Nie, to są szyte hm
Kupiłam 5szt to mam na czym testować
Nie, to są szyte hm
Kupiłam 5szt to mam na czym testować
Miałam kilka sztuk mega poplamionej tetry (od jedzenia). Nic nie działało i w końcu namoczyłam w rozcieńczonym ace i poszło do pralki na 60 st. Suszenie na słońcu. Plamy zeszły. Tylko teraz prać jeszcze? Ile razy?
córki: M 04.2012, R 11.2013 i B 08.2016 27tc [*]
imho raz w max temp. 90/95 powinno wystarczyć. Ale raczej już bez detergentówSama temp.+płukanie powinno dać radę.
Ja tez na 60 stopni pule i nic się nie dzieje...
Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)
Ja używam proszku Dzidziuś i jest ok. Piorę codziennie, z praniem wstępnym, a z pieluszkami puszczam też inne rzeczy, m.in. moje wkładki, ubranka. Do wstępnego daję tak łyżeczkę proszku, do głównego co najmniej czubatą łyżkę, a zwykle więcej, ale to zależy, ile jest rzeczy łącznie. Dwa płukania wystarczają, nie mamy potem piany. Tak co jakieś 3-4 tygodnie robimy odtłuszczanie - na noc wstawiam pranie z płynem do mycia naczyń (takim najzwyklejszym, bez balsamu itp.), tak ok. 70 g, na 60 stopni, które po ok. 10 min. zatrzymuję i dopiero rano puszczam dalej. Po tym praniu kolejne pranie 60 stopni i płukań tyle, aż nie będzie piany (zwykle nam wychodzi tak z 8). Czasami zamiast płynu robimy takie namaczanie w kwasku, ale wtedy PULe lecą do miski i tam się moczą osobno w płynie, dołączają do drugiego prania. Pewnie przy okazji i pralce ten kwasek pomagaA pieluszki mamy od KoKoSi, wkłady bambusowe.
Mam nadzieję, że mój opis pomoże. Trzymam kciuki za rozwiązanie problemówCo do drugiego, to się nie wypowiem, bo nie wiem, jakie mogą być powody.
F. VIII 2016
Ja bym polecała przed kwaskowaniem w pralce, pierw ją oczyścić. Np włączyć cykl na 90 st C z dodatkiem octu
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
A to nie to samo?
Aaa, chodzi Ci o oczyszczenie pralki, tak?
Marta_B, czyli raz jeszczeChcę w samym kwasku uprać/czy jak to się tam zwie, bez proszku. Po prostu odświeżyć kupne używane pieluszki (głównie wkłady, formowanki). To wtedy mogę wrzucić do przegródki kwasek, pranie np. 60C lub więcej, płukanie i ewentualnie powtórzyć cykl już bez kwasku czy robić tą mieszaninę i, no właśnie co potem?
Ja nowicjusz w tych sprawach![]()
![]()
A03.2017
M11.2020
eM. nie Em
najlepiej rozpusc i wlej do przegrodki na proszek na poczatku prania albo do bebna - jak chcesz. Cykl z kwaskiem i potem bez kwasku - tak jak piszesz. Ale rzeczywiscie jesli nie wiesz kiedy ostatni raz czyscilas porzadnie pralke to po sesji z kwaskiem lub octem i w wysokiej temperaturze usuniesz syfek nie tylko z pieluszekA chyba lepiej zeby to co sie nazbieralo w pralce nie mialo kontaktu z pieluszkami
![]()
No dobra, wyczyszczę pralkę, potem wykwaskuję pieluchy, za kilka dni znowu chcę wykwaskowac pieluchy-to znowu mam najpierw pralkę wyczyścić? U mnie pralka chodzi często
Zuzia 27.11.2013Gabryś 19.11.2015
kwasek to tylko na gorąco z tego co pamietam z chemii i lepiej kwasek...
Tylko czy to nie zaszkodzi gumie w pralce i uszczelkom wszelkim...
My dostalismy "zestaw dla dziecka" -proszek, płyn do płukania itp... wiele kobiet i ludzi mysli ze dzieci potrzebują płynu do płukania ubranek...
eM, tak mówię o uprzednim oczyszczeniu pralki przed kwaskowaniem w niej. Kwasek rozpuszcza złogi po proszkach i moczu z pieluch, ale też z pralki. Raz tylko kwaskowałam wkłady w pralce nie czyszcząc jej i wkłady były poszarzałe i po prostu śmierdziały- musiałam uprać ponownie :/
Ja rozpuściłam kwasek w kubku gorącej wody i wlałam to do bębna. Po wykwaskowaniu możesz wyprać bez dodatku proszku
Nie. Moim zdaniem raz na miesiąc wystarczy.
ja pralke czyszcze chyba raz na 2-3 miesiace i jest dobrze. Ale chodzi nie tylko o puszczanie 95C z kwaskiem, trzeba recznie wyczyscic filtry itd (czyt. mąż)![]()
a na takie samo czyszczenie pralki ile kwask? i czy ocet też może być? Ewentualnie, jeśli mam mało kwasku to czy mogę dodać octu?
I w ogóle skoro jest jak piszesz - z tymi oszustwami z proszkiem to w czym w ogóle prać, albo się myć?
Ejpril, nappy fresh składa się głównie z sody i aktywatorów, także wypranie w nim bez dodatków tak samo zadziała i dopierze.
Ja czasem płukałam pieluchy w NF (na dłuższym cyklu płukania), a później do normalnego cyklu dawałam łyżkę, dwie zwykłego proszku.
O wygotowanych kieszonkach też czytałam- ponoć żyjąNiemniej nie próbowałabym tego z chinkami- one są delikatniejsze (obserwuję, że te nowsze są mniej wytrzymałe od starszych). No, ale jak programator w pralce siądzie i zamiast 40, włączy 95 st. C to to już nie mamy wpływu. Loteria
Oh powaznie dziewczyny? To jakoś nowy magiczny świat dla mnie ☺ mam wieczne probelmy z którymś tam z kolei proszkiem wiec z chęcią będę prała bez☺
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
W 2014, K 2015, J-A 2017, E 2019 i M 2021
Bez proszku nie radzę
Coś musi rozpuścić złogi, wypłukać brudek czy usunąć plamy.
Ale raz kiedyś, czemu nie? Proponuję jednak wyprać raz z proszkiem i ponownie nastawić cykl bez proszku.