Pokaż wyniki od 1 do 20 z 34

Wątek: nowy trend- u storcza tez mt

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

to nie mt - to nosidło z klamrą

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga Zobacz posta
    jak zwał tak zwał - moim zdaniem obciach na całej linii.

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Ostatnio w jakimś wątku doradczynie pisały, że noworodka można nosić w nosidłach i mt. Stąd mówiłam o nowej modzie.
    Ja bym nie wsadziła nie siedzącego dziecka i nie namawiałabym nikogo do tego, ale we wszystkim są różne zdania, w każdym niemal zagadnieniu.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dagmara Zobacz posta
    Ostatnio w jakimś wątku doradczynie pisały, że noworodka można nosić w nosidłach i mt. Stąd mówiłam o nowej modzie.
    Ja bym nie wsadziła nie siedzącego dziecka i nie namawiałabym nikogo do tego, ale we wszystkim są różne zdania, w każdym niemal zagadnieniu.
    dagmara, ja też nie. za żadne skarby. a podaj linka
    a jak wejdziesz na stronę babybjorn to znajdziesz same super-hiper wypowiedzi lekarzy, ortopedów etc. też autorytety i wszystko dla ludzi. więc w sumie mnie nie dziwi "rozluźnienie" polityki firm chustowych w kwestii mt czy nosidło a noworodek - kasa, kasa...

a doradców w tej kwestii nie rozumiem - wybaczcie. po co za każdym razem tłucze się tekst, że chusta ma być jak druga skóra, że ciasno owinięty, że żabka nie szpagat, że materiał specjalny i przenosi obciążenia jak potem się okazuje że jednak nosidło dla noworodka jest ok. nie mozna mieć ciastka i zjeść ciastka. to już z dwojga złego wolę zachowawczą postawę bebelulu co w instrukcji/ulotce o chustach johnsona umieścili zapis, że kieszonka w tkanej jest dla dziecka trzymającego główkę też szok i wprowadzanie zamętu w regułach noszenia ale wolę taką ostrożność od dziwnych zachowań storcza. z jednej strony ostrożnie, bo np. nie pokazują 2x w swojej instrukcji i nie robią chust żakardowych bo niby nie są przewidywalne w przenoszeniu obciążeń a potem szyją mt/nosidło dla noworodka. nie lubię takich akcji i już.

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Dagmaro, pamiętam doskonale ten wątek, bo sama sie tam wypowiedziałam. z doradczyń pisała aniamamaalexa.
    i nie chodziło o noworodka, ale o kilkumiesięczne nie siedzące samodzielnie niemowlę a to robi różnicę, prawda?
    mama pytała w czym nosić, zaznaczając że nie chce wiązanki i myślała o pouchu.
    ponieważ dziecię niesiedzące, doradziłyśmy z Anią uszyte na wymiar MT, z szerokimi pasami, ponieważ dużo lepiej podtrzyma plecki dziecka niz poucz
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adriana Zobacz posta
    Dagmaro, pamiętam doskonale ten wątek, bo sama sie tam wypowiedziałam. z doradczyń pisała aniamamaalexa.
    i nie chodziło o noworodka, ale o kilkumiesięczne nie siedzące samodzielnie niemowlę a to robi różnicę, prawda?
    mama pytała w czym nosić, zaznaczając że nie chce wiązanki i myślała o pouchu.
    ponieważ dziecię niesiedzące, doradziłyśmy z Anią uszyte na wymiar MT, z szerokimi pasami, ponieważ dużo lepiej podtrzyma plecki dziecka niz poucz

Akurat w tym wątku masz rację, ale to był i tak maluch jakiś z tego co pamiętam. A o noworodkach też gdzieś było że w nosidłach można bo wkładki sratki etc. Ja tylko mówię, że zmieniają się widać poglądy. Dla mnie nieważne czy dziecko ma tydzień czy trzy miesiące - ważne że samo nie siedzi. O i jest (dla mnie trzy miesięczne dziecko to maleństwo nadal)
    http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=18481
    Ostatnio edytowane przez Dagmara ; 18-10-2009 o 23:21
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Akurat w tym wątku masz rację, ale to był i tak maluch jakiś z tego co pamiętam. A o noworodkach też gdzieś było że w nosidłach można bo wkładki sratki etc. Ja tylko mówię, że zmieniają się widać poglądy. Dla mnie nieważne czy dziecko ma tydzień czy trzy miesiące - ważne że samo nie siedzi.
    dla mnie też.
    daleko mi do poglądów PZ że do 5 mca w kołysce ale przegięcie w drugą stronę też jest dla mnie nie do pomyślenia.

ze względu na krzywienie i prostowanie Marcela musze się wyjątkowo mocno przykładać do wiązania go w pionie. nie jest to łatwe, ale w niektórych chustach i przy odpowiednim dociąganiu i układaniu poł pod pupą i główki w odpowiednią stronę uzyskuję stabilną nieopadającą kieszonkę z prostym dzieciakiem. nigdy w życiu żadne nosidło by takiej pozycji mu nie zapewniło. ja mniej więcej wiem co mnie powinno u dziecka zaniepokoić i czym moge mu zaszkodzić ale to nie znaczy że każda zaczynająca noszenie mama wyłapie niuanse. tym większa rola doradców i takich miejsc jak to - ale oczywiście to sprawa doradców jak rozumieją swoje zadanie.

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Dagmaro, ale ja nadal nie wyobrażam sobie jak posadziłabyś na biodrze w pouchu niesiedzące dziecko? czym plecki byłyby podtrzymane?

o ile 3 miesieczniak w MT na wymiar i z szerokimi pasami jest dla mnie ok, to faktycznie macie racje z doradcami.
    tutaj mamalina (nie wiem kto to) w ogóle sie nie popisała:
    http://forum.gazeta.pl/forum/w,44603...ucha_.html?v=2
    6-tygodniowy maluch w nosidle to i dla mnie zbyt wiele.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chustomanka Awatar lawendax
    Miejscowość
    GDAŃSK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga Zobacz posta
    Fakt , ale jedne pasy wiązane, czyli MT-hybryda
    Mati - 19 kwietnia 2005
    Lilianka - 04 stycznia 2009

www.MamaZen.pl - CHUSTY:
    Miluli, Natibaby, Hoppediz, LennyLamb. PIELUSZKI: bumGenius, Flip, Close, Bambino Mio, LennyLamb, Happy Flute.

Sklep stacjonarny, wypożyczalnia chust i nosideł, warsztaty i konsultacje chustowe: MamaZen, Gdańsk-Przymorze Centrum Horyzont, ul. Obrońców Wybrzeża 23 box 13

Doradca Noszenia ClauWi®

Uprawnienia umieszczania postów