można tylko sprawdzić czy na programie eco nie zużywa przypadkiem mnie wody, bo jeśli tak to potencjalnie może nie tak dobrze wypłukiwać resztki proszku
w programie eco pralka zużywa mniej prądu. Woda wolniej się nagrzewa i stąd oszczędność. Zużycie wody jest takie same. Wydaje mi się, że jeżeli pieluszki są dłużej prane, to też są one lepiej doprane.
Myślę, ze 4 h to naprawdę długo. pewnie zaszkodzić nie zaszkodzi ale czy jest konieczność przy każdym praniu? Ja na takie podstawowe pranie mam godzinny cykl i wszystko doprane jest naprawdę dobrze.
Tusia 2010 i Tunia 2013
Te godziny cyklu prania to dla mnie jakaś abstrakcja. Mam dwugodzinny cykl i używam raz na jakiś czas. Pieluchy prałam 1,5 h. Normalne pranie piorę w 40 min.
Wyobrażam sobie, jakbym miała stać przy misce z wodą oraz tarką i mietolić to pranie przez 4 h.![]()
Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015
mysle ze pull mogły nie dać rady po tej tarce![]()
Tusia 2010 i Tunia 2013
Niektóra bawełna też dużo by nie wytrzymała.
Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015
A ktoś pamięta, jak długo prała osławiona Frania?![]()
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
Hehe, ja to w ogóle jestem pełna podziwu dla tkanin z TAMTYCH czasów, bo wytrzymywały naprawdę wiele![]()
mam taką franię co się nie wyłączy beze mnie
40min to mi się po dzieciach nie dopiera
częściej, w mniejszych porcjach, w ręku - tzw przepierki codzienne
A pieluchy dużo częściej lądowały w garze
edit: i do czasu prania we frani trzeba by dodac namaczanie - jednak stosowane dosyć często + płukanie. Teraz mamy to wszystko w jednym cyklu pralki
Ostatnio edytowane przez Mamamaria ; 22-10-2014 o 11:48
Powiedzcie mi czy bardzo źle prałam pieluchy....
najpierw cykl płukania, dorzucałam ubranka i cykl dziecięcy: połowa dozy PŁYNU DO PRANIA (kokosal neutral), na 30 st, bez płynu do płukania, ale z dodatkiem olejku z drzewa herbacianego... prałam wszystko razem, co drugie pranie dodawałam sody (2-3 miarki od mleka modyfikowanego - chyba mało???)
jak mi pieluchy zaczęły śmierdzieć to wkłady mikrofibra, bambus na 60 st i dodatkowe płukania, a pul na 40 st i dodatkowe płukanie.
Po przeczytaniu części wątku chyba jednak będę puszczać na 40 st wszystko i co? sypać proszek a nie płyn? i ten nappy fresh jest konieczny? piorę tak od lutego i miałam jedno pudełko nappy fresha, ale nie widziałam jakoś ekstra różnicy
Ale nappy fresh jest od wybijania bakterii a nie wybielania, przecież zwykły proszek ani pranie w 60 nawet stopniach nie zabija bakterii..
Jakub -16 września 2013 Antonina- 16 marca 2018
no nic, dzisiaj byłam w rossmanie i kupiłam proszek do prania Neutralw promocji, powinien wystarczyć na 40 prań...
bo w kokosalu są rozjaśniacze
zacznę prać jednak na 40 st i zobaczę czy będzie czuć różnicę
Jak prałas (jaki cykl, temp i środek piorący)? Czy dzidzia ci nie zabkuje?
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
Albo nawet wiecej niz 2x i w 90 st (same wkłady, bez PULi)
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
Prałam na 40st na długim cyklu 90min (najdłuższy jaki mam przy tej temp). Nie prałam w 60 lub 90st bo boję się o pule. Same wkłady mogę na 90 wrzucić, ale to za każdym razem trzeba gotować? Ciężko mi same wkłady nazbierać. NF dodaję do każdego prania. Wczoraj wyprałam je jeszcze raz ale dalej trochę je "czuć". Największy problem mam z AIO (mam tylko 3 sztuki ale bardzo je lubię ze względu na dobre dopasowanie do mojego chudzielca i chłonność) bo ich nie ugotuję ;(
Trochę zamotałam więc podsumowanie:
1. Po zdjęciu pieluchy zaraz ją płuczę w zimnej wodzie (chyba, że ze żłobka przynoszę to wieczorem płuczę - nie czekają aż do prania)
2. Piorę co max 3 dni
3. Wrzucam trochę ponad pół bębna
4. Daję trochę proszku do prania i NF
5. Piorę w 40st na 1,5 godziny z dodatkowym płukaniem
O ile wkłady mogę wrzucić na 90st o tyle (jak już pisałam) problem z AIO no i używam głównie SIO i w środku otulacza jest polar albo takie włoski minkee (CP tak ma) i to też czuć![]()
Misiulka (03.2007), Madziulka (06.2013)
http://emenemsymamusi.blogspot.com/