Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 40

Wątek: Noszenie pionowo

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Noszenie pionowo

No i właśnie się zdenerwowałam . Moja teściowa zajrzała do magazynu Dziecko (nr 9) i na stronie 17 jest napisane" "Układając dziecko w chuście, pamiętajcie, że dziecka do piątego miesiąca nie należy nosić pionowo". A jak nosić? W pozycji kołyski? Które dziecko będzie chciało tak leżeć już nawet w 2-3 miesiącu. To może od razu najlepiej napisać, że dzieci można nosić w chuście od urodzin do ~6 tygodnia a pózniej po skończeniu 5 miesięcy.

PS: Artykuł nawet nie jest o noszeniu w chustach. Tylko a ukojeniu płaczu.
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Zawitkowski konsultował? On ma ostrą schizę na punkcie pionizacji niemowląt. Zgodnie z tym, co twierdzi, moją ośmiomiesięczną, niesiedzącą, ważącą 9,5 kg córkę powinnam nosić w kołysce. Już widzę jej entuzjazm
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chusteryczka Awatar Frezis
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Moj ortopeda mowil, ze do 3 miesiaca nie pionizowac, a jak juz to sporadycznie
    Dzieci to... kupa. Kupa radości i kupa kupy I jeszcze kupa zmartwień...

Franek (Kako) 02.02.2008
    Krysia (Izia) 26.10.2009
    Janek 30.07.2014

www.wysokipoziomcukru.pl
    www.dalekiswiat.pl
    zdjeciarka.blogspot.com

Według psychologów dzieci wyrastają z lęku separacyjnego po drugim roku, nie piszą kiedy wyrastają z niego matki...

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

to na pewno sprawa Zawitkowskiego, dla niego noszenie jakiekolwiek dziecka w pionie (nawet na rękach) do minimum 4 miesiąca to zbrodnia,
    tylko ciekawe jak to zrobić w praktyce - mój Franek od urodzenia tolerował tylko pion, położony na plecach wił się jakby na gwoździach leżał, i z tego co wiem nie on jeden

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

ja miałam zalecenie od pediatry " pionizowania" (w chuście, na ramieniu) ze wzgledu na ulewanie
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a moja rehabilitantka co prawda nie jest zachwycona noszeniem w chuście, ale nie twierdzi, że to coś złego. Poza tym nie ma szans, żeby małe sobie leżały spokojnie w kołysce. To jest NIEWYKONALNE! Noszenia na rekach w poziomie też nie tolerują. Tylko pion... No i co ja mam teraz zrobić ???
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustonoszka Awatar cortunia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nasz pan ortopeda-traumatolog powiedział, że możńa nawet i nosić takie małe kilkutygodniowe w pionie - co ważne - to żeby przyciskać jego pupę do siebie - nie podtrzymywać. przy podtrzymywaniu całe obciążenie idzie w kręgosłup a chodzi o to, żeby go odciążyć
    Genius has side effects.

Chusteryczka Awatar ewadbr
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Nie wyobrażam sobie mojego ulewacza noszonego nie w pionie
    ....patrzącego się w sufit...

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

poza schizami PZ problemem jest definicja pionu.
    w prawidłowo zamotanej kieszonce na noworodku i małym niemowlaku, po ułożeniu dobrze miednicy i nóżek nie ma w sumie mowy o pionie i pionowym obciążaniu kręgosłupa. dziecko ma wygięty kręgosłup w naturalne C i całkowicie podtrzymany przez specjalnie przygotowany do tego materiał skośnokrzyżowy. dziecko bardziej siedzi na pupie i opiera się całymi pleckami o materiał. przy prawidłowym wiązaniu nie ma wg mnie mowy o pionowym przenoszeniu obciążeń przez kręgosłup - a to tu tak naprawdę jest problemem.

na rękach rodzica znacznie trudniej jest nad takim rozkładem obciążeń zapanować - stąd też zalecenia noszenia na rękach poziomo, co zresztą jest imo znacznie wygodniejsze niż pionizowanie sobie dziecia na klatce i trzymanie rękami - obojętne czy przodem czy tyłem do kierunku jazdy. już lepiej sobie malca przewiesić mocno przez ramię jak do odbicia - też będzie dużo widział.

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie

starszy w młodym wieku nie chustowy a noszony w pionie. Młodszy noszony w kieszące wyłącznie. Zdrowi, bez problemów z kręgosłupem.
    Stara zasada - We wszystkim trzeba zachować umiar- i będzie dobrze. NIe wyobrażam sobie noszenia w pozycji kołyski moich maluchów. Chyba że dzieci mają w łóżeczku cały czas leżeć aż same usiądą

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

moja poziomu nie znosiła od 3 tygodnia, nie tylko w chuście, również na rękach. to co, miałam jej w ogóle nie nosić? wydaje mi się, że, tak jak pisze mart, mylone są różne rodzaje pionizowania.
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustomanka Awatar roziii
    Miejscowość
    kiedyś Wa-wa Bielany teraz z pod Warszawy

Domyślnie

mój ortopeda pozwalał , nawet kazał w pionie na biodrze nosi lub na brzuchu w pozycji żabki układać .
    Rozalia( Rozi) mama Patryka 11.2005, Szymona 10.2008, Wojtka 03.2011 i Maćka 06.2019

Chusteryczka Awatar edoro
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

bardzo lubię 'Dziecko'- czytam regularnie od jakichś 7 lat- ale niektóre rzeczy trzeba z przymrużeniem oka- np. wszystkie teksty Zawitkowskiego
    On jest po prostu przereklamowany
    Mama Czterech Księżniczek, Pięciu Rozbójników i jednej Świętej w Niebie
    Małe dzieła mojej Dużej już panny Co robią moje dwie lewe ręce

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    poza schizami PZ problemem jest definicja pionu.
    Mart, Zawitkowski ma jedną definicję pionu "głową do góry"
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kammik Zobacz posta
    Mart, Zawitkowski ma jedną definicję pionu "głową do góry"
    taaaaaa, coś w tym jest

a serio - ja PZ trochę rozumiem, bo pisze / gada do ogółu, a ogół nie posiada konkretnego iq czy nawet konkretnego poziomu intuicji rodzicielskiej. jak odbiorca jest anonimowy a informacje subtelne, podatne na zniekształcenie w przekazywaniu, to ja mu się nie dziwię, że jest asekurancki - w jakiś sposób chroni swoją pozycje fizjoterapeuty.

to by było o "szybkich" poradach w e-dziecku czy tiwi.
    ale niestety w żaden sposób nie tłumaczy żałosnego rozdziału o chustach w poradniku. tam już mógł się przyłożyć.

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

O tak, fragment o chustach jest powalający. Nie zacytuję, bo opchnęłam na allegro, ale w razie gdybyście nie wiedziały, to chusta jest kawałkiem materiału, który owijamy kilkukrotnie wokół siebie. A nóżki nie mogą być zbyt szeroko, ani zbyt odwiedzione. Ile to jest "zbyt" w stopniach - nie wyjawił

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Powalające są takie opisy .

Moje dziecko nie chciało być w pozycji poziomej prawie od urodzin (może pierwsze 2 tygodnie nie protestowało). Chyba trzeba takie opinie z przymrużeniem oka traktować. Szkoda tylko, że czasami dają argument dla osób postronnych, że chusta może jest niedobra dla dziecka, bo np. nosimy je "pionowo" za wcześnie i robimu mu krzydę.

Mart, jako kontargument mogę zastosować twoją definicje pionu
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustomanka

Domyślnie

Dziewczynki, podbijam temat, ponieważ stawiamy pierwsze kroki w chustowaniu - Młoda ma aktualnie skończone 3 tygodnie, a rodzice się naczytali Zawitkowskiego... Wiem, że rozdział o chustach jest akurat nietrafiony. Ale ogólnie zagadnienie pozycji odpowiedniej do noszenia nieco mnie dręczy, bo w sumie nie chciałabym uszkodzić dzieciaka na samym początku

A Didymosy też zalecają na początek kołyskę? I co tu wybrać?

Chusteryczka Awatar kajkasz1
    Miejscowość
    Chojnice

Domyślnie

Jeśli dziecko lubi to kołyskę. Jak nie będzie chciało leżeć to prawidłowo zawiązaną kieszonkę. Naprawdę są dzieci, które uwielbiają leżeć w chuście. Kubek jeszcze jako ośmiomiesięczniak zwijał się w kłębuszek w Bebelulu, mimo, że mu nóżki już wystawały a matkę szlag trafiał. Ale wiadomo, dzieci są różne.
    Kajka, żona Macieja, blogująca mama trzech synów - stary blog , nowy blog

Chustonoszka Awatar hali_nadi
    Miejscowość
    Murów/Opole

Domyślnie

Ja bardzo lubię nosić w chuście ale też mam straszne obawy czy nie robię małej krzywdy. Odkąd skończyła 3 miesiące zaczęłam ją nosić w 2x ale zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie(czy nie za wcześnie??). Staram się ją tak wiązać aby pupka była dobrze wpadnięta i plecki w kształcie litery C ale ciągle mam obawy. Poza tym nie mam wsparcia w rodzinie więc doradźcie mi co mam odpowiedzieć kiedy mi mówią,że to nie dobre dla kręgosłupa.Mi brakuje już argumentów

Uprawnienia umieszczania postów