Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 51 z 51

Wątek: Smoczek a chusta

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

Synka nie wolno było pionizować, ani wsadzić do chusty bokiem, bo miał dysplazję bioderek, a do smoka 4 miesiące go przyzwyczajałam przed operacją. Po operacji momentalnie się przerzucił na mamusię o szybko smok przestał być potrzebny, a nawet w okresie kiedy był (może ze 2 miesiące), to pasował mu tylko gdzieś co 3-ci kształt i koniecznie z gumy, a nie przeźroczysty. Się nakombinowałam, a cała banda lekarzy naciskała i biadoliła, że powinien smoka dla rozluźnienia mieć. Kiedy już był noszony nie tylko na rękach - smoka dawno nie chciał - czyli bezsmokowe dziecko może być też niechustowe.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buka Zobacz posta
    W pewnym momencie zaczął pchać łapki do buzi - i się zaczęło! Mama, ciocie i inne "daj mu smoczek", "rękę sobie zje", "od kciuka nie odzwyczaisz".
    Ale ja go obserwowałam, wcale nie ssie palucha, tylko memła w swej małej paszczy całą piąstkę
    Jak ja lubię takie "dobre rady" toż to normalny etap w rozwoju dziecka i nic złego nie oznacza... a tu od razu: buch! armatą w przysłowiową muchę... to tak jakby dziecku dmuchany materac podstawić, bo jak zaczyna chodzić, to może upaść... ale dzieci często są mądrzejsze od rodziców i innych opiekunów
    obserwacja rodzica i jego znajomość dziecka to najważniejsza sprawa w wychowaniu i opiece! brawo, ta pani!

Chustoholiczka
    Miejscowość
    KRAKÓW okolice

Domyślnie

Nasza mala od poczatku smokami plula, jako dwutygodniowe dziecko odrzucila butle i przeszla tylko na cyca i teraz zaden plastik ja nie interesuje

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

u nas tez naturalny, w chuscie i poza

Wg mojej mamy od samego poczatku sobie ze mnie smoczek zrobila
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

Maciek traktował smoczek jak każdą inną zabawkę do gryzienia, oglądał z zapałem i podgryzał ze wszystkich stron, ale nie ssał nigdy. a on w sumie bardziej butelkowy był niz piersiowy.
    za to chustę i nosidła lubi miętolić w buzi do tej pory.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Róża noszona od 6 tyg smoczkuje od 6 miesiąca wcześniej pluła smokami a potem wzieła smoka i jak jest zmęczona to smoczkuje nieważne czy w chuście czy nie
    Aniela w chuście od6 doby smoczka jak narazie niechce a ja jej dac go też niezamieżam
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka Awatar buka
    Miejscowość
    Kato

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olban Zobacz posta
    Jak ja lubię takie "dobre rady" toż to normalny etap w rozwoju dziecka i nic złego nie oznacza... a tu od razu: buch! armatą w przysłowiową muchę... to tak jakby dziecku dmuchany materac podstawić, bo jak zaczyna chodzić, to może upaść... ale dzieci często są mądrzejsze od rodziców i innych opiekunów
    obserwacja rodzica i jego znajomość dziecka to najważniejsza sprawa w wychowaniu i opiece! brawo, ta pani!
    Dziękuję Szkoda mi tylko mojej mamy, bo nie mogę powiedzieć, żeby nas źle wychowała i widzę, że czasem jej przykro, że na każdy temat mam inne zdanie. No ale nie da się!
    Jak jej później powiedziałam, że próbowałam dać mu jednak smoka, ale sam nie chce i nie będę go zmuszać, to stwierdziła "i dobrze". Do pieluszek wielo tez się przekonała po tym jak zobaczyła u swojego wnuka pupę bez śladu odparzenia. Czyli moje pomysły jednak takie całkiem głupie nie są

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anitanelka Zobacz posta
    My "normalnie" niesmoczkowi, Iga woli łapki albo butelkę...
    Ale w chuście jej daję, bo się wścieka przy wiązaniu i łapie o dziwo a jak skończę motać i się ulokuje wygodnie, ciut przyśnie to smoka wypluwa... Co śmieszniejsze smoka toleruje tylko w chuście i w wózku
    U nas to samo było (ale nie było łapki ani butelki, tylko wciąż wierny cyc), tyle, że poza chustą smoczek był nie w wózku, a w samochodzie jak małemu smutno było w foteliku - wtedy smoczek nas ratował - inaczej smoczek był "be".
    Dla starszej smoczek zawsze był "be" - do momentu, aż pojawił się brat i jego smoczki, ku przerażeniu taty i babci zaczęła chodzić czasem ze smoczkiem, oczywiście jej przeszło, chyba, że czasem wpadnie jej w oczy (muszę je wszystkie powyrzucać), to potem chodzi chwilę ze smoczkiem - aż znowu go gdzieś rzuci.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

U nas smok był tylko do spania, ale w chuscie nigdy nie było potrzeby, mała zasypiała bez niego. W ogóle to on jej chyba jakoś specjalnie nie był potrzebny, bo odstawiony około roczku, bez większych problemów.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

No u nas w chuście w zasadzie smoka nie było. Po prostu nie był potrzebny. Poza chustą był używany, ale głównie do zasypiania. Pożegnaliśmy się ze smokiem w okolicy roczku w sumie bez szczególnego bólu. Starsza w zasadzie nie była noszona, więc zależność smoka i chusty jest niemożliwa do stwierdzenia
    www.nosimydziecko.pl chusty do noszenia dzieci, nosidełka ergonomiczne
    www.vernandnea.pl rodzinny sklep internetowy
    www.pluszowapileczka.pl internetowy sklep z zabawkami

Moje cztery Szczęścia: 2008, 2010, 2012, 2017

Chustomanka
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Moja córunia tez nie cycka smoka......i tez mi się wydawało że chuścioszki nie ssaja smoka
    MAMA-Wiktorii 18.02.2007 Katarzyny 29.03.2011 Kornelii 19.05.2021

Uprawnienia umieszczania postów