i Agatkie naturalnie...
rzecz w tym,że jak wszyscy wiemy super używki wisza na straganach w niiiiskich cenach,teraz żeby sprzedać chustę (kupioną wczesniej za 4 stówy),trzeba ją obnizyć do 250.i to też chętnych może brakować (ewentualnie na privach jeszcze negocjują).
co do złamalności chust-teraz już większość didków łamie się trzema praniami,łącznie z osławionymi konopiami,pierwsze sztuki tutaj były tylko takie twarde.
dodatki takie jak wełna mechaca się na przykład jeśli się nie dba o chustę.a każdy po swojemu rozumie okreslenie "stan bardzo dobry" czy "idealny".były już tutaj dyskusje i kłótnie czy chusta jest zmechacona czy nie.można też taką chustę skrócić w szerokościjak się nie uważa
widziałam używkę len po prostu pokrytą grubym meszkiem.cóż że złamaną jak kompletnie zaniedbaną.
jesli widzi się na żywo co się chce kupić to oczywiście,lepiej uzywaną, ale jak transakcja netowa to albo trzeba mieć zaufanie do sprzedawcy, albo ponosi sie ryzyko.
chusty z dodatkiem wełny wystarczy prać na programie do wełny na najniższych obrotach,dość rzadko i naturalnie z płynami do wełny z lanoliną.
żadnej chusty z dodatkiem wełny nie łamie się wcale,jest po pierwszym praniu mięciutka (czasem nawet i bez tego prania taka jest).
nie mówię,że koniecznie indio czy dwa didki,po prostu kup sobie te drugą taką jaka dla Ciebie jest najpiekniejsza,czy indio czy storcz,lana,babylonia,nati....
indio bawełniane nie łamie się,to zwykły miękki materiał,po prostu w miarę noszenia i prania chusta staje się coraz miększa-tak można do stanu flanelkowatości ja doprowadzić-słowo "łamanie" odnosi sie raczej do chsut twardych w momencie zakupu.

Odpowiedz z cytatem
Bardzo mi pomysł wełnianego pasiaka odpowiada, zwłaszcza że zima idzie a to moje malutkie jeszcze...Tylko.. chciałam pasiaka jako chustę używaną najczęściej czyli nosze ja i mój chłop- a mój meżczyzna jest bardzo zdolny w dziedzinie wylewania tudziez wywalania na siebie wszystkiego co mu w łapy wpadnie, nawet jak nie ma niby możliwosci się uchrzanić to itak się uchrzani do tego dziecko mocno ulewające i rzygające non stop. chyba potrzebuje czegoś co można często prać i najlepiej w suszarce suszyć ( to samo dotyczy drugiej chusty może trochę mniej) czyli wełenka raczej odpada...