Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Pierwsze motania - proszę o krytykę

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie Pierwsze motania - proszę o krytykę

Pisałam parę dni temu w innym wątku, że zamotani po raz pierwszy wybraliśmy się na spacer, który świetnie wspominamy, a później były też kolejne próby domowe - jednak mam wątpliwości, czy wszystko ok z wiązaniem. Nie miałam okazji z nikim się konsultować, więc proszę o krytykę internetową Przede wszystkim nie wiem, czy Franek nie jest za wysoko zawiązany - w zasadzie mam wrażenie, że jest u mnie pod brodą, ciężko mi też na niego spojrzeć. Jak osiągnąć stan, żeby był niżej?... Zdjęcia, niestety, są jakie są, ale może coś dojrzycie

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

wow, nasza Młoda dzien młodsza a jeszcze sie w domu kisi.. mowisz ze to juz dobry czas na spacery pierwsze? to fajnie, bo juz mi sie w domu nudzi...
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Mniejszy rozkrok a bardziej żabka, kolanka wyżej żeby plecki się zaokrągliły bardziej i będzie super

Wysokośc moim zdaniem dobra - masz pocałować w czółko bez nadmiernego wyginania szyi... jak Ci niewygodnie to nim wpakujesz dziecko staraj się po zawiązaniu obniżyć ten krzyż który powstaje ze skrzyżowania pasów pod pupcią - no albo po prostu "obniż sobie talię"

A nie masz za luźno? ja bym to ciaśniej zawiazała jeszcze...

I odchylasz się do tyłu - zawsze czy tylko do fotek? staraj się trzymać prosto, dziecko nie powinno od ciebie "odpadać" przy pochyleniu do przodu (w sumie w elastyku to mało prawdopodobne, no ale...)

Na spacery to ja po tygdniu chodziłam z moim (styczniowym) dzieckiem - wyszłabym wcześniej ale dopiero nas tak ze szpitala wypuścili no i my zaczynaliśmy od wózka - z chustą to człowiek spokojniejszy, bo na bank dzieciątko nie zmarznie ...

jak nie ma mrozu to spokojnie dawaj na powietrze
    bo wyglądacie pięknie
    Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 26-10-2009 o 12:08 Powód: literówki - moja zmora...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Emmaline - nasz pierwszy spacer był jak Franek miał dwa tygodnie i tylko dlatego tak późno, że wcześniej śniegi i deszcze były, a mama butów nie ma na taka pogodę

Mayka1981 - dzięki serdeczne! No więc tak - z nóżkami też mam problem, ciągle nie mogę zaczaić jak je ułożyć, żeby była "żabka". Myślałam, że już ok, bo ugięte w kolankach i uniesione nad pupę, ale widać to jeszcze nie TO... Dzisiaj już z wysokością było ok, chociaż wcale nie wiem, czy wiązanie było niżej - może się po prostu przyzwyczaiłam, bo jak noszę go na rękach to zawsze niżej i dobrze widzę buzię Co do odchylania to nie wiem, czy tak po prostu nie mam, chociaż do fotek na pewno bardziej, jak teraz widzę. A co do "odpadania" ode mnie - nie widzę możliwości. Mogę spokojnie pochylić się i np. założyć buty, Franek przytulony cały czas Luzy - mam wrażenie - mam na ramionach, chociaż jak wkładam główkę pod chustę to niby ciasno wchodzi, sama nie wiem...

A spacery to prawdziwa przyjemność

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

złap pod kolankami i jednym ruchem podciagnij leciutko do gory. tak to ok. odrobinę niżej mógłby być jeśli Ci neiwygodnie, ale śmiem twierdzić że niżej- będzie Cie uciskać w rzepone, jeszcze jakiś miesiąc. noworodka wiążemy na całus z czubek głowki, niekoniecznie na całus w czółko. chyba że noworodek 5kilowy
    tak to ok, tylko pls nie kiście sie tak ubrani w domu do zdjęć bo aż mi się gorąco zrobiło

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Główki nie musisz pakować po połę boczną - no chyba że chcesz i dziecko się nie buntuje (mój się buntował...)

Kolanka to masz ładnie, czepiam się A jak chcesz je dać bardziej "żabkowo" to już po włożeniu do chusty złap kciukami pod kolankami i podciagnij do gory i do siebie - ale naprawdę jest bardzo ładnie

No i staraj się nie odginać - bo ci kręgosłup strzeli i nici z dalszego noszenia będą
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Dzięki, Dziewczyny!
    Patent z kolankami muszę wypróbować koniecznie. Chociaż przed chwilą zamotaliśmy małża mojego i on z kolei boi się, czy nie będą się nawzajem podduszać przy oddychaniu - nie wiem, jak to wygląda u płaskich facetów, bo u mnie Franio się trochę na biuście układa. Ja nie odniosłam wrażenia, że chusta za ciasno, ale może to tu tkwi problem?... I czy nie będzie tak, że jak na zamotanym facecie poluzuje się chustę to niby plecki bardziej się zaokrąglą, ale dziecko będzie trochę odpadać?...

Morepig - nie martw się, w domu to była minutka na cyknięcie fotek, dlatego też one takie niedopracowane

Chustomanka Awatar roziii
    Miejscowość
    kiedyś Wa-wa Bielany teraz z pod Warszawy

Domyślnie

Brawo! ćwiczcie to dojdziecie do perfekcji
    jest super! miłego noszenia
    Rozalia( Rozi) mama Patryka 11.2005, Szymona 10.2008, Wojtka 03.2011 i Maćka 06.2019

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie uzupełniające - jak włożyć do chusty "sztywniaka"? Mój synek czasami przy wkładaniu bardzo się usztywnia i prostuje nóżki, nijak nie da się go dobrze ułożyć, muszę go wyjąć i zrezygnować z motania w danym momencie. Macie na to jakieś patenty?...

Chustomanka Awatar taDorotka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

wiesz co nie bardzo to sobie wyobrażam, ale może sie pokołysz z nim na ramieniu trochę, pomasuj plecki i wewnetrzne strony nóżek (neurolog mi tak poradziła przy Ignasiu, którego nóżki sztywniały i drgały),pokiwaj nim delikatnie itp tak udając że go nie wkładasz, poczekaj az sie wyluzuje i wtedy siup po cichu?nic innego mi do głowy nie przychodzi...
    [CENTER]szara codzienność? nie u nas FRANCISZEK (2005), IGNACY (2007), HELENA (2009), ANIELKA (2012), BASIA (2014)KRZYSIO(2019),MACIEK (2023)CENTER]

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

No właśnie problem jest taki, że przy każdej próbie dotykania/masowania/układania jego nóżek prostuje je tak, że nic nie da się zrobić Kiepsko, bo zwłaszcza wtedy, kiedy jest niespokojny przydałoby się poprzytulanie w chuście

Uprawnienia umieszczania postów