Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: o co chodzi w tych chustach?

Domyślnie o co chodzi w tych chustach?

witam --jestem mama miesiecznej niuni i ostatnio zauwazylam w internecie ze pojawilo sie cos takiego jak chusta --zastanawiam sie nad kupnem tego ale......jak tu wybrac dobry model i jak sie nauczyc wiazac chuste jesli mieszkam w malym miasteczku i nie ma u nas jakis szkolen z tym zwiazanych --nie mam pojecia czym sie kierowac przy wyborze chusty jest ich lkilka rodzajow --jaka bedzie najlepsza dla kilkutygodniowej corci ---jest ona dosyc malym dzieckiem -------------------jesli ktos z was drogie Mamy zechce mi udzielic inf bede bardzo wdzieczna --pozdrawiam

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

napisz skąd jesteś a na pewno znajdzie jedna z nas, która niedaleko mieszka

zobacz czy nie ma klubu kangura w okolicy

Domyślnie

jestem z piotrkowa trybunalskiego -woj łódzkie --jesli ktoras z Mam mieszka w okolicy to prosze dac znac

Chustomanka Awatar rybka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Witaj, szkoda że dopieo teraz się tym zainteresowałaś. Byłam w Sulejowie przez ponad 2 miesiące. MOże uda Ci się kiedyś spotkać z jakąś łódzką chustomamą. Jest ich w Łodzi sporo.
    Poza tym jeśli mogę doradzić, to dla maluszka na początek świetnie sprawdzi się chusta elastyczna.
    Sama zaczęłam chustować moją Lenię jak miała 6 tygodni i ważyła wtedy 2700 g.
    Chusta elastyczna ma tylko jeden rodzaj wiązania, które mota się bez dziecka.
    W razie jeśli kupisz taką chustę a nie spotkasz się z kimś kto mógłby Cię podszkolić to wklej tu zdjęcie i dziewczyny Ci powiedzą co w razie czego trzeba będzie poprawić.
    Dasz radę, ja na pierwsze spotkanie poszłam po prawie 3 miesiącach samodzielnego motania.
    Pozdrawiam serdecznie z Krakowa

Chustomanka Awatar Mania
    Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny, Ornontowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaArianki Zobacz posta
    witam --jestem mama miesiecznej niuni i ostatnio zauwazylam w internecie ze pojawilo sie cos takiego jak chusta --zastanawiam sie nad kupnem tego ale......jak tu wybrac dobry model i jak sie nauczyc wiazac chuste jesli mieszkam w malym miasteczku i nie ma u nas jakis szkolen z tym zwiazanych --nie mam pojecia czym sie kierowac przy wyborze chusty jest ich lkilka rodzajow --jaka bedzie najlepsza dla kilkutygodniowej corci ---jest ona dosyc malym dzieckiem -------------------jesli ktos z was drogie Mamy zechce mi udzielic inf bede bardzo wdzieczna --pozdrawiam
    Przygodę z chustami zaczynałam sama, choć mieszkam w wielkim mieście. Nauczyłam się wiązać na podstawie instrukcji znalezionych w internecie. Są też filmiki na you tube. A poza tym to forum jest skarbnicą wiedzy. Choć na pewno łatwiej się nauczyć gdy ktoś Ci na żywo pokazuje i tłumaczy, ale jak mówię da się też samemu
    Mama Stasia (15.04.2006), Róży (25.03.2009) i Helenki (15.10.2011)

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Witaj, chust jest rzeczywiście wiele, ich różnorodność oszałamia. Poszperaj tu na forum, poczytaj w necie. Generalnie z chust długich sa elastyczne i tkane. Elastyczne nadaja sie dla małych dzieci tzn. lekkich, chustę wiąże się na sobie i dopiero wkłada dziecko.
    Możesz kupic od razu tkaną. Najpierw ją trochę wiążesz, wkładasz dziecko i dociągasz. Każdy producent dołącza do chusty dokładna instrukcje z obrazkami i opisem technik wiązania. Niektórzy płyty DVD, a poza tym w sieci znajdziesz całe mnóstwo filmików. Dasz radę
    I w Łodzi jest sporo dziewczyn noszących, a tu strona KK: http://klubkangura.com.pl/lodz

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chusteryczka Awatar Tinta
    Miejscowość
    dolnośląskie

Domyślnie

Hej - ja też się sama uczyłam wiązań - na internecie jest mnóstwo zdjęć i filmików jak to robić. Tyle że mój bąk był starszy jak zaczynaliśmy. Przy takim maluszku kupiłabym najpierw chustę elastyczną i nosiła po trochę w domu żeby się oswoić. Ja najpierw dużo nosiłam po domu i jak się poczułam pewniejsza w motaniu i noszeniu ruszyłam na chustowe spacery

Domyślnie

Dzięki wszystkim mamom za odpowiedzi --mam jeszce jedno wazne pytanie ---zauwazylam ze te wszytskie zdjecia mam w chustach sa robione wiosna lub latem a chusta zakladana jest na cienka bluzeczke czy sweterek--a co z noszeniem jesienia i zima jesli musze zalozyc gruby plaszcz czy kurtke ?bo zastanawiam sie czy jest teraz sens kupowac chuste jesli nie mozna jej uzywac jak jest zimno ? czy to jest wygodne dla dziecka?

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Możesz nosić na kurtce, albo kupić specjalne poncha czy kurtki do noszenia, nakładane na chustę.
    Dla dziecka to chyba bez róznicy, Tobie może być ciężej się zamotać, i gorąco, gdy wejdziesz np. do sklepu, a rozpiąć sie nie ma jak.
    Ja noszę cały czas, bez względu na pogodę
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

My w zimie nosiłyśmy się pod kurtka męża - ja w krótkim rękawku pod kurtką zimową, a córcia tak jak po domu + czapka. Jeśli nie masz kurtki to pozostaje wiązanie na - tak jak dziewczyny piszą.

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Jak dziewczyny piszą, możesz nosić pod kurtkę (specjlaną lub większą męża itp.), mieć jakies ponczo, albo nosic na kurtkę i kupic taka specjalna osłonkę na dziecko chroniącą od wiatru i zimna

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar martalicja
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Maluszka najłatwiej opatulić zimą, bo możliwe że pod kurtką się zmieści, gorzej już z takim roczniakiem, ale i na to są sposoby.
    Ja mojego szkraba w pierwszą zimę nosiłam pod swoją starą kurtką (była dość obszerna), zapinałam nas razem i było nam cieplutko i miło.
    Teraz też noszę, dopinając do kurtki specjalnie na tę okazję uszytą dopinkę- więc również grzejemy się pod wspólną kurtką

Powodzenia
    B 2004. D 2008. M 2010. J 2012
    moje fotografie https://www.facebook.com/Martasframes/
    Miejsce w sieci https://martasframes.com/

Chustomanka Awatar taDorotka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

ja kupilam elastyczna moby jak córa miala miesiąc (teraz ma 3) i jest perfect dla maleństwa, szybko sie nauczysz tak jak dziewczyny mówią,
    dzieciowi jest w takiej chuście wysmienicie!
    moja zimowa wersja jest taka: ukradlam męzowi porządną kurtke z polarkiem pod spodem, malą ubieram w dwie warstwy (body plus bluza) na głowkw załorzylam czapke i kaptur odpuięty od kurteczki starszego syna i tak zamkiem zapięłam zeby nie spadł. i nie spadł. a mój pierszy zimowy spacer (partyzantka totalna!) opisalam po krotce http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=19504[/URL] nic sie nie bój, zakup chuste (moze byc używana) i do dzieła! szybko przekonasz sie jak jest superowo! powodzenia!
    [CENTER]szara codzienność? nie u nas FRANCISZEK (2005), IGNACY (2007), HELENA (2009), ANIELKA (2012), BASIA (2014)KRZYSIO(2019),MACIEK (2023)CENTER]

Uprawnienia umieszczania postów