Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 80

Wątek: chusty się nie przyjęły i nie przyjmą

ChustoTata Awatar mucha
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie chusty się nie przyjęły i nie przyjmą

Prawie dwa lata temu zacząłem nosić i byłem wówczas przekonany, że za jakiś czas (pół roku, rok) na mojej dzielnicy nie będzie kilku noszących ale pewnie ze sto. Nawet tak samolubnie myślałem, że trochę szkoda bo fajnie być wyjątkowym. Pamiętam, że łatwo dostępne były tylko 2 firmy chustowe (słabo znam się na markach ale to był hopp i jakaś druga).
    Minęły dwa lata i na rynku jest kilkanaście firm (w tym polskie) ale na mojej dzielnicy noszących jest mniej niż te kilka osób 2 lata temu (dzieci urosły). Nie ma ani jednej nowej osoby stale noszącej (jestem prawie codziennie na spacerze w parku i na deptaku w centrum - raczej bym spotkał gdyby ktoś był). Raz spotkałem dziewczynę z 2X ale dziecko nie siedziało tylko wisiało i ryczało - do dociągnięcia było ze 25cm chusty! Oczywiście już nigdy więcej jej nie spotkałem z chustą.
    Kilku znajomych ma chusty ale u nich "się nie sprawdziły". Jakoś się boję, że cały ten boom w ofercie chust opiera się właśnie na zakupach przez/dla osób, które nie noszą bo nie mają czasu/ochoty by poświęcić trochę czasu na początkowy trening.
    Smutno mi to pisać bo ja najchętniej wszystkie dzieci widział bym bez wózków ale wychodzi mi na to, że chusty się nie przyjęły i nie przyjmą.
    Czy u was jest jakiś przyrost chustodzieci?
    http://www.leniwiec.eu strona mojego zespołu
    http://www.kamilamuczynska.blogspot.com blog z fotkami moich córek

Doradca po kursie zaawansowanym Die Kinderwagenvernichtungsschule Dresden® (Drezdeńska Szkoła Unicestwiania Wózków®)

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Przecież obecnie nosi dużo więcej osób niż dwa lata temu, czy nawet rok temu.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

W zeszłym tygodniu jak odberałam starszą z przedszkola, to zaczepiła mnie pani dyrektor i powiedziała, ze 2 kolejne mamy noszą w chustach i, że je przepytałam i osobiście byłam inspiracją. Idzie na lepsze.
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

wydaje mi się że nawet jak będzie super hiper moda na noszenie to i tak najwięcej będzie wózków. Generalnie noszenie w chustach jest pod prąd do polskiej "normalności" i z tego powodu większość jest niezainteresowana. Jest jeszcze masa ludzi którzy uważają że dziecko nie może się przyzwyczaić do noszenia i jeszcze masa takich, którzy niby są za noszeniem ale rodzina ich skutecznie zniechęca. No i pewna grupa tych wrażliwych osób, które kończą chustowanie w momencie w którym dziecko zapłacze im przy pierwszym dociąganiu. Ale ciągle nowe osoby uczą się, chodzą na warsztaty i spotkania, więc nie jest tak źle

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoholiczka Awatar Biedronka
    Miejscowość
    Sobótka/Wrocław

Domyślnie

ja bym nawet napisała że teraz jest bum chustowy
    Jak zaczynałam na forum zycie to było nas troche ..kazdy kazdego mniej wiecej znał i kojazył a teraz
    połowy nicków nei znam ...jak nei wiekszej połowy
    moje stado : Janiu 09.11.2005 Dymek 19.05.2008 i Mąż Mateusz
    Doula - wsparcie w okresie ciąży i podczas porodu WROCŁAW
    http://centrumrodzicielstwa.pl we Wrocławiu ( kiedyś www.szkolarodzenia-natura.pl )

ChustoTata Awatar mucha
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biedronka Zobacz posta
    ja bym nawet napisała że teraz jest bum chustowy
    Jak zaczynałam na forum zycie to było nas troche ..kazdy kazdego mniej wiecej znał i kojazył a teraz
    połowy nicków nei znam ...jak nei wiekszej połowy
    no ale czy widzisz ten boom u siebie na dzielnicy czy tylko na forum? bo ja tylko na forum i w ofercie sklepów internetowych z chustami/nosidłami.
    http://www.leniwiec.eu strona mojego zespołu
    http://www.kamilamuczynska.blogspot.com blog z fotkami moich córek

Doradca po kursie zaawansowanym Die Kinderwagenvernichtungsschule Dresden® (Drezdeńska Szkoła Unicestwiania Wózków®)

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

W Warszawie jest naprawdę dużo chust na ulicach, zwłaszcza w sezonach ciepłych.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Domyślnie

dwa lata temu to ludzi na mnie jak na wariatkę patrzyli, teraz tylko u mnie na osiedlu oprócz mnie sa jeszcze dwie mamy noszące.

Na ulicach kiedyś zobaczenie chusty było czymś niezwykłym, teraz widuję często.
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chusteryczka Awatar goska@
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanti Zobacz posta
    dwa lata temu to ludzi na mnie jak na wariatkę patrzyli, teraz tylko u mnie na osiedlu oprócz mnie sa jeszcze dwie mamy noszące.

Na ulicach kiedyś zobaczenie chusty było czymś niezwykłym, teraz widuję często.
    Dokładnie!!!

Kiedyś sama jak zobaczyłam na ulicy to byłam w szoku a teraz jest coraz więcej i na mnie juz tez nie patrzą ja na dziwaka wręcz przeciwnie jak wyjdę z wózkiem to znajome sklepikarki mówia ze cos mi nie pasuje
    Wiktoria 27.07.2001
    Alicja 31.12.2007

http://roszpunkowo.blogspot.com/ moje dłubanki

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ja na swoim osiedlu osobiście zachustowałam dwie mamy, a wiem, że są jeszcze co najmniej trzy
    coraz więcej ludzi nosi!

Chustofanka Awatar funkia
    Miejscowość
    Śląsk Cieszyński

Domyślnie

też się nad tym wszystkim zastanawiałam...na serwisach aukcyjnych widać, że chusty są kupowane...
    a na ulicach mojego miasta pustki...owszem, jest to mała miejscowość ale za to uzdrowiskowa- przyjeżdżają ludzie z różnych stron, z większych miast...i nic....
    "Przyszłość zaczyna się dzisiaj, nie jutro" (J.P.II)

Kangurek (marzec 2009) i Tygrysiątko ( maj 2006)

mój blog o zdrowej diecie www.dieta-surowa.blogspot.com

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Ja mieszkam na wsi więc się nie spodziewam nagle zobaczyć na ulicach chustowych tłumów, ale widzę zainteresowanie np. telewizji tym tematem, chusty pojawiają się w serialach, może w ten sposób trafią one (chusty) "pod strzechy". A jeszcze 2 lata temu o chustach mało kto słyszał. Teraz są wszędzie - w programach TV, serialach, pisemkach dla rodziców, są targi, spotkania itp gdzie można zobaczyć chustę.
    Nie od razu Kraków zbudowano.
    Osobiście przypadkiem (pomijając spotkania chustowe) tylko 2 razy widziałam kogoś w chuście.

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

e tam... przyrost noszących jest, w tamtym roku nie nosiłam a w tym nosze heheheheh

ja w KRakowie spotykam wiele chustomam i chustotatusiów

bydzia
    Guest

Domyślnie

ja tam lubię roić za "osiedlową atrakcję" ) i już się doczekać nie mogę )
    rok temu nie znałam osobiście w swoim mieście żadnej chustującej mamy - teraz jest ich kilka
    koleżanka z Holandii ostatnio dzwoniła z tekstem "Widziałam!!!" (mamę z dzieckiem w chuście) - pierwszy raz ale zawsze )

Chustomanka Awatar Hainaut
    Miejscowość
    Belgia (Walonia)

Domyślnie

U nas sie przyjely, sadzac po zakupach w lokalnym sklepiku dla dzieci, gdzie chusty trzeba zamawiac.
    Kim (2009) & Tim (2011) - i 5 Aniolkow

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja coraz więcej chust na ulicach Poznania zauważam-chyba dopiero teraz zaczęłam się za nimi rozglądać tak na dobre
    ja z córcią czasami jesteśmy wózkowe a czasami mamy wersję "upgradowaną" ,jak mówi mój mały 4-letni sąsiad, i wyruszamy na podbój świata w chuście. nie czuję się gorsza z tego powodu, że czasem 4-kółkowe jesteśmy. wygoda ma dwa oblicza-czasem są mi potrzebne 2 ręce wolne a czasem podparcie w formie wózka

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie

pomijajac te oczywistosc, ze jest ich wiecej, bo jest, to nie musi od razu kazdy ich uzywac non stop

najwazniejsze na poczatek (bo to wciaz poczatek IMO), by rodzice traktowali chuste jako powazna i oczywista alternatywe

i zeby kojarzyla sie z dzieckiem zaraz po tescie ciazowym z noworodkiem tak samo naturalnie jak pieluszki i wozek

Chusteryczka Awatar Musli
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

U nas bum, i do tego ostatnio kumulujemy sie wokol jednego parku, bo sie blizej chustowych dziewczyn przeprowadzilam. Dzieciaki rosna, ale nie wyrosly jeszcze z chust, dochodza do tego nowe chusciochy
    nie ma mnie, wracam w niedzielę

blog http://szandorowemusli.blogspot.com
    dziergadełka http://musli-ruszyczmiejsca.blogspot.com

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Jak to nie ma przyrostu? Ja i mój Miłek jesteśmy z przyrostu
    Inna sprawa, że świadomość jest znikoma, a temat wydaje się skomplikowany więc już na starcie ludzie się zniechęcają.

Chustoholiczka Awatar Biedronka
    Miejscowość
    Sobótka/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mucha Zobacz posta
    no ale czy widzisz ten boom u siebie na dzielnicy czy tylko na forum? bo ja tylko na forum i w ofercie sklepów internetowych z chustami/nosidłami.
    widze

dłuuo dłuuugo nic a teraz oprucz mnie już noszacej troche są 2 dziewczyny tez noszace
    moje stado : Janiu 09.11.2005 Dymek 19.05.2008 i Mąż Mateusz
    Doula - wsparcie w okresie ciąży i podczas porodu WROCŁAW
    http://centrumrodzicielstwa.pl we Wrocławiu ( kiedyś www.szkolarodzenia-natura.pl )

Uprawnienia umieszczania postów