Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Czy dobrze :) Nasz pierwszy raz

Chustonówka

Domyślnie

Nie wiem co dzisiaj zrobiłam źle ale Mała tak zaczęła wrzeszczeć po zamotaniu chusty , musiałam rozplątać i poszła teraz spać... wystraszyłam się że ją za mocno ściągnęłam... o rety ... a wczoraj się tak ładnie zapowiadało... popołudniu zrobię drugie podejście... chciałam iść z nią na dwór na spacerek w chuście, ale niestety nie mieścimy się pod kurtką muszę coś kupić... co byście doradziły? jakąś specjalistyczną kurtkę, czy polara, tylko polar na zimę chyba za cienki jest, a kurtka z kolei widziałam kosztuje majątek ok 600zł

Chustoholiczka Awatar madzi

Domyślnie

a kurtka męża?? albo jakaś większa swoja??

Chusteryczka Awatar Kilerek_81
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

a może jakiś rozciągliwy, duży sweter i na to kurtka

Chustonówka

Domyślnie

Cześć mamusie.
    Wczoraj byliśmy u ortopedy sprawdzić bioderka i Malutka ma dysplazję. Zalecił 2sztuki flaneli między nóżki ( flanele sztywne wykrochmalone) + poduszka frejki. Zapytałam czy mogę nosić Małą w chuście, bo tam w sumie jest pozycja "na żabkę" ale ortopeda powiedział, ze on nie jest zwolennikiem chust, nie dając w sumie jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.
    Nie chcę rezygnować z chustowania, chyba jak będę nosiła w kieszonce - nóżki na żabkę to nie zaszkodzę Oli, czytalam też wczoraj, że niektórzy lekarze wręcz zalecają chustę na przemian z poduszką żeby dziecko cały dzień nie leżało z poduchom między nogami.
    Co Wy na ten temat myślicie??
    Pozdrawiam
    Dagamara

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

Dagmara,
    zawsze w takim przypadku warto zasięgnąć opinię drugiego specjalisty. Nie chodzi mi tu o kwestię chust, ale w ogóle o planowane leczenie.

Jeśli pytasz lekarza czy możesz nosić to musisz zawiązać wiązanie, w którym chcesz nosić. Przecież lekarz nie musi znać różnicy między kieszonką, kangurkiem, wiązaniem na biodrze itd. Zgodę na stosowanie noszenia zamiast frejki może wyrazić tylko lekarz.
    Frejka powoduje bardzo specyficzną pozycję dziecka, więc np. z założoną frejką nie zamotasz wiązań, które dają okrągłe plecki, np. kangurka z przodu, czy plecaka prostego.

Kieszonka ujdzie ponieważ trochę prostuje plecki, ale wtedy trzeba lekko naciągnąć poły na dziecko, tak aby krzyżowały się na odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Ale to i tak nie będzie idealna pozycja, bo frejka swoje, a chusta swoje.

Nieźle wygląda z frejką też kangurek na biodrze.

Oczywiście optymalna byłaby rezygnacja z frejki na czas noszenia, ale taką decyzję może podjąć wyłącznie lekarz prowadzący leczenie. A Ty musisz mu te różne możliwości pokazać, bo samo hasło "nosić" nie daje rozwiązania.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Uprawnienia umieszczania postów