Pokaż wyniki od 21 do 40 z 373

Wątek: MYDŁO MARSYLSKIE***Nie Wybiera Się Ktoś Do Francji?***

Widok wątkowy

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tysiula Zobacz posta
    My tez od jakiegoś czasu używamy, ale szarego mydła. Myślałam, ze marsylskie to jest to samo. A tu okazuje się, że nie. Yetto, masz porównanie z szarym mydłem? Jaka jest różnica??

I jeszcze jedno mnie dziwi, dlaczego w szpitalach nie polecają go dla alergików, tylko jakieś drogie kosmetyki ? My na pokrzywkę dostaliśmy zalecenie - kąpiel tylko w Oilatum, który notabene jest na bazie parafiny, fujjjj... i kosztuje 130 zł za litr . Wierzyć mi się nie chce, ze się biznes nakręca sponsorom kosztem noworodków...
    Szare mydło zawiera zmydlony tłuszcz zwierzęcy a marsylskie tylko oleje roślinne - oliwe z oliwek albo olej palmowy, taka jest różnica
    Dla atopików/alergików nie poleca się szarego mydła ani żadnego innego mydła, bo wszystkie mydła, jakie by cudowne nie były, mają zasadowe PH i wysuszają skórę. Jak bardzo - to sprawa indywidualna, ale co do zasady lepiej być ostrożnym.
    Co do parafiny - tez uważam, że jest fuj, ale bez przesady - nie jest trująca, a niektórym ludziom pomaga znacznie lepiej niż oleje roślinne.

Marsylskie mydło jest fajne, ale mnie na przykład przesusza. Używam go tylko wtedy kiedy mnie nie stać na mydła z Ekosensu (które bardzo, swoją drogą, polecam - ręcznie robione i to tylko z tłuszczów spożywczych, co w przypadku mydła marsylskiego niewiadomej proweniencji nie jest wcale takie oczywiste).

Jeśliby ktoś chciał zgłębić temat mydeł to polecam gazetowe forum "Naturalnie" i przeglądnięcie postów użytkownika mycha664 - to jest właścicielka Ekosensu i kopalnia wiedzy na tematy okołomydlane.
    Ostatnio edytowane przez visenna2 ; 05-11-2009 o 13:05
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Uprawnienia umieszczania postów