Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 2345678910
Pokaż wyniki od 181 do 200 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Marta_B
    Miejscowość
    Praga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Barbareks Zobacz posta
    A ja jeszcze o jedno Ciebie podpytam... A nasze wszystkie ubrania, bo dzieciecych nie puore oddzielnie to jak dam we wstepne pranie ocet i do plukania a w zasadnicze proszku to wypucze z ubran zlogi proszkowe? Na 40 stopni?

Czy wiesz moze jak zadzialaja efektywne mokroorganizmy jak je dodam do płukania?

Czy ocet czy kwasek nie odbarwi mi ubrań czy ręczników?

I jeszcze o banana, ziemię i pomidorai pomarańcze zapytam.

Czy plyn do naczyn eko roslinny moze byc czy raczej jakis ludwik czy jaki najlepiej do pieluch?

A platki mydlane sie kupuje czy sciera dowolne mydlo czy tylko szare? W tym proszku robionym to wszystko moge prac?

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
    1. nie, nie wyplucze To nie jest dobra metoda. Zeby pozbyc sie zlogow, ktore juz w ubraniach sie pewnie od dluugiego czasu odlozyly trzeba porzadnie wykwaskowac albo wyoctowac i dobrze wyplukac. Potem mozesz normalnie prac ale nie dawaj nic kwasnego do prania wstepnego, bo to sie nie wyplucze a potem zareaguje z proszkiem i nici z porzadnego prania. Co do temperatury - ja osobiscie niczego nie piore na 40 stopni z powodow wymienionych w postach wczesniej. Jesli chcesz prac na 40 musisz dac wiecej proszku (lub bardziej agresywny proszek czyt. tradycyjny).

2. Nie wiem jak zadzialaja bo sie na nich nie znam ale z tego co czytalam to zawieraja bakterie kwasu mlekowego i drozdze - dlatego ja bym tego nie dala do plukania np. bielizny czy pieluszek. Ale mozna zapytac producenta EM co o czyms takim sadzi. Pamietaj jednak, ze plukanie ma za zadanie usunac resztki proszku a tego efektywne mikroorganizmy raczej nie potrafia.

3. Nie powinine odbarwic. Pralam ostatnio czarny recznik na 95 i plukalam w kwasku i sie nie odbarwil Ale gwarancji Ci nie moge dac.

4. banany sie bardzo trudno usuwa, szczegolnie jesli plamy sa stare. Mozliwe ze juz tam beda na zawsze. Mozesz sprobowac wymoczyc w jakims ekologicznym produkcie czyszczacym na bazie cytrusow a potem wyprac. Pomidory powinny zejsc octem a ziemia porzadnie wyprana plynem do mycia naczyn lub mydlem do prania (jesli stara to najpier namoczyc w nadweglanie).

5. lepszy niestety jest tradycyjny detergent.
    6. Platki mydlane jak chcesz, mozesz zetrzec jakies delikatne mydlo - najlepiej o jak najprostszym skladzie czyli marsylskie na przyklad. Albo kupic gotowe platki mydlane do prania. Mozesz prac wszystko w domowym proszku lub plynie. Na internecie jest sporo przepisow np. do delikatnych tkanin, do bialych, do mocno zabrudzonych itp.

Chusteryczka Awatar Barbareks

Domyślnie

A jeszcze pomarańcze bo mam zolte plamy ...
    Jeste Ci niezmiernie wdzieczna za te rady.

Moze masz pomysł mam spodnie jasne lubego odzież z tych technicznych szybkoschnaca i od blota ulicznego i zostały zolte jakby tluste plamy. Probowalam odplamic i plamy rozlaly jakby przesunely do kolan.. Co z tym swinstwem zrobic by uratować? Na 60 stopni boje sie puscic ale jak trzeba bedzie to spróbuję..

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka

Chusteryczka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziewczyny, a czy któraś z Was miała po praniu takie cos? Wkład nie miał styku z dwójką. Był tylko zasikany. Na innych tez mam podobne plamy, ale nie na wszystkich. Prałam w samym nappy.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
    W 2014, K 2015, J-A 2017, E 2019 i M 2021

Chustomanka Awatar urkye
    Miejscowość
    Okolice Pyrlandii

Domyślnie

Bardzo dziwne. Po praniu dopiero wyszlo?

fonopisane
    Piotras 10.2013 & Ola 01.2017
    mój blog szyciowy: szycie.blox.pl

Miejscowość
    Praga

Domyślnie

albo syfki z pralki po wczesniejszym kwasku/occie albo pralas razem z czyms bambusowym i to puscilo kolor. Plukalas w kwasku?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Wyszło po praniu. Na kilku wkladach. Kieszonki całe. Syfki z pralki raczej nie, bo czyściłam jakieś 10 prań temu. W kwasu nie płukalam. Tylko 60st.+ łyżka nappiego.
    Jakieś wkłady Bambusowe tam były. M.in te 5 warstwowe puppiego. Z takim brązowym obszyciem. Ale mam je od ponad roku i zawsze razem piorę...

Miejscowość
    Praga

Domyślnie

to bardzo dziwne. Ani pranie w NF ani nawet pranie w samej wodzie niczego takiego nie powoduje.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Po dzisiejszym praniu wyszło mi na niektórych wkladach takie coś... jestem zalamana. Może jest to jakoś związane z brakiem proszku w praniu?

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
    W 2014, K 2015, J-A 2017, E 2019 i M 2021

Chustomanka Awatar LavandUla
    Miejscowość
    Lawendowe-Podkrakowskie-Uroczysko :)

Domyślnie

Bardzo dziwne te plamy pierwszy raz coś takiego widzę... A na białych ubraniach nic się nie pojawia?
    Domowa Mama #team3córki
    Avatar: “Artwork ©Katie m. Berggren ~http://www.kmberggren.com”

Miejscowość
    Praga

Domyślnie

a jest jakikolwiek zapach? ,Nawet gdyby to byla jakas bakteria itp to i tak nie jest to zwiazane z brakiem proszku, bo proszek nie dziala antybakteryjnie Rzeczywiscie dziwne to. Chyba jeszcze nikomu sie takie cos nie zdarzylo po NF a sa t i osoby, ktore piora w ogole bez proszku i bez NF.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A to jest opcja, że to bakteria? Zapachu nie ma. I te plamy są tylko na bambusach. No i na jednym konopnym. Kieszonki bez szwanku.

Chustomanka Awatar LavandUla
    Miejscowość
    Lawendowe-Podkrakowskie-Uroczysko :)

Domyślnie

Marta_B - normalnie chylę czoła...
    Niechybnie dołączam do oczekujących na bloga
    Mam tylko jedną wątpliwość - napisałaś wyżej, że bambus nie lubi kwasku/octu - a co ze strippingiem w takim razie? Albo z dodawaniem owych do płukania w celu zmiękczenia pieluch? Rety - całe życie się człowiek uczy
    Domowa Mama #team3córki
    Avatar: “Artwork ©Katie m. Berggren ~http://www.kmberggren.com”

Chustonoszka

Domyślnie

Marta_B a wiesz czemu po nadwęglanie żółte plamy wychodzą na bambusie? Z ciekawości pytam, bo to przecież wybielacz

Miejscowość
    Praga

Domyślnie

uzanna u mnie te plamy byly z powodu burgundowej bambusowej kieszonki o bardzo intensywnym kolorze, ktora byla w praniu. Po tej akcji wyraznie wyblakla.

Chusteryczka Awatar eM.

Domyślnie

Czytałam wątek nie raz, ale chciałam dopytać.
    Muszę coś zrobić z moimi pieluszkami. Po zasikaniu nocnym śmierdzą okrutnie, a np. bambusowe tots bots i inne wkłady są twarde i szorstkie. Myślę, że to wina pralki na tym mieszkaniu, która jest tragiczna i nie pierze. A że nowa w drodze to trzeba będzie wziąć się za pieluszki.
    Mam m.in. właśnie tots bots - flexi tot, bamboozle -ta najgorzej twarda i
    easy fit to już AIO. Wszystkie po nocy śmierdzą. Mam wkłady bambusowe Close Parent, formowanki Little Lamb a i prefold Kikko. Tymi chciałabym przede wszystkim się zająć. Jak widać większość to bambus i teraz nie wiem czy mogę w kwasku namoczyć? Czy może w płynie do naczyń? A może po prostu w samej wodzie uprać i wypłukać?
    Jak je potraktować żeby wróciły do normalności?
    Nie ukrywam, że chciałabym większość razem uprać.
    A 03.2017
    M 11.2020

eM. nie Em

Chustonoszka

Domyślnie

Aha, czyli coś innego puściło i złapał bambus, jasne
    Czytam z wielkim zainteresowaniem to co tutaj piszesz i dziękuję

Chustoholiczka Awatar abigeal
    Miejscowość
    Pniewo

Domyślnie

Też miałam ten problem !
    Starałam się używać tylko kieszonek, bo one w miarę schły i wkłady z mikrofibry..a suszyłam zależnie -troche na dworze, powieszone na suszarce do bielizny przy uchylonym oknie na tarasie -jak było słoneczka trochę to suszarkę wywieszałam na dwór
    Zapowiadają powrot słońca, więc dobra nasza

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Chusteryczka Awatar plejady
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

desperacko można w piekarniku
    Amelka lipiec`12 Zuzia sierpień`15 Alicja marzec`18
    fb Naturalnie dla dziecka: https://www.facebook.com/pages/Natur...11082035818542

Domyślnie

Ja stosuję klasyczne białe pieluchy (bez kolorowych wzorów) i muszę przyznać, że sprawdzają nam się najlepiej. Wcześniej miałam problem z dopraniem wielobarwnych tkanin. Bałam się stosować mocnych środków, aby nie utracić kolorów. Obecnie dodaje wyłącznie wybielacz, o ile jest taka potrzeba. Nie używam go podczas każdego prania - najpierw oceniam intensywność zabrudzenia. Ważne jest jednak to, aby wybrać produkt bezpieczny dla dziecka. Ja dla pewności zwykle robię dodatkowe płukanie, aby mieć pewność, że skóra malucha nie zostanie podrażniona.

Uprawnienia umieszczania postów