozpuszczalne sole tworzy w środowisku zasadowym? Więc jednak w sodzie trzeba prać? W każdym razie ocet zadziałał.

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qnstiefm Zobacz posta
    Nasze pileuchy też przechodzą kurację occtową żeby wypłukać kamień, odsmrodzić i również wymordować ewentualne grzybki (te nie lubią kwaśnego środowiska). Polecam również niedostępny jeszcze w Polsce (choć Pieluszkarnia obiecała) proszek Rockin' Green. Używam 'Hard Rock" czyli do twardej wody.
    Mogę się mylić, ale kwasek cytrynowy ma takie samo działanie jak ocet, więc co dostępne w domu polecam zastosować. (pralka też się przy okazji odkamieni!)
    Jak robisz kurację octową? Ile octu? Jaka temperatura? Częstotliwość? Czy wszystkie pieluchy? AIO? Otulacze? Chodzi mi o pul - czy się niszczy?
    Mi się też wydaje, że ocet działa jak kwasek cytrynowy. Ocet miałam, a kwasku nie.
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chustomanka Awatar mamaUlki
    Miejscowość
    Dzierżążno

Domyślnie

No ja właśnie w kwasku gotuję w garze,a le chyba zacznę do pralki sypać i na 90 stopni ( szybciej i łatwiej ), sypię 1 paczkę na litr. I pule niby się niszczą od kwasku czy octu to maczam w dodatku antybakteryjnym, zalewam gorącą wodą i zostawiam ( trochę się boję tego wrzątku, ale na razie nic się nie stało złego z pulem). AIO nie mam.

Uprawnienia umieszczania postów