Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Od kiedy w plecaczku poza domem?

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie Od kiedy w plecaczku poza domem?

W domu nosimy się już od dawna tylko i wyłącznie w plecaczku, ale na dwór wychodzimy zawsze z przodu. O ile zwykły spacerek jest ok, o tyle już robienie zakupów jest trochę upierliwe - mały bardzo mi zasłania ( wyciągnięcie pieniędzy z portfela jest męczące ). Znowu ma okres, że bardzo dużo śpi w chuście i nawet w domu średnio sobie radzę z opadaniem główki. Nakładanie chusty na głowę- odpada, stosujemy technikę apaszki, którą podwiązuję główkę, no ale to też nie jest idealne rozwiązanie, bo ta główka i tak taka biedna jest. Już pomijam fakt, że czasem mi się zdarzy, że nie upilnuję momentu zasypiania i łapię nieszczęśnika na wiszeniu głową do tylu jak taka sierotka . Jak sobie radziłyście z takim okresem, od kiedy zaczęłyście wychodzić w plecaczkach na dwór ?
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Mój w podobnym wieku, ale ja się boję wychodzic z nim na plecach na ulicę...tym bardziej do sklepu - bo sama sobie nie radzę...w domu, a co dopiero na zewnątrz, teraz tym bardziej, gdy wieje i leje, to co chwilę poprawiam czapkę, zakladam lub zdejmuję kaptur - na plecah nie potrafię. No i boję się ludzi, startuja z łapami, jak mam z przodu, to co dopiero jak będzie na plecach no nic, moze za jakis czas się naumiem i mi strachy przejdą
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espejo Zobacz posta
    Mój w podobnym wieku, ale ja się boję wychodzic z nim na plecach na ulicę...tym bardziej do sklepu - bo sama sobie nie radzę...w domu, a co dopiero na zewnątrz, teraz tym bardziej, gdy wieje i leje, to co chwilę poprawiam czapkę, zakladam lub zdejmuję kaptur - na plecah nie potrafię. No i boję się ludzi, startuja z łapami, jak mam z przodu, to co dopiero jak będzie na plecach no nic, moze za jakis czas się naumiem i mi strachy przejdą
    No właśnie...tego też się boję...
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość
    podlasie :)

Domyślnie

Ja nie pomogę bo też z tych strachliwych jestem. Wiktorek dziś skończył 14 miesięcy a dopiero wczoraj pierwszy raz wyszłam z domu z nim na plecach i to tylko dlatego że byłam z siostrą. Do tej pory to tylko nosiłam z przodu lub na biodrze.
    Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)

Chusteryczka Awatar jewa
    Miejscowość
    Pochodzę z Łomży aktualnie mieszkam w Białymstoku (daleko nie wyemigrowałam ;) )

Domyślnie

To chyba ja jestem jakaś szalona - mój Kacper jest w podobnym wieku (z 6 kwietnia) i już zaliczył ze mną plecaczkowy spacerek, a plecaczkujemy dopiero od 3 dni
    Ostatnio edytowane przez jewa ; 23-10-2009 o 09:24

Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci, współpraca z LennyLamb i TULA
    Krzyżykowy świat Ewy Chustowanie na Podlasiu JEWA BLOG PORADNI

Chustomanka Awatar Anntenka
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Stosunkowo szybko wychodziłam w plecaku. Dawid to było dziecko modelowe do prezentowania wiązania plecaków
    Jak miałam Dawida w plecaczku i zasnął to prosiłam pierwszego lepszego milej wyglądającego przechodnia żeby założył zewnętrzną połę chusty lekko małemu na główkę. NIektozy się bali dotknąć jakby nie wiedzieli czy dziecka nie popsują a niektórzy z chęcią pomagali.
    A potem nauczyłam się tak wyginać rękami że sama nakładałam chustę na głowę młodego
    szyjąca mama Dawida (25.01.2007) i Milana (09.11.2009)
    TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy

Najgorzej jak się coś komuś wydaje

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Ja też szybko wychodziłam z plecaczkiem. Jak czapka się nasunęła na oczy - prosiłam kogoś, żeby poprawił. Poły chusty nie naciągałam nigdy na głowę, bo nosiłam w prostym plecaku więc nie było co naciągać. Jak zasnął, starałam się żeby miał głowę oparta o mój kark, ale jak mu się kiwała z tyłu, to też się nie przejmowałam, w przeciwieństwie do przechodniów, parę razy ktoś przerażony wołał za mną "Ojej, główka mu sie urwie!" - jakoś się nie urwała. A ludzi jako takich się nie bałam, nikt mi nigdy dziecka nie macała ani w wózku, ani w chuście z przodu więc nie spodziewałam się "ataków" na dziecko z tyłu.

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

4-5 miesięcy, ale tylko an spacery. do komunikacji miejskiej odwazylam sie ze dwa razy dopiero i oba w tym miesiacu.
    z czapka nie mialam problemu bo sama siegam, smok rowniez

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustomanka
    Miejscowość
    Poznań/Wronki

Domyślnie

Kwestia przełamania się i wyjścia pierwszy raz! Potem już z górki!

W przypadku plecaczka z krzyżem i schowanych rączek zazwyczaj prosiłam jakąś mile wyglądającą mamę o pomoc w naciągnięciu poły na główkę.

Troszkę łatwiej jest w MT, wystarczy tylko poćwiczyć odpowiednie wygięcie rąk, by naciągnąć kapturek lub klapkę.
    Weronika (2008) Wojciech (2010) Witold (2013)

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

a może na biodro? ze szperaniem w portfelu nie powinno być problemów - no tylko że jak Ci zasypia to może być problem... ja na biodrze robie wałeczek pod karczkiem jak mi zasypia...

Ja noszę na plecach w MT - na spacery takoż - dobrze czapkę zawiązać pod brodą (jak noszę z przodu to nie wiążę bo jakoś głupio dzieci z kokardkami na szyjce wyglądają =)

Plecaczek to przy moim ruchliwcu wciąż strefa marzeń... Całe szczęście, że dziecko mam lekkie i kręgosłup wytrzymały (sorki za OT...)
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

niepamietam kiedy poszlismy pierwszy raz na spacer z Julia na plecach
    ale w MT mi wygodniej bo sama klapke naciagne zeby glowke przytrzymac
    w chuscie fajnie jak sobie w dwojke idziemy bo jedno drugiemu pomaga chowac dziecko kiedy usnie

Uprawnienia umieszczania postów