Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Mieszany widok

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Jak zmiękczyć muśliny?

Używam muślinów Ecopi i zrobiłam im ostatnio kurację wg receptur z forum:
    najpierw płukanie, potem gotowałam ok. 30 min z 1/2 szkl. kwasku, płukanie 2 krotne, potem pranie na 90 st. i pieluchy nadal są twardawe.
    Do prania daję 1 łyżkę Jelpa + 1 łyżkę sody + 1 miarkę Miofresh antybakteryjnego i na 60 st. tak na codzień. Aha, do kieszonki płukanie daję 1 łyżkę kwasku cytrynowego. Woda wg danych MPWiK jest średnio twarda, ale nie wydaje mi się, Raczej uważam ją za twardą.
    Doradźcie co można zrobić by utrzymać miękkie pieluchy.

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stopic Zobacz posta
    Używam muślinów Ecopi i zrobiłam im ostatnio kurację wg receptur z forum:
    najpierw płukanie, potem gotowałam ok. 30 min z 1/2 szkl. kwasku, płukanie 2 krotne, potem pranie na 90 st. i pieluchy nadal są twardawe.
    Do prania daję 1 łyżkę Jelpa + 1 łyżkę sody + 1 miarkę Miofresh antybakteryjnego i na 60 st. tak na codzień. Aha, do kieszonki płukanie daję 1 łyżkę kwasku cytrynowego. Woda wg danych MPWiK jest średnio twarda, ale nie wydaje mi się, Raczej uważam ją za twardą.
    Doradźcie co można zrobić by utrzymać miękkie pieluchy.
    Ja ostatnio prałam pieluszki z bazarku - niektóre były mega twarde : Najpierw moczyły się długo w wodzie około 70 stopni ( taką mam temp w kranie) z dodatkiem płynu do naczyń, później pomoczyłam je w odkażaczu z sodą, wyprałam na 90 stopniach w proszku bambinex z sodą i odrobiną proszku dzieciowego, a na koniec puściłam jeszcze jedno pranie w samym kwasku cytrynowym ( kwasek dałam do wstępnego, głównego i płukania) pieluszki nawet te bardzo twarde ładnie zmiękły i zdecydowanie wybieliły się

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Kali, jak sądzisz, który element odpowiada za miękkość, wybielać nie muszę i odtłuszczać też raczej nie. Zależy mi na miękkości.

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Kali, jak sądzisz, który element odpowiada za miękkość, wybielać nie muszę i odtłuszczać też raczej nie. Zależy mi na miękkości.
    jak na razie sama tylko znam teorię, ale wydaje mi się, że to jednak kwasek cytrynowy, dałam go dosyć dużo ( po dużej paczce do każdej przegrody).
    Myślę,że najlepiej jak sama popróbujesz, bo chyba jednak wszystko zależy od wody

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Pranie z kwaskiem robiłaś na 90 st.?

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Pranie z kwaskiem robiłaś na 90 st.?
    tak, tylko same wkłady, prefoldy i formowanki, pule nie gotowałam, a o ile dobrze pamiętam kwasku dałam odrobine tylko do aio

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Stopic ja na małą pralkę (4,5 kg) dawałam 1 szkl kwasku
    Tylko przed wlaniem do prania/pralki rozpuszczałam kwasek we wrzątku;
    P. 2007, D. 2010

Uprawnienia umieszczania postów