procella, spróbuj mydła galasowego![]()
świeże plamy z owoców wrzątkiem, ale już się pewnie wżarło ;(
oj tak wżarło , tym bardziej że już gotowane w lanolinie ze 2 razy
egac - dzieki przyda sie do bodziaków ... wszystkie zaciapane jabłkiem i nie tylko
Krzyś 24.08.10
przepraszam ale jestem laikiem a nie dam rady przeczytać całego wątku
dziś 1wszy raz założyłam wielorazówkę i teraz się zastanawiam jak ją najlepiej wyprać, czy mogę też ręcznie w zwykłym proszku dla dzieci mam chyba jelpa, czy czekać aż się 'więcej uzbiera' i prać normalnie w pralce, na programie 'dla dzieci' czyli z dodatkowym płukaniem, dodam że jeszcze nie posiadam dodatków do prania specjalnie dla pieluch - czy można te dodatki chwilowo czymś zastąpić ? czy lepiej w 40 czy 60 stopniach
z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
dodam jeszcze o ile to istotne? że mam narazie pieluszki typu pul kieszonki
Ostatnio edytowane przez ewka101 ; 09-05-2011 o 21:53
Doradca Noszenia ClauWi®
A jak je wyprałaś prze użyciem? Bo mam nadzieję, że prałaś zanim włożyłaś dziecku
Każda ma jakiś swój sposób na pranie. Ja przechowuję pieluchy zużyte w wiaderku z pokrywą, wkraplam olejek herbaciany (ma wł. antybakteryjne). Piorę co 2-3 dni, zawsze w 60 st., w Bambinexie, lub proszku dla dzieci (połowa zalecanej ilości) z dodatkiem MioFresh. To tyle w skrócie - ale radzę w wolnej chwili nie lenić sięi przeczytać wątek - bo jest tu wiele cennych informacji o kwaskowaniu, sodowaniu, strippingu, suszeniu, zapieraniu itd. Też jestem dość początkująca - stosujemy wielo- od 2 miesięcy. Cała wiedza jaką mam, jest z tego forum. Dzięki, Dziewczyny
![]()
ja piorę jak większość tutaj.
Kupę spieram zimną wodą i mydłem szarym. Muszę w końcu kupić to galasowe ale zapominam.
Potem wykręcam na maksa i do wiadra. Piorę co 2 dni mniej więcej, teraz mam mniej pieluch a jest gorąco na dworze, więc wypiorę rano i do południa mam suche
U mnie samo płukanie trwa 15min, potem dorzucam ciuszki i zawsze na 60stopni. Piorę w proszku Dzidziuś i Nappy Fresh. Choć niby środek antybakteryjny trzeba dodawać przy 40, ja wolę dać tak na wszelkiustawiam program z dodatkowym płukaniem na koniec. I się pierze
Wkłady i ręczniczki gotuję w 95 stopniach co jakiś czas.
dziewczyny zapomniałam się i z rozpędu wyprałam sobie pieluszkę w orzechach, co teraz? kąpiel w płynie do naczyń ? podobno one zatłuszczają? chodzi mi o zwykłe pule
a zwykłe formowanki - mam tetro to można w orzechach chyba?
Doradca Noszenia ClauWi®
Najszybciej zatłuszcza się polar, wtedy po prostu wypłucz w zwykłym płynie do mycia naczyń.
Ale orzechy tak źle nie działają na pieluchy, jeśli dobrze płuczesz to na pewno nic się z nimi nie stanie.
Ja na razie piorę ciągle w orzechach odkąd podejrzewałam, że lovela uczula mi maleństwo i jeszcze nie zauważyłam przecieków w kieszonkach z polarkiem ani mniejszej chłonności w pozostałych pieluchach. Orzechy ładnie się wypłukują w zimnej wodzie, chociaż ja zawsze wstawiam na podwójne płukanie.
pasqda o widzisz, to super, dziękuję Ci za odpowiedź!
jeszcze jedno pytanie a czy ten proszek Jelp 2w1 to pewnie też nie jest dobry?
Doradca Noszenia ClauWi®
A tego to już niestety nie wiem.
Chociaż z ciekawości weszłam na stronę producenta i tam jest, że się nadaje:
ale kto to wie co mają na myśliJELP SOFT 2 w 1 przeznaczony do prania pieluszek, bielizny i tkanin białych i kolorowych, w tym: bawełny, lnu, włókien mieszanych i sztucznych.![]()
Pasqdano tak niby pisze, ale wiesz on ma chyba płyn do płukania w sobie... to znowu podobno nie powinno być?
w ogóle to jest trochę wkurzające, to pranie - w tym nie, w tamtym też źle![]()
a dziś zadowolona nastawiłam pranie starsza mi ładnie pomagała i przy okazji skarpetka się znalazła, pomarańczowa i mam pomarańczowo - biało - żółte polarki, ech da się z tym coś zrobić ?
Doradca Noszenia ClauWi®
No lepiej chyba zwykłego Jelpa, jak już się przy nim upierasz.
A ja się nie przejmuję, piorę w orzechach, czasami się zdarzy w Loveli, często dokładałam kwasek cytrynowy albo sodę oczyszczoną (ale nie naraz), teraz dorzucam Nappy Fresh bo kupiłam testowo i ciągle go dużo
a co do farbowania to polecam przeszukać forum, osobiście najlepiej szuka mi się w google'u, wpisujesz:
zdecydowanie lepiej szuka, niż ten szukacz forumowysite:http://chusty.info/ zafarbowały
Ostatnio edytowane przez pasqda ; 28-05-2011 o 23:01
Pasqda nie to że upieram sie ale akurat mam ten proszekno i tu gdzieś wyczytałam że orzechy są nie bardzo do pieluch, ale fajnie że jednak można
dzięki za podpowiedź!![]()
Doradca Noszenia ClauWi®
Sobotnie szaleństwo
Po upraniu namoczyłam wszystko w Miofresh na całą noc. Rano płukanie i pranie bez proszku. Chciałam jeszcze raz prać w niższej temperaturze, ale się nie pieniło, stripping uznałam za niepotrzebny
Porażająco spektakularnych efektów nie ma, fakt: może trochę bardziej miękkie, może troszkę bielsze. Ale nie było źle, więc może dlatego efekt nie jest porażający.
Bo ja dbam o pieluchy niemal jak o dzieckowszystkie miałam od nowości, zawsze przed praniem płukanie, pranie długie w 60 st. z Miofresh, 2 dodatkowe płukania. Kupki w większości w toalecie
Ale uznałam, że to im nie wystarcza po prawie trzech miesiącach używaniaTeraz schnie. Zobaczymy
![]()
Wicuś 01.2011, Lili 01.2013, Ignaś 10.2014
wow ile pieluch
Fiolka oo to dobrze wiedzieć że jednak można![]()
Doradca Noszenia ClauWi®