Pokaż wyniki od 1 do 20 z 373

Wątek: MYDŁO MARSYLSKIE***Nie Wybiera Się Ktoś Do Francji?***

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mydełko Marsylskie, to moje ukochane mydło.
    Ja kupuje tutaj: http://www.mydlarnia.info/szare-mydl...73-id-194.aspx
    Podgrzewam chwileczkę mydło w mikrofalówce (w piekarniku też chyba można), żeby lepiej się kroiło nożem i kroję na 6 części. I mam 6 małych mydełek. I zawsze przemywam pupcię wodą i tym mydełkiem.

Oprócz tego wszyscy się nim myjemy. Dla mnie to najwspanialsze mydło pod słońcem. Nareszcie po kąpieli skóra mnie nie swędzi.

I jeszcze super spiera plamy.

SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

ChustoTata Awatar pyk
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

podaj dokladny adres

Chustomanka Awatar ewaruszki
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

my spodziewamy się w piątek francuza z Francji

Chustoguru Awatar odynka
    Miejscowość
    odiland

Domyślnie

o to muszę zanabyć bo pewnie dla alergików też dobre będzie prawda?
    Wataha: Nelly: 14/06/2007 Lilly i Zuzka: 15/09/2010

http://zakamarek.eu - targowisko rzeczy różnych
    http://shewolf-foto.blogspot.com - moja pasja

2014 będzie nasz!

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie

yetto a dlaczego chcesz przywozic z Francji skoro mozesz w Polsce kupic takie samo? to przywiezione wcale nie bedzie inne, ani nie bedzie tansze, zapewniam Cie.

wiem, bo ja dlugo przywozilam mydło marsylskie i inne eko kosmetyki
    nie wiedzialam ze mozna je tak latwo u nas kupic, bo nie korzystalam ze sklepow internetowych. Ale jak skoncze zapasy - stane sie jak nic ich stala klientka

Chustonoszka

Domyślnie

może niekoniecznie na temat, ale i ja fanką marsylskiego oliwkowego jestem. Mi Biały Jeleń śmierdzi, a poza tym zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego. Marsylskie is the best
    Yetta, a w stacjonarnych sklepach w Krakowie nie znajdziesz? Taniej może wyjdzie

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Kurcze wiecie co ja właśnie słyszałam, że gdzieś we francji jest dużo dużo tańsze. I tylko dlatego chciałam.
    ewaruszki Twój M mi kiedyś mówił, jak u Was byłam, pamiętasz? Może zapytasz??? Proooszeee. A ten znajomy nie dałby rady przywieźć?

Ja w Krakowie kupuję i jestem bardzo zadowolona. Sądziłam tylko, że może uda sie kupić większą ilosć taniej niż u nas.
    Zuzanna i Franciszek

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odynka Zobacz posta
    o to muszę zanabyć bo pewnie dla alergików też dobre będzie prawda?
    Jak najbardziej będzie dobre. Ono jest jak lekarstwo, tyle, że zupełnie nieszkodliwe, a wręcz przeciwnie, jest zbawienne dla skóry. Zupełnie bez konserwantów i innych syfiaczków.
    Jest tak naturalne, że nawet jadalne. Jakby przez przypadek dostały sie w małe rączki, to nic sie nie stanie.

Gdzieś kiedyś czytałam dużo fajnych szczegółów na temat jego zastosowania. Jak maluchy pójdą spać to poszukam.
    Zuzanna i Franciszek

Chusteryczka Awatar matka.kobitka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

yetta dzięki - czegoś takiego szukałam!
    mój M miał straszne uczulenie od pianek do golenia i wszelakich innych kosmetyków po goleniu. W pewnym momencie było naprawdę źle, a nawet super-hiper-antyalergiczne kosmetyki z apteki go uczulały. Dopiero jak się zaczął golić szarym mydłem, które odkryłam jakiś czas temu, to skończyły się wszystkie problemy. A to szare (tzn biały jeleń) jest tez bardzo dobre dla mojej córeczki, która z kolei miała uczulenie na dłoniach, nawet od dziecięcych mydeł.

A rozumiem, że to nasze szare nie umywa się do marsylskiego, więc koniecznie musze spróbować. Tylko skąd widomo, że u nas nie kupi sie podróby?
    Na allegro widziałam duzo rodzajw, i obawiam się, że nie wszystkie sa oryginalne. A tu znalazłam marsylskie produkowane przez Lavea Poland:
    http://www.rosabella.pl/p363,mydlo-m...kowe-300g.html
    „Dziecko najwięcej miłości potrzebuje wtedy, gdy najmniej na nią zasługuje”
    Zuzia '02, Janek '04, Ewa '08

Chusteryczka Awatar kasia
    Miejscowość
    karkonosze:)

Domyślnie

link do kilogramowego mydła
    http://razdwatrzy.net/dla_urody/dla_...z_oliwek_1000g

zaraziłyście mnie. też kupuję. tym bardziej, że sezon grzewczy jak co roku mnie już zmasakrował...

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja mydło marsyslkie kupuję stacjonarnie w Krakowie w Mydlarni Franciszka. Niestety jest droższe, bo kosztuje 18 zł. A kupując w internecie 16. Jednak i tak wychodzi mnie to taniej bo odpadają koszty wysyłki.

Cytat Zamieszczone przez matka.kobitka Zobacz posta
    A to szare (tzn biały jeleń) jest tez bardzo dobre dla mojej córeczki, która z kolei miała uczulenie na dłoniach, nawet od dziecięcych mydeł.

A rozumiem, że to nasze szare nie umywa się do marsylskiego, więc koniecznie musze spróbować. Tylko skąd widomo, że u nas nie kupi sie podróby?
    Na allegro widziałam duzo rodzajow, i obawiam się, że nie wszystkie sa oryginalne. A tu znalazłam marsylskie produkowane przez Lavea Poland:
    http://www.rosabella.pl/p363,mydlo-m...kowe-300g.html
    Szare jeleń jest też bardzo dobre, chociaż zawiera łój zwierzęcy, którego stycznosć ze skórą przez dłuższy czas podobno moze wysuszać skórę.
    W którymś z wątków pisałam o tym jakiś czas temu.

A podróby? Hm myślisz, że bawiliby się w podróby w przypadku tak drogiego mydła? Mam nadzieję, że nie.

Marsylskie jest jak dla mnie idealne.

Pewnie jest ich więcej, ale ja wiem o 3 rodzajach:

1.
    Szare mydło marsylskie z olejkiem z oliwy

2.
    Szare mydło marsylskie z olejkiem lawendowym

3.
    Szare mydło marsylskie z olejkiem palmowym

Moje ukochane, to jest to pierwsze z samej oliwy z oliwek. Na pewno można używać go dla dzieci od pierwszych dni życia.
    Mam też to z olejkiem lawendowym, ale dzieci ani siebie nim nie myję. Mam go tylko do rąk. Nie wiem, czy nadaje się dla dzieci, ale w sumie mnie to nie interesuje, bo kupiłam je tylko ze względu na fiolet i lawendę.

Uuuu czyli wychodzi na to, że tam i u nas takie same ceny???
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 04-11-2009 o 20:19
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie mydlo marsylskie nie takie super

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Mydełko Marsylskie, to moje ukochane mydło.
    Ja kupuje tutaj: http://www.mydlarnia.info/szare-mydl...73-id-194.aspx
    Podgrzewam chwileczkę mydło w mikrofalówce (w piekarniku też chyba można), żeby lepiej się kroiło nożem i kroję na 6 części. I mam 6 małych mydełek. I zawsze przemywam pupcię wodą i tym mydełkiem.

Oprócz tego wszyscy się nim myjemy. Dla mnie to najwspanialsze mydło pod słońcem. Nareszcie po kąpieli skóra mnie nie swędzi.

I jeszcze super spiera plamy.

mam przyjaciolke we Francji, i ona wlasnie mi ostatnio powiedziala, ze jesli chodzi o mydlo marsylskie, to nie jest ono polecane we Francji wlasnie, u zrodla jakby nie bylo, do mycia malych dzieci, niemowlat, poniewaz ma zbyt mocno zasadowy odczyn (stad pewnie obserwowane przez was odczucie @sciagania@ skory).
    ze odradzaja jego uzycie dla dzieci autorytety wszelkie pro-eko.
    i dlatego przyslala mi w ramach zamiennika mydlo z Aleppo

generalnie wiec, nie jest najlepszym pomyslem mycie dziecka tym mydlem, a juz na pewno nie tak, jak robi yetta-przy kazdej zmianie pieluszki.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja w to nie wierzę.
    Tym bardziej, że mydło biały jeleń jest polecane dla dzieci, a marsylskie jest podobne, a nawet lepsze, bo nie ma w składzie łoju zwierzęcego. Kiedyś wszyscy byliśmy chowani na takich naturalnych mydłach, bo innych pachnideł nie było.
    Nie widzę w tym mydle nic co mogłoby sprawić, że nie nadawałoby się dla dzieci.
    A że do twarzy dla dorosłych się nie nadaje, tego już nie wiem, bo ja twarzy mydłem nie myję.

Trochę to dziwne zważywszy na jego właściwości:

- ma właściwości lecznicze i pielęgnacyjne.
    - umożliwia właściwe natłuszczenie i nawilżenie skóry, nawet tej przesuszonej , bardzo wrażliwej i skłonnej do alergii
    - oczyszcza i nadaje skórze aksamitną gładkość
    - działa stymulując odnowę naskórka i bakteriobójczo
    - ma właściwości regenerujące komórki skóry
    - rozgrzawające (okłady)

Pupę przemywam od roku i będę to robiła nadal.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 22-02-2010 o 17:17
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

alez ja nie kwestionuje wlasciwosci tego mydla, znam je bardzo dobrze i sama uzywam na sobie, jako typowy eko-swir
    zaznaczam tylko, ze mimo swych cudownych wlasciwosci WE FRANCJI odradza sie jego uzywanie do pielegnacji dzieci ze wzgledu na ZBYT zasadowy odczyn (no a dzieci skorke maja jednak delikatniejsza niz my, dorosli...).

no ale kazdy postepuje wedle swoich preferencji, oczywista.

p.s. kiedys wiele inncyh takze rzeczy robiono, w chodziki nas wtykano, karmiono rosolem od 3 miesiaca zycia, etc-i przezylismy.....nasze dzieci myte i mydlem marsylskim, i sama woda, a takze te chemikaliami Johnson`s and Johnson`s, i te pakowane w pampersy, i te w wielo, tez przezyja zapewne. jask mowie, kazdy postepuje po swojemu...warto jednak znac wszystkie strony medalu (zazwyczaj jest ich wiecej niz dwie, jak widac

Chustofanka Awatar reniason
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Moja teściowa jest we Włoszech i powiedziałam jej żeby zobaczyła jakie tam są ceny mydła marsylskiego. Okazało się ze to mydło można kupić tylko w aptece ale kupiła mi jeszcze jakieś lepsze, mydło marsylskie w płynie właśnie dla dzieci. Więc z tym mydłem to są pewnie różne opinie ale jak tam jestem z niego zadowolona.
    Renata mama Arusia 25.11.2007 i Urszulki 03.11.2009
    Kosmetyki Mariza

Chustomanka

Domyślnie

Używam mydła marsylskiego z oliwy z oliwek dla mojej córki i wspaniale działa. Nic a nic nie wysusza skóry. Mojej również. Myję tym mydłem też twarz i włosy, ale potem myję jeszcze raz szamponem, więc mydło to traktuje jako odżywkę. Używam go również z powodzeniem do higieny intymnej. Wszystkie płyny do higieny intymnej chowają się. Polecane jest przez ginekologów dlatego w jego mocno zasadowe działanie nie chce mi się wierzyć, bo by się do higieny intymnej nie nadawało. Jest wspaniałe . A najważniejsze dla mnie, że naturalne.

Mam ulotkę mydła z aleppo i to jest praktycznie to samo co mydło marsylskie z oliwy z oliwek tylko, że z dodatkiem oleju laurowego
    Olej laurowy ma właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze.
    Z tego co czytam oliwa z oliwek też ma takie właściwości. Więc już nie wiem jaka tu różnica jest. Ależ to mydło z Aleppo jest drogie
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 22-02-2010 o 19:43

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

co do mydla z aleppo, zgadza sie.
    a ogolnie co do mydel naturalnych, marsylskich-
    http://www.pinezka.pl/moda-i-uroda-a...e-skraca-zycie

mydla maja po prostu z natury zasadowy odczyn, od 7ph w gore, tak wiec moga niszczyc plaszcz lipidowy skory, moga niekorzystniue wplywac na delikatna skore niemowlecia.
    dodam, ze ja nie potepiam uzywania takich mydel, sama ich uzywam, w moim domu tylko mydla naturalne -roslinne sa stosowane. ale
    jednak nie do pieloegnacji dziecka, przynajmniej tak malego, jak moja corka dla niej tylko oliwa czy kosmetyki eko typu Weleda...

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dyskutujemy tu sobie na temat mydła marsylskiego i rozkładamy go na czynniki pierwsze i nie ma się o co obrażać.

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    jesli chodzi o mydlo marsylskie, to nie jest ono polecane we Francji (...) do mycia malych dzieci, niemowlat, poniewaz ma zbyt mocno zasadowy odczyn
    Fajnie wiedzieć, że we Francji mają takie właśnie zdanie. Poznać trzeba wszystkie opinie.
    Fajnie tylko móc oprócz tego co zasłyszane przeczytać też o tym i już przeczytaliśmy.

Na stronie 2 tegoż wątku post #34 visenna2 napisała:

Cytat Zamieszczone przez visenna2 Zobacz posta
    (...)
    Dla atopików/alergików nie poleca się szarego mydła ani żadnego innego mydła, bo wszystkie mydła, jakie by cudowne nie były, mają zasadowe PH i wysuszają skórę. Jak bardzo - to sprawa indywidualna, ale co do zasady lepiej być ostrożnym.
    Ja do powyższej wypowiedzi dodałabym tylko, że wszystkie mydła nie wysuszają, a MOGĄ wysuszać skórę.

Post #34: http://www.chusty.info/forum/showthr...479#post418479

Także o tym, że wszystkie mydła (a nie tylko marsylskie) mają zasadowe PH wiemy już praktycznie od początku istnienia tego wątku dzięki visennie2.
    Ale wiadomo też, że wszyscy nie mamy dzieci atopowych/alergicznych i każdy spróbuje i wybierze to, co odpowiada mu najbardziej.
    Ja wybrałam mydło marsylskie i jestem z tego wyboru bardzo zadowolona.

I to, że we Francji go nie polecają i że wszystkie mydła mogą wysuszać nie skłoni mnie do porzucenia mydła marsylskiego na rzecz dzieci i siebie, bo skoro jestem zadowolona, to po co.
    Przemywam minimum 2-3 razy dziennie pupę po zmianie pieluszki właśnie mydłem marsylskim i od ponad roku, jak używamy pieluszek wielorazowych synek nie był odparzony.
    A do tego ostatnio dodaję do wody podczas kąpieli dzieci (i swojej też) nie olej kokosowy, a masło karite.
    Dzieci mają cudnie gładką i nawilżoną skórę.

A ja odkąd używam mydła marsylskiego nareszcie nie drapię się po kąpieli. Gdy nie znałam tego mydła, to bałam się wyjść z kąpieli i wysuszyć, bo drapałam się niesamowicie.

ewadbr... kiedy będziesz w Polsce?
    Bo nie mogę się doczekać afrykańskiego czarnego mydła.
    Chciałabym 3 kostki.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 24-02-2010 o 15:04
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    A ja odkąd używam mydła marsylskiego nareszcie nie drapię się po kąpieli. Gdy nie znałam tego mydła, to bałam się wyjść z kąpieli i wysuszyć, bo drapałam się niesamowicie.
    U mnie było to samo tylko jeszcze do tego miałam czerwone plamy na całym ciele, które znikały dopiero po godzinie A teraz skórka.... suuuuper

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    U mnie było to samo tylko jeszcze do tego miałam czerwone plamy na całym ciele, które znikały dopiero po godzinie A teraz skórka.... suuuuper
    A ja od tego drapania miałam szramy i podrapaną czasem do krwi skórę. Bo jak się porządnie podrapałam, to goiło mi się to kilka dni.
    Zuzanna i Franciszek

Uprawnienia umieszczania postów