a druga sytuacja to moja własna - kiedy mó tata kiedys przywióżł mi syna bez fotelika (5 km)- nakrzyczałami powiedziałam, ze wole sama na piechote go przyciagnać jesli ma go tak odwozić - zakupiłam kolejny fotelik i dałam mu do samochodu.
A na argument ze 3 dzieci woził i nie było fotelików, odpowiadam - tak ale i mniej wariatów było, a mimo wszystko raz łapałeś mnie zebym przez przednia szybe nie wyleciała.
Jak dzis to pamietam. jechalismy do znajomych i przed auto jadące przed nami wybiegł chłopczyk w moim wieku czyli jakies 6 lat. Tamten samochód w bok do rowu - a tata miał dylemat - tez do rowu i zgnieść tamtych, na drugi pas pod tira, czy po hamulcach i w chłopca...wybrał chłopca - jechał wolno więc chłopiec miał tylko porządnie obtłuczony bok, ale ja przeleciałam z tylnego siedzenia na przednią szybę, miała wstrząs mózgu i rozcięty łuk brwiowy. mama zemndlała...
a gdyby prędkośc była większa pewnie rozbiłabym tą szybę...
dlatego staram sie jak ognia unikac sytuacji gdzie nie mam fotelika a muszę jechać, kombinuje jak mogę, dzwonie po ciotkach wujkach, zeby mi dowieżli fotel itd. chciaz ja samochodu własnego nie mam - to jednak foteliki dal młodszego mam 2 (ostatnio dokupiłam) zeby jeden w domu a drugi u dziadków, dla starszego w domu mam podkładke i fotel u dziadka na dłużśze trasy. i przyznam ze ten drugi dokupiłam po dłuzszych dyskusjach jak ta na forum.