Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Mieszany widok

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez figa84 Zobacz posta
    Dziewczyny a po jakim czasie Wam te pieluchy zaczeły śmierdzieć?
    Ja mam wodę miękką i to bardzo (wiem bo rybki miałam swego czasu wymagające). Pieluchy wrzucam tak jak są do wiadra i co drugi dzień piorę (czasem jak mała poszaleje to codziennie). Włączam pranie wstępne bez proszku, potem pranie z proszkiem + bioD i do tego 2 płukania. Zwykle na 40 stopni, raz na tydzień 60.
    Pieluchy mam zawsze doprane, miękkie. Nigdy mi brzydko nie pachniały. I zastanawiam się czy to kwestia młodego dziecięcia i później będzie gorzej, czy może jednak wody? A może one mi dopiero za parę tygodni zaczną śmierdzieć?
    Mnie jakoś tak po 4 miesiącach ale u nas woda twarda na maxa, widzę po osadach.
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zochmama Zobacz posta
    Mnie jakoś tak po 4 miesiącach ale u nas woda twarda na maxa, widzę po osadach.
    To ja się profilaktycznie na to 60 stopni przełącze i raz na jakiś czas na 90

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

mi się wydaje, że twardość wody jest tu kluczowa. po pierwsze przy zbieraniu się osadu na materiale a po drugie w efektywności prania. przy tym samym proszku i temperaturze pranie w wodzie miękkiej na pewno będzie skuteczniejsze niż przy wodzie twardej.

Chustofanka Awatar u_lcia
    Miejscowość
    józefów / warszawa

Domyślnie

a ja nie wiem jaka mam wode. obstawiałabym średnią pieluchy potraktowałam nastepująco: pranie 60 stopni z proszkiem i 2 torebkami kwasku - przepłukanie wszystkiego w wiadrze z płynem do mycia naczyń - płukanie w pralce. wydaje mi się, że sa bardziej miękkie. 'zapachu' nie miały i nie nabyły.

Chustofanka Awatar magdulinska
    Miejscowość
    Warrington/UK

Domyślnie

Odkopuje temat co do prania pieluch. Czy kwasek cytrynowy może być taki płynny...w takiej buteleczce cytrynka

I jeszcze jedno pytanie czy płyn do prania BioD się nadaje??? On chyba jest na bazie mydła więc chyba nie bardzo, co???

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

O kurcze!!! A ja piorę na 60 i czasem na 90 ze zwykłym proszkiem i myślałam, że wysuszenie na słońcu wystarczająco antybakteryjnie działa. U mnie dominuje tetra, formowanek kilka. Chyba muszę jutro z kwaskiem spróbować.

Chustoguru Awatar Em

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magdulinska Zobacz posta
    I jeszcze jedno pytanie czy płyn do prania BioD się nadaje??? On chyba jest na bazie mydła więc chyba nie bardzo, co???
    Hmm... mój nie jest ja w nim piore.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Zobacz posta
    Hmm... mój nie jest ja w nim piore.
    a co to za rodzaj bio-d?bo wszystkie które widziałam, maja mydło roślinne?
    skład:
    Vegetable Oil Soap, Aqua, Glucose-derived Detergent, Ethanol, Natural Anionic Detergents, Citrates, Citric Acid

Chustofanka Awatar magdulinska
    Miejscowość
    Warrington/UK

Domyślnie

Em...to zadałaś mi cwieka...muszę jeszcze raz przestudiować skład

Właśnie gotuję gar z wodą żeby zalać piluchy PUL-owe wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym. Tylko zastanawiam się czy taki z buteleczki- cytrynki też może być?

Guest
    Guest

Domyślnie

ja chciałbym poprosić o przywrócenie pierwotnego tytułu wątku
    magda ciągle podczytuję ten wątek nie rób tego jesteś autorką kwaskowania i sodowania pieluch w calym pieluchowym świecie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ile pieluch uratowałas i finansów to nikt nie wie!!!
    kto sie podpisuje???

Uprawnienia umieszczania postów