Pokaż wyniki od 1 do 20 z 29

Wątek: Grzanie w wielorazówkach

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Grzanie w wielorazówkach

Od momentu kiedy dowiedziałam się, że pampersy moga powodować bezpłodność (podwyższona temperatura w pieluszcze), wiedziałam, że będę uzywać wielorazówek. Potem dowiedziałam sie o kieszonkach i takich pieluszek teraz głównie używamy. Ale jak zdejmuje ją z pupy małego to wydaje mi sie, że temperatura gdy dziecko jest w pieluszcze równiez jest podwyższona. czy tylko mi sie tak wydaje czy jest tak samo jak w pampersach? Wiem, że pul oddycha itp ale jednak chyba się grzeje w środku...jak uważacie?

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Ten temat był już poruszany wielokrotnie. I zdania były chyba podzielone.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

To chyba normalne, że ciało pod ubraniem jest cieplejsze niż to na wierzchu, po to się ubrania nosi (między innymi). Więc i pod pieluszką jest cieplej niż bez, dziwne, gdyby tak nie było. Wychodzi jednak na to, że w wielorazówkach ta temperatura nie jest tak podniesiona jak w jedno.
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

to przepraszam jesli temat powtórzyłam, ja znalazłam tylko wypowiedzi czy dziecku nie jest za ciepło w pieluszkach wielorazowych ale nie od strony ewentualnej bezpłodności

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Moim zdaniem nie ma do końca odpowiedzi na Twoje całkiem słuszne pytanie ...
    ...swego czas szukałam w sieci naukowych dowodów na to przegrzewanie moszny w pieluchach i jedyne co znalazłam to badanie niemieckich naukowców na
    oddziale pediatrii uniwersytetu w Kiel. Powołują się na nie prawie wszystkie strony piszące na temat pieluszek wielorazowych. Z badania wynika, że temperatura w pieluszkach jednorazowych z plastiku (z plastiku!! czy to jest jednoznaczne ze wszystkimi jedno - nie wiem?) jest wyższa niż w pieluszkach z materiału (ale tutaj z kolei mowa o pieluszkach bawełnianych).
    Teraz jak to się ma do ogółu pieluszek jednorazowych i pieluszek wielorazowych uszytych owszem z materiałów oddychających? (ale tutaj materiały bywają różne: od bawełny i innych naturalnych materiałów po polar, który w jakimś stopniu też na pewno grzeje ... )

Natomiast to czy dziecku nie jest za ciepło - to myślę że jest i kwestią indywidualną i jest też zależne od temperatury otoczenia. Ja latem w czasie upałów wyraźnie widziałam, że polar od strony pupy powoduje pocenie, teraz tego nie ma.

Ostatnio edytowane przez Aloha ; 30-10-2009 o 13:28 Powód: literówki

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

wg mnie nie grzeją jakoś specjalnie. Myślę, że skoro mocz jest ciepły to mozna miec wrażenie ze wielo grzeją
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

pieluszkarnia.pl chyba robiła jakieś badania w tym temacie w tym kontekście, na pewno Biedronka mądre rzeczy wklei!

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Biedronko, czekamy

A ja też, ale jednak latem, zauważyłam, że w niektórych pieluszkach Tusia się przegrzewała - nawet, jak miała sucho (bo my na EC i pieluchy są na wyjścia, do spania, do samochodu) - czasami się z niej po prostu lał pot
    Ale to może tylko kwestia tego, że np. w danej pieluszce było jej za gorąco (tak jak by było, gdyby była ubrana za ciepło). Choć w sumie każde przegrzewanie dziecka jest niebezpieczne
    Więc jestem ciekawa tych badań.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dzis sprawdzałam po zdjęciu FB, niestety 37,6, po chwili bez piluchy już 36,6. Jestem zaniepokojona, jutro kolejne testy.

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Olapio, sorki za dociekliwość, ale gdzie Ty dokładnie i czym mierzysz tę temperaturę?

Chustofanka

Domyślnie

Dla facecików to chyba najlepsze wełniane gacie albo formowanka bez otulacza (tak na po domu).

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

mam termometr scaneo, jedna koncowka do czola, dotykowa, druga do ucha, ale tej drugiej narazie nie przetestuje bo na pare dni musimy odstawic wielo i stosowac pamki

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta

jednak latem, zauważyłam, że w niektórych pieluszkach Tusia się przegrzewała - nawet, jak miała sucho
    u nas podobne obserwacje, dlatego w lecie to tylko tetra z wełenką była zmieniana po każdym siku. W kieszonkach, nawet przed siknięciem pupa była spocona (ale o tym już też był wątek).
    Moim zdaniem z tą temperatuą w wielo to też nie jest tak różowo - jak dziecko siedzi w siuśkach to chcąc nie chcąc będzie miało ciepło. Wydaje mi się,tak jak ktoś już pisał, że ta przewaga wielo jest, ale odnosi się do pieluszek bawełnianych/konopnych czy bambusowych ale koniecznie zmienianych po każdym siknięciu. I byc może - to już moje gdybanie - w pampersach wcale też nie jest bardziej gorąco jeżeli są suche - ergo sucha pielucha pod każdą postacią nie grzeje, mokra (czy to siuśki w materiale czy też zamienione na żel) będzie grzała pupę i klejnoty...

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Gdzieś się kiedyś doczytałam, że jednorazówki też się zaleca wymieniać po każdym siknięciu (tylko po co wtedy tyle trąbią o niezwykłej chłonności ).
    Polarek pewnie faktycznie grzeje, jak się założy bluzę polarkową, to też grzeje. Kombinuję cały czas, jakiego by lekarza dopytać, o co dokładnie chodzi z tym podgrzewaniem jąderek (bo przecież równie dobrze w zwykłych galotkach i polarkowych spodniach też można przegrzać???).
    Olapio, a z tym mierzeniem tempki to się też zastanawiam, bo np. zwykłą końcówką zalecają mierzyć w śluzówkach, a jak pod pachą, to miarodajne jest dopiero 5 minutowe mierzenie i to musi być styk (całą końcówka musi dotykać pachy). Piszesz, ze masz inna końcówkę? Jaką, bo może właśnie to jest wyjście np. taki termometr bezdotykowy albo jeszcze jakiś inny?

Uprawnienia umieszczania postów