Cytat Zamieszczone przez maagduusiiaa Zobacz posta
takie gondole nie są FOTELIKAMI do przewozu dzieci, nie posiadają żadnych atestów, służą do przenoszenia dzieci, nie do jazdy samochodem. Równie dobrze można kupić kawałek styropianu, przyczepić samemu pasy i wyprofilować zaczepy na pasy samochodowe
co do jazdy autobusem, chyba najbardziej chodzi o niewiedzę w naszym kraju... Aż dopytam się znajomego z drogówki

są gondole przystosowane do przewozu dzieci (montowane do siedzenia samochodu) chociaż przyznaję, że dla mnie to bezpieczne nie jest.

Jeśli chodzi o kwestię jazdy bez fotelika to mówię "NIE". Hania nawet gdy jedziemy kilkaset metrów zawsze jest dokładnie zapięta.
Raz w swoim życiu jechała w chuście bez fotelika- było bardzo zimno, padało i szwagier podwiózł nas dosłownie z 500 metrów a ja do dzisiaj mam wyrzuty sumienia.
Niestety bardzo często widuję dzieci bez fotelika (np. na kolanach rodziców a fotelik obok pusty) albo siedzące niby w foteliku z niedociągniętymi pasami.
Bezpieczeństwo wśród moich znajmych nie jest "modne", olewają foteliki, dzieci na rowerach jeżdżą bez kasku itp. Jak niektórzy usłyszeli, że zamówiliśmy fotelik montowany tyłem to patrzyli na nas jak na idiotów.

I odkąd mamy dziecko zaczęłam pilnować tzw. "luźnych przedmiotów" w samochodzie, bo w razie wypadku również one latają po całym samochodzie.